Süper Lig MHK Başkanı Lale Orta: Kimseye baskı yapmadım

MHK Başkanı Lale Orta: Kimseye baskı yapmadım

20.03.2023 - 22:12 | Son Güncellenme:

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Lale Orta, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

MHK Başkanı Lale Orta: Kimseye baskı yapmadım

MHK Başkanı Lale Orta, son dönemde yaşanan tartışmaların ardından konuştu. TRT Spor'a konuk olan Lale Orta sorulara cevap verdi.

Haberin Devamı

Lale Orta sözlerine, "Kamuoyunu bu kadar meşgul ettiğim için özür diliyorum. Gerçekten gündemin en önüne oturmak hiç istemedim. Bu konuyu Bükreş'te öğrendim. Hatta UEFA'nın hakem kurulu başkanı, bütün ülkelere benden bahsetti. "Avrupa'nın tek kadın MHK başkanı" dedi ve herkes alkışladı. Türkiye Futbol Federasyonu, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında bana çok önemli bir görev verdi. Görevimin ve üstlendiğim misyonun farkındayım. Frappart, Türkiye'de final yönetmişti o maçtan sonra Avrupa'da kadın hakemleri inanılmaz gelişti. Frappart, Dünya Kupası'nda da maç yönetti. Ben de MHK Başkanı olarak bu alanda da yeni bir çığır açtım" diye başladı.

Görev kabulünden önce bir tedirginlik yaşadınız mı sorusuna Lale Orta, "Bir görevi kabul etmeden evvel çok düşünürüm ama tedirgin olmam. Kolay bir şey değil ve çok zor bir zamanda geldim. Zamanlama açısından da zor bir zaman. Ama başarılı olmak için ekibimle beraber çok çalışıyoruz. Adaleti, şeffaflığı getirmek istiyoruz. Çok netiz, bu anlamda yönetimimiz çok net olacak" cevabını verdi.

Haberin Devamı

MHK Başkanı Lale Orta: Kimseye baskı yapmadım

Lale Orta, Donk ile Zaniolo arasındaki pozisyona dair "Kimseye ben bir baskı yapmadım. Yapımda yok zaten böyle bir şey. Demokratik bir insanım. Baskıyla bir şeyin düzeleneceğine inanmıyorum. Donk pozisyonunda kesinlikle sarı kart, kırmızı kart meselesi değildi. Sorun şuydu; ben izlediğim zaman bunun kırmızı kart olması gerektiği söylendi. Hakemlerinden bunun ayağa temas olmadığını öğrendim. Gösterilen görüntü uzak kameradan, anlatılan şey sanki basılmış ve onun üstünde sanki kırmızı kart olması şeklinde yorumlanıyordu. Farklı bir açıdan, herkes tarafından gerçeğin bilinmesini istedim. Galatasaray, Kasımpaşa ya da başka bir kulübe manipülasyonum olamaz. Gösterilmeyen bir pozisyonun gösterilmesini istemek nasıl bir manipülasyon olabilir. Sadece gösterilmeyen o açıyı, o pozisyonu daha iyi anlatan ve bunun üzerinden yorum yapılmasının daha doğru olacağını... Bazı düzeltmelerin yapılması gerektiğini düşündüm. Hiçbir programa, hiç kimseye bir baskı yapmadım. Bu ne dürüstlüğüme, ne akademisyenliğime yakışır. Başka bir maçta bunun da gösterilmesi için yine aynı şekilde..." açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Hakemlerle ilgili getirilecek yeniliklerle ilgili bilgilerde veren MHK Başkanı Orta, "Ödül sistemimiz olduğu gibi ceza sistemimiz de olacak. Bütün maçların önemli pozisyonlarını izliyorum, izleyeceğim de. Haftanın değerlendirmesini, zaten maçta görevli olan Merkez Hakem Kurulu görevlisi rapor vermek zorunda. Bütün hakemlerimizi takip ediyoruz. Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig... Maç izleme ekibimiz var. Önemli pozisyonların hepsini kesip gönderiyor. Bunların hepsi analiz ediliyor. Zaten beIN Sporst'tan gelen görüntüler bunlar. VAR merkezinde değerlendirme yaparak hakemlerin çok daha fazla iyi seviyeye gelmesi, güvenli huzur ortamı oluşturmasını, kimsenin hakkını yenmemesini, haklı olanın kazanmasını istiyoruz. Hiçbir takıma ne yakınız, ne uzağız. Benim için önemli olan adalettir, dürüstlüktür. Yaptığım her işin altında en ufak bir art niyet yoktur. Adaletli bir yönetim göstereceğime söz vererek, yemin ederek geldim. Hakem atamalarında kullanılan algoritmada yenilikler yaptık. Yeni başlayan bir uygulama, bir çok kriterler ekledik. Belli cezalar alan hakemler alt klasmandan başlayacaklar yönetmeye. Daha iyileştirmeye yönelik, yoldayken fark ettiğimiz bir sorun oluyorsa onun da notunu alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Lale Orta açıklamalarına, "Hakemlerin çok daha iyi seviyeye gelmesi, güvenli ve huzurlu ortamın yaratılmasını, haklı olanın kazanmasını istiyoruz. Hiçbir takıma ne yakınız ne uzağız. Herkese eşit mesafedeyiz. Benim için en önemli şey; adalettir, şeffaflıktır, dürüstlüktür. Yaptığım işlerin altında herhangi bir art niyet yoktur, ben buraya yemin ederek geldim. Yeminim arkasında duracağım" diye devam etti.

MHK Başkanı Lale Orta: Kimseye baskı yapmadım

Lale Orta, Merkez Hakem Kurulu olarak yaptıkları yeniliklere dair, "Hakem atamalarındaki algoritmada yenilikler yaptık. Hakemlerin aldıkları puanlar, sınavlardaki başarıları ve genel değerlendirmeyle sıralanıyor" dedi.

MHK Başkanı Lale Orta, "Hiçbir iş tabii ki kolay değildir. Her şeyi eğer çok iyi yapmak istiyorsanız her şeyin zorluklarıyla karşılaşırsınız ama bunlar bizim yaptığımız planlama programlamanın içinde baş edilebilecek şeyler. Biz yaptığımız işin gereklerini yerine getiriyoruz. Liyakatımızın buna uygun olduğunu biliyoruz yıllarımız bu işin içinde geçti. en üst düzeyde FIFA hakemliği yaptım. Şampiyonlar Ligi maçı yönetim final maçını yönettim. O yüzden de böyle baktığınız zaman geçmişimizde zorlu olan şeyleri başardık ama şu anda bulunduğumuz konumda da aynı başarıları tekrarlayabiliriz. Tekrar ediyorum ben başarılı olmaya geldim yalnızca bu dört ay için değil çok açık söyleyeyim. Yeni yönetimle beraber seçildikten sonra da federasyona ve hakemlere hizmet etmek istiyorum ve ben inanıyorum ki hakemlerimiz, son 3 haftada birkaç maç dışında çok başarılıydı" diye devam etti.

Haberin Devamı

"Ryan Donk pozisyonundaki görüntüye nasıl ulaştınız" sorusuna Lale Orta, "Bütün görüntüler her yerde benim kullanımımda. MHK Başkanı'nın bir pozisyona nereden ulaştığının önemi yoktur. Bunu yerden isteme ve alma hakkım var. Böyle bir engel olan bir şey yok. İstediğim pozisyonu her yerden isteyip telefonuma getirtme hakkım var. Pozisyonlara erişimle ilgili hiçbir şey yok. MHK Başkanı olarak bütün pozisyonlara ulaşabiliyorum. VAR'dan da pozisyon çıkartabiliyorum. VAR merkezinden zaten sorumluyuz. İstediğim görüntüyü oradan çıkarabilirim. Yasal olmayan bir şey yapılmış, böyle bir şey kesinlikle yok. MHK Başkanı, kurumun en üst seviyedeki insandır. Bütün olaylardan sorumludur. Yetkisi ve sorumluluğu vardır. Bütün her şeyi değerlendirme, inceleme, pozisyonlara bakma hakkına sahipsinizdir. VAR'dan istediğim pozisyonu çıkarabilirim, buna engel bir şey yok. Eğer açıklanması gereken bir şey varsa, bu mutlaka açıklanacaktır. Her kulübün geri bildirimleri var. Bize pozisyonları soruyorlar. Bizim 'Kuralına Göre' programımız var. Danışmanımız Dallas ile birlikte kamuoyunun merak ettiği pozisyonları tartışacağız. Bu hafta oynanan maçlarla ilgili geri bildirimlerde bulunuyoruzBunlara da geri bildirimlerde bulunuyoruz. Objektifliğimiz, adaletimiz, şeffaflığımız devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" cevabını verdi.

Yarı otomatik ofsayt sistemine dair Lale Orta, "Bazı statlarda, bazı sorunlar olabilir. Yarı otomatik ofsayt sistemi mutlaka Türkiye'ye gelecektir. O sistemin gerekliliği olan bütün teknolojik donanıma erişilecektir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Son olarak Lale Orta, "Her şeyden önce hakemlik kurumumuzun huzur ve güven ortamına ihtiyacı olduğunu söylemiştim. Bu yılın hak edenin şampiyon olacağı ve hakemlerin etkisinin olmayacağı başarılı bir performansla bitmesini istiyorum" dedi.

Yazarlar