Orhan Uluca

Orhan Uluca

devrimderki@gmail.com

Tüm Yazıları

4.Hafta

Derbide Roma 5 maç aradan sonra Lazio karşısında iki golle galip gelirken İnterdeplasmandaki en farklı skora Sassuolo karşısında tam 7 golle ulaştı. Balotelli’nin kariyerindeki ilk penaltıyı kaçırdığı maçta Napoli 27 yıl sonra dış sahada Milan’ı devirerek zirveye ortak oldu.

Tarihi galibiyetler haftası









Garcia’nın düzeni

Roma’nın başına geçen RudiGarcia’nın hareketli forvet üçlüsü ve çok yönlü orta üçlüsü ile kurduğu 4-3-3 düzeni başarılı oldu.2011’de Lille’de şampiyonluk getiren anlayışa oldukça benzer. Orada da net bir santrfor kullanmaktan imtina eden Garcia ilerideRoux-Hazard-Cole üçlüsüyle net bir santrfor kullanmadan bugüne benzer bir sistemle şampiyonluğa ulaşmıştı. Totti’nin sahte dokuza benzer rolde oynayıp maçı yönettiği noktada ilk yarısı oldukça hareketsiz geçen derbiye ikinci yarı Roma damgasını vurdu. Laziolu taraftarlar maçın ilk 15 dakikasında kulübün transfer politikasını protesto etmek adına ilk 15 dakika sessiz kaldılar ve bir çeyrek saat de takımlarının pozisyon üretmesini beklediler. Nihayetinde ilk 45 dakika her iki takımın da kontrollü oyun sevdası nedeniyle pozisyonsuz bir şekilde sona erdi. Aslında bu Roma adına olağan süreç zira bugüne kadar atılmış 10 gol de ligin ikinci yarılarında gerçekleşti. Dolayısıyla derbinin ikinci devresinde ortaya çıkan Balzaretti önce sert bir şutla kaleyi yoklaması ve hemen bir dakika sonra sağdan sözleşmesini hafta içerisinde 39 yaşına kadar uzatan yaşayan efsane Totti’nin arka direkte gördüğüBalzaretti’nin golü Garcia’nın takımının bugüne kadar işleyen düzeninin bir parçasıydı. Geride kalan dakikalarda rakibin üzerine gelmesine izin veren Roma kontralarla fazlasıyla etkili oldu. Son dakika penaltısı ise 5 maç sonra gelen derbi zaferinin kreması oldu. 50li ve 60lı yılların başında birer kez ligin ilk 4 haftasını kayıpsız geçen Roma üçüncü kez bu başarıyı bu sezon yakaladı.

Haberin Devamı


Tarihi galibiyetler haftası


Napoli’nin önlemez yükselişi

Geçmiş 4 sene içerisinde WalterMazzari yönetimi altında müthiş işler başarmış Napoli sezon başında teknik adamını İnter’e göndermek zorunda kalınca hemen herkesin kafasında bir soru işareti oluştu. Bu yükseliş sekteye mi uğrayacak yoksa tartışılan teknik adam Benitez ile beraber devam edecek mi? Bu soruların cevabı sadece 4 hafta sonra cevabını bulmakta gecikmedi. Cavani gibi ligi domine eden bir golcüyü dışarı bırakan Napoli Madridlileri yüksek meblağa takıma monte ederek durdurulması güç bir takım yarattı. Milan’ı iki golle geçerken 4 maçta 4 galibiyet almasından ziyade hafta içi Dortmund’u oyun olarak devirerek galip gelmesi onların seviyesinin ne olduğuna dairönemli bir gösterge oldu. Milan’ı ise iki golle geçerken pek çok ilke de takım imza atmış oldu. En son Nisan 1986’da Maradona’nın golüyle yendiği Milan’ı 27 yıl sonra yeniden devirmeyi başardı. Balotellikariyerindeilk defa penaltı kaçırdı. En son kendi evinde 11 Kasım 2012’de yenilen Milan bu yılın ilk iç saha mağlubiyetini aldı. Hülasa Milan’dan ziyade Napoli’nin çıkışı ligde ve Şampiyonlar Ligi’nde çıkışını sürdürüyor. Başta Higuain olmak üzere transferlerden de alınan verim en azından şu zamana kadar fazlasıyla yeterli.

İnter de Rekor kırdı

Geçtiğimiz sezonun ikinci liginde oynadığı güzel futbol ve aldığı olumlu sonuçlarla dikkatleri üzerine çekmişti Sassuolo. Lakin görünen o ki Serie A’ya hazır değiller. İlk dört haftada yediği 15 gol sonucu 80 yıllık rekoru kırdılar olumsuz anlamda. En son Casela 1933-34 sezonunda ilk dört hafta 16 gol yiyerek Sassuola’dan daha kötü bir şekilde sezona giriş yapmışlardı. İntertarihinin en farklı deplasman galibiyetini alırken 2011 yılında oynanan Palermo-Udinese maçını bizlere hatırlattı. Serie A’nın en farklı deplasman galibiyeti ise 8-0’la 20 kasım 1949’da Venezia-Padova ve 5 Haziran 1955’de Genoa-Milan maçlarında alınmıştı. Serie A’nın bugüne kadar olan her sezonunda yer almış tek takım olan İnter 2700.lig maçında tarihi skorla döndü. 7 ay sonra sahalara dönen Milito ise iki golle taraftarları sevindirirken gizli kahraman RodrigoPalacio kupa ve ligde arka arkaya oynadığı 5.maçında 5.golünü buldu.Juventus’u geçtiğimiz hafta durduran ve güzel bir futbolla öne çıkan İnter bu hafta 7 golle WalterMazzari seçiminin doğruluğunu bir kez daha gösterdi.

Gomez olmadan da kazanıyorlar

Fiorentina şampiyonluğun gizli favorisi olarak kazanmaya devam ediyor. Gomez olmadan da işler şimdilik tıkırında. Üst üste aldıkları bu yedinci dış saha galibiyeti. Onları zirve yarışına ortak eden sadece MarioGomez transferi değil geçtiğimiz sezon sonuçlardan bağımsız Montella ile oynanan güzel ve akıcı futboldu. Geride kalan dört hafta içerisinde mağlubiyeti olmayan Roma, Napoli, İnter, Juventus ve Fiorentina bu sezon zirve yarışında kimseyi tek başına bırakmayacak gibi duruyor. Tevez ile beraber Juventus kazanmaya devam etse dahi aradaki farkın geçmiş iki sezonda olduğu gibi çok fazla olmadığını hali hazırda geçen hafta İnter göstermişti. Nihayetine Serie A bu sezon fazlasıyla çekişmeli ve heyecanlı geçeceğe benziyor..

HAFTANIN KARMASI

(4-3-3)

Pepe Reina(Napoli)

***

YutoNagatomo(İnter)

NicolaLegrottaglie (Catania)

MiguelBritos (Napoli)

FedericoBalzaretti(Roma)

***

VelonBehrami(Napoli)

RickyAlvarez(İnter)

BorjaValero(Fiorentina)

***

FrancescoTotti(Roma)

Carlos Teves(Juventus)

Diego Milito(İnter)

HAFTANIN TAKIMI

Roma


Nihayetinde ligin en kıymetli derbisini “kolay” bir şekilde kazanmak da meseledir Napoli’nin ve İnter’in tarihi zaferlerinin yanında. Rakibine ilk devre pozisyon vermeyen Roma ikinci yarı her zaman olduğu gibi fişi tam da olması gereken yerde çekti. 1-0 sonrası “akıllı” oyun ise Lazio’yu çaresiz bıraktı. Öte yandan Napoli’nin 1986 sonrası San Siro’da gelen ilk galibiyeti ya da İnter’in tarihinin en farklı deplasman galibiyetleri de diğer önemli performanslar oldu.

HAFTANIN OYUNCUSU

FrancescoTotti(Roma)


Hafta içerisinde sözleşmesini uzattı. Hayatı Roma’da başladı ve Roma’da sonlanacak. Diğerlerinin aksine başta Real Madrid olmak üzere pek çok dev kulüpten teklif almasına rağmen kulübüne sadık olması bir yana bu yaşında gösterdiği performans da parmak ısırtıyor. Derbide takımın görünen en ön oyuncusu olmasına rağmen hem hücumu hem de orta sahayı yönetmesi, golün asisti gibi önemli maça damgasını vurdu.

HAFTANIN GOLÜ

MarioBalotelli (Milan)


Aşırılıklıkları, disiplinsizlikleri böylesine fazla olan bir oyuncuyu ancak böylesine bir yetenek onu sahaya sokabilir. Kariyerinin ilk penaltısını kaçırdığı Napoli maçında öyle bir gol attı ki izlenesidir. Sol çaprazdan penaltısını kurtaran Reina’yı çaresiz bırakan plasesi haftanın tartışmasız en güzel golü.

HAFTANIN ŞİFRESİ

27


En son 27 yıl önce Maradona’nın attığı gol sonrası Napoli deplasmanda Milan’ı devirmeyi başarmıştı. Hafta içi Şampiyonlar Ligi maçında Dortmund’u güzel oyun sonrası nakavt eden Benitez’in Napoli’si hafta sonu da Milan’ı tam 27 yıl sonra dış sahada yenme başarısını gösterdi.