Orhan Uluca

Orhan Uluca

devrimderki@gmail.com

Tüm Yazıları

26.HAFTA

The Derby della Madonnina

Hafta sonunun beklenen maçı Milano derbisiydi. Son 10 lig maçında sadece 2 galibiyet alabilmiş İnter taraftarı önünde oynayacağı derbiye “çıkış” maçı olarak bakarken, bu zamanda rakibinden 11 puan fazla toplamış Milan ise Barça’yı gol yemeden iki farklı yenerek evine göndermiş olmanın moraliyle kendisine güvenli bir şekilde santra noktasına doğru ilerliyordu. Maç öncesi hâkim olan hava maçın hemen başında da kendisini gösterdi ve Milan taraftar dezavantajına rağmen rakibinin üzerine doğru yüklendi. Balotelli’nin tehlikeli vuruşlarına Handanovic’in muhteşem kurtarışları eşlik ederken Boateng’in ince gördüğü El Sharaawy ilk derbi golünü 50. lig maçında düzgün bir vuruşla gerçekleştirdi. Hemen her şey Milan’ın istediği gibi ilerlerken iki önemli detay Kırmızıların 3 puana ulaşmasını engelledi. İnter kalecisi Handanovic’in muazzam kurtarışları ve oyuna girdikten iki dakika sonra Milan kalesinin bu sezon gördüğü 14. kafa golüne imzasını atan Arjantinli Schelotto. Milan savunması kafa gollerine çareyi bulamadığı ölçüde puan kaybetmeye devam edecek gibi gözüküyor. 2004 yılından bu yana berabere bitmemiş Milano derbisi bu iki önemli detay nedeniyle güç dengelerin eşitlenmesine neden oldu ve “The Derby ella Madonnina” karşılıklı goller eşliğinde eşitlikle sonuçlandı.

Haberin Devamı

“Defansif orta saha”

Fenerbahçe’nin efsane futbolcusu Alex, oğlunun gelecekteki olası futbolculuk mesleğindeki yeri adına şöyle bir dip not düşüyordu “ Umarım defansif orta saha olur, zira artık oyunun kalbi burada atıyor.” Andrea Pirlo geçtiğimiz günlerde Juventus’un Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu için henüz yeterli kaliteye sahip olmadığını dile getirirken on numara olmadığı halde kendisine adam markajı verilmesinden gurur duyduğunu, bu şekilde dahi bir tehdit oluşturmaktan keyif aldığını söylüyordu. Oysa futbolun kalbi artık geri merkezdeki oyuncuda atıyor. Savunma önü oyuncusu rakip takımın presini pas organizasyonunu yöneterek kırdığı ölçüde atakların yönünü tayin eder. Lakin Juventus bunu bir adım ileri götürüyor. Avrupa Şampiyonası’ndaki İtalya milli takımında olduğu gibi üç orta saha oyuncusu Pirlo liderliğinde savunma kurgusuna yardım ettiği ölçüde bir adım ileri giderek ofansif açıdan on numara rolüne de bürünüyorlar. Siena karşısında iki farklı üstünlüğü ele geçiresiye kadar Juventus rakibine pozisyon vermeden maçı istediği gibi oynadı. Pirlo’nun aksine Şampiyonlar Ligi’nde “istediği zaman pozisyon vermeme” gücüne sahip Juventus eleme usulüyle gidilecek bu yoldaki en büyük şampiyon adaylarından birisidir. İki aydır ilk defa kadroda olan Chiellini dahil sahaya çıkan on bir oyuncunun hemen hepsi orta saha rolünü hakkıyla yapabilir oluşu topun olduğu bölgeye yığılma, adam fazlalığına ulaşma gibi rakibi zor durumda bırakan, oynatmayan bir sistemi kurdu. Evinde oynadığı son 8 maçın 6’sında kalesinde gol görmeyen Juventus’un gizli savunma gücü onları Serie A’nın ve Şampiyonlar Ligi’nin bir numaralı şampiyonluk adayı yapıyor.

Haberin Devamı

Palermo ve teknik adam kovmaları

Genoa’da geçen sezon iki kere kovulmuş olan Alberto Malesani Palermo’nun başında çıktığı üçüncü maçında üçüncü beraberliğini alması sonucu yine kovuldu. Malesani yerine bu sezon Eylül-Şubat arası yine Palermo’yu çalıştırmış olan Gasperini göreve aynı sezon içerisinde ikinci kez getirildi. Geçen sene olduğu bir sezonda üç farklı teknik direktörle çalışma başarısını gösterdiler. Lig sonuncusu Palermo’nun yıllardır devam eden bu teknik adam katliamı sonrası hak ettiği yeri de bulacağına inanıyorum zira böylesine plansız bir şekilde yönetilen kulübün Serie A’da olması haksızlık gibi geliyor.

Haberin Devamı

Roma’nın kafası çalışıyor

2 Aralık’tan bu yana ilk deplasman galibiyetini Atalanta karşısında alan Roma 14.kafa golüne imzasını attı. Avrupa’nın 5 büyük ligi içerisinde en fazla kafa golü atma başarısını gösteren Roma akıntıyı bu şekilde tersine çevirmeyi de başardı. Çekişmeli geçen karşılaşmada Atalantalı futbolcular 10.kez kırmızı kart görerek bu sezonun rekorunu ele geçirdi. Uzunca bir süre evinde yenilgi yüzü görmeden ilerleyen Parma ise tarihinde ilk defa kendi evinde Catania’ya yenildi. Son 7 maçta 16 puan toplayan Catania ligin bu aralıktaki en formda takımı olmayı başardı. 26 hafta sonunda topladıkları 42 puan ile beraber 1960’dan bu yana en yüksek sezon puanına erişti. Üstelik Montella’nın yakaladığı maç başına 1.2 puan ortalamasını Rolando Maran 1.6 puan ile geçmeyi başardı.

HAFTANIN KARMASI

(3-4-3)

Samir Handanovic (İnter)

***

Daniele Portonova (Genoa)

Mattia De Sciglio (Milan)

Stefan Radu(Lazio)

***

Stephan Lichtsteiner (Juventus)

Allan(Udinese)

Daniele Conti(Cagliari)

Francesco Lodi(Catania)

***

Marco Balotelli (Milan)

Alejandro Gomez(Catania)

El Sharaawy(Milan)

HAFTANIN TAKIMI

Roma

Aralık ayının başından bu yana deplasman galibiyetine hasret kalan Roma zorlu rakibi Atalanta’yı zorlu koşullarda yediği şansız gollere rağmen geçmesini bildi. Özellikle ikinci yarıda artan kar yağışı sonrası kötü zemin oyunu da etkiledi ama skor maçı yansıtmıyor. 90 dakika boyunca baskın bir futbol anlayışına sahip olan Roma deplasmanda olmasına rağmen oyundan kopmayarak istediği üç 3 puanı alıp haftanın takımı olmayı başardı.

HAFTANIN FUTBOLCUSU

Daniele Conti (Cagliari)

7 golün atıldığı Cagliari-Torino karşılaşmasının uzatma dakikasında skoru tayin eden kaptan Conti oldu. Kendisinin ikinci takımının dördüncü golünü atarken ortaya koyduğu futbol da dikkat çekiciydi.

HAFTANIN MAÇI

Caglari-Torino

Bu maçta aradığınız her şey var. Sau’nun penaltısıyla Cagliari öne geçer. İkinci yarıya ise Torino hızlı başlar. Cerci ve Stevanovic ile arka arkaya goller bularak bu sefer deplasmanda Torino üstünlüğü ele geçirir. Kaptan Conti’nin kafasıyla beraberliği yakalayan Cagliari maç bu skorla bitecek derken bu sefer Pinilla’nın penaltısıya 87.dakikada tekrardan öne geçer. 86’da Ogbonna’nın atılmasıyla 10 kişi kalan Cagliari oyuna yeni giren Diop’un ayağına top değmeden önce attığı dirsek sonucu kırmızı kart görmesinin ardından maça 9 kişi ile ortak olma çabası içerisindedir. Uzatma dakikalarının ikincisinde iki kırmızı kart görmüş Torino penaltı golüyle tekrardan eşitliği sağlayarak muazzam bir başarı elde etmiştir. Artık yeter, bu kadar heyecan tamam diyenlere sürprizi uzatma dakikalarının sonunda kaptan Conti yapar. 4-3! Sonuç: 7 gol, 3 penaltı, 2 kırmızı kart!

HAFTANIN GOLÜ

El Sharaawy(Milan)

Milano derbisinde İnter kalecisi Handanovic günündeydi. Balotelli’nin tehlikeli şutlarını bir bir dışarı çıkarırken Boateng’in pasında çaprazda topla buluşan El Sharaawy’nin pis burun plasesine ise engel olması mümkün olmadı.

HAFTANIN ÇİRKİNİ

The Derby della Madonnina

“Muz” Pankartı

Kendi takımında pek çok derisi siyah oyuncu bulunduran İnter taraftarı eski futbolcuları Balotelli’yi kızdırmak adına derbide çirkin bir pankartla yer aldılar. Balotelli’yi kızdırmak adına yapılan bu ırkçılığı İtalya Federasyonu 50 bin euro para cezasıyla geçiştirse de tarihlerine kara bir leke olarak geçecektir.

HAFTANIN GÜZELİ

The Derby della Madonnina

Conti ve Oğlu

Muazzam bir maç olan Cagliari-Torino karşılaşmasının uzatma dakikalarının dahi uzatmasında Conti’nin şutu ağlarla buluşunca kaptan sevincini top toplayıcısı olan oğluyla paylaştı. Futbol sahalarında ender görülen bir fotoğraf karesi de bu şekilde tarihe geçti.