Fenerbahçe ÖZEL | Fenerbahçe'de gelenek Arda Güler'le devam etti! Son 5 yılda dudak uçuklatan transfer geliri

ÖZEL | Fenerbahçe'de gelenek Arda Güler'le devam etti! Son 5 yılda dudak uçuklatan transfer geliri

09.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Arda Güler’in dünya devi Real Madrid’e gitmesinin ardından Fenerbahçe’nin son yıllardaki bonservis başarısı dikkat çekti. Sarı-lacivertli yıldızlar Avrupa’nın büyük ligleri başta olmak üzere birçok önemli transfer yaptı.

ÖZEL | Fenerbahçede gelenek Arda Gülerle devam etti Son 5 yılda dudak uçuklatan transfer geliri

Arda Güler’in dünya devi Real Madrid’e transfer olmasının ardından Fenerbahçe’nin son yıllarda yakaladığı önemli bir başarı gözler önüne seriliyor.

Haberin Devamı

Sarı-lacivertliler son dönemde bilhassa Avrupa’nın 5 büyük ligine gönderdiği yıldızlarla ve kazandığı yüksek bonservislerle dikkat çekiyor.

Başkan Ali Koç’un döneminde bu başarı aslında bir kulüp projesi halini de aldı. Ali Koç dönemi öncesinde İspanya’ya giden yıldızlar öne çıkmıştı. 2016’da Nani Valencia’ya, 2017’de de Simon Kjaer Sevilla’ya gitmişti.

Nani’den 8.5 milyon euro kazanan Fenerbahçe, Kjaer’den de 12.5 milyon euroluk bir gelir elde etmişti. 2018’te de Başkan Ali Koç dönemi sonrası her yıl yeni bir transfer satışı yaşandı.

2018-19 sezonuna girilirken Suudi Arabistan takımlarına önemli oyuncu satışları oldu. Şu anda Avrupa futbolunu zora sokan Suudi Arabistan kulüpleri, 5 yıl önce Fenerbahçe’nin kapısını çalmıştı. Al Nassr, Giuliano’ya 10.5 milyon euro, Al Ahli de Josef de Souza’ya 12 milyon euro ödemişti, 22.5 milyon euro kazanılmıştı. Yine aynı yıl başka bir Suudi Arabistan ekibi Al-Wehda ise Fernandao’ya 3 milyon euro vermişti.

Haberin Devamı

2019 yılında bu defa genç bir yıldız Avrupa’da önemli bir lige yolcu ediliyordu. 2017’de keşfedilerek kulübe kazandırılan Eljif Elmas, İtalya’nın köklü kulüplerinden Napoli’ye 16.2 milyon euro karşılığında imza atıyordu. Avrupa’da ses getiren bu transferle Fenerbahçe büyük bir kar elde ediyordu.

ÖZEL | Fenerbahçede gelenek Arda Gülerle devam etti Son 5 yılda dudak uçuklatan transfer geliri

Bu transfer serisi 2020’ye geldiğimizde de devam etti. Vedat Muriç, İtalya’nın bir başka önemli takımı Lazio’ya gitti, kulüp bu transferden 20 milyon euroyu bulan bir gelir kazandı.

2021-22 sezonunda her ne kadar önemli bir transfer satışı olmasa da özel bir yatırım vardı. Çin’in Beijing Guoan takımından Güney Koreli stoper Kim Min Jae kadroya dahil ediliyordu.

Kim’in peşinde Porto ve Tottenham gibi önemli kulüpler olmasına karşın sarı-lacivertliler başarılı bir transfer hamlesi yapmıştı.

Nitekim beklenen de oldu, Güney Koreli savunmacı sadece 1 sene içerisinde değerini katladı, Temmuz 2022’de İtalya’nın Napoli kulübüne 18 milyon euroya transfer oldu.

Fenerbahçe’nin bu transfer gelirleri ve oyuncu satışları Avrupa’da da artık fark ediliyordu. Ama esas bomba bu yaz patladı. Fenerbahçe altyapısından çıkan, 1.5 senede herkesi kendine hayran bırakan ve yetenekleriyle dikkat çeken 18 yaşındaki Arda Güler, dünya devi Real Madrid’e gitti.

Haberin Devamı

Arda, 20 milyon euro bonservis, 10 milyon euro ekstra bonus ve sonraki satıştan yüzde 20’lik payla tarihi bir transfere imza attı.

ÖZEL | Fenerbahçede gelenek Arda Gülerle devam etti Son 5 yılda dudak uçuklatan transfer geliri

5 YILDA 135 MİLYON EURO

Sarı-lacivertliler son 5 yılda 135 milyon euroluk bonservis geliri elde etti. Arda Güler, Kim Min Jae, Eljif Elmas ve Muriç 74 milyon euroya Avrupa’nın önemli takımlarına gitti.,

Sarı-lacivertlilerde son yıllarda önemli bir transfer politikası benimsendi. 2018’den şimdiye kadar olan 5 yıllık süreçte Fenerbahçe oyuncu satışlarından 135 milyon euroluk bir gelir elde etti.

2018’de 25 milyon euro aşan bir gelir bulan sarı-lacivertliler, 2019’da bu kez 16 milyon euroyu aşan bir bonservis yakaladı. 2020’de Muriç transferinin etkisi, Jailson’un Çin’in DL Pro takımına 4.5 milyon euroya gitmesiyle 26 milyon euroyu aşan bir gelir daha kazanıldı.

2021’de 6 milyon euroda kalsa da transfer gelirleri, 2022’de Fenerbahçe bu açığı kapattı. Kim Min jae’nin Napoli’ye gidişi başta olmak üzere Allahyar ve Ozan Tufan’ın da Hull City’ye 7.5 milyon euroluk satışı, Tisserand’ın Al Ettifaq’a 3 milyon euroya gidişi toplamda 30 milyon euroluk bir bonservis kazancını getirdi.

Haberin Devamı

Bu yıl da Fenerbahçe durmadı. Bruma’nın Braga’ya 6.5 milyon euroya gidişi, Berisha’nın Augsburg’a 4.5 milyon euroya satılması ve en nihayetinde Arda Güler’in Real Madrid’e rekor satışıyla 30 milyon euroyu geçen bir kazanç geldi.

ÖZEL | Fenerbahçede gelenek Arda Gülerle devam etti Son 5 yılda dudak uçuklatan transfer geliri

OKOCHA VE BALIC MİLAT OLDU

Aslında bonservis geliri elde etme konusunda Fenerbahçe açısından milat Jay Jay Okocha ve Elvir Balic’in Avrupa’ya satışı oldu.

Aziz Yıldırım’ın başkanlık döneminde Okocha ve Balic satışları kulübe ciddi gelir getirdi. Okocha, 1998 yılında Fransa’nın PSG kulübüne 17.5 milyon dolara imza attı.

Bir sene sonra da 1999 yılında Elvir Balic, İspanyol devi Real Madrid’e 19.2 milyon dolara transfer oldu. Fenerbahçe 1 sene arayla 36.7 milyon doları kasasına koydu ve kulübün gelirleri ciddi bir artış gösterdi.

Haberin Devamı

ÖZEL | Fenerbahçede gelenek Arda Gülerle devam etti Son 5 yılda dudak uçuklatan transfer geliri

SOW'DAN 16 MİLYON EURO

2015-16 sezonunda çok güçlü bir kadro kuran sarı-lacivertliler, önemli bir transfer satışına da imza attı. Ağustos 2015 tarihinde takımın yıldız golcüsü Moussa Sow, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Al Ahli ekibine 16 milyon euroya transfer oldu. Gözyaşlarıyla Fenerbahçe’ye veda eden Senegalli yıldız, kulüp tarihine önemli gelir getiren oyunculardan biri olarak geçti.

SALİH UÇAN, ROMA'YA

Yıllar önce Fenerbahçe’de Arda Güler kadar heyecan getiren genç bir yıldız vardı. 2012-13 sezonunda Bucaspor’dan önemli bir yetenek olarak getirilen Salih Uçan, 2 sene içerisinde potansiyelini göstermeyi başarmış, Avrupa Ligi’nde yarı final oynayan, 2014’te şampiyon olan takımın bir parçasıydı.

2014-15 sezonunda da 20 yaşındayken İtalya’nın dev kulüplerinden Roma’nın listesine giren Salih için farklı bir yol izlendi. Oyuncuyu bonservisiyle vermeyen Fenerbahçe, 2 yıllık kiralama formülünü devreye aldı. 4.75 milyon euroya dönemin genç yeteneği Roma’ya kiralandı.

ÖZEL | Fenerbahçede gelenek Arda Gülerle devam etti Son 5 yılda dudak uçuklatan transfer geliri

2011'DE ÜZEN SATIŞLAR

Fenerbahçe’nin tarihinde camianın yüreklerini burkan bazı transfer satışları oldu. 3 Temmuz sürecinin akabinde 2011-12 sezonu başlarken sarı-lacivertliler yıldızlarını Avrupa’nın önemli kulüplerine satmak zorunda kaldı. Emmanuel Emenike, Rusya’nın Spartak Moskova takımına 10 milyon euroya, Mamadou Niang Katar’ın Al Sadd ekibine 7.5 milyon euroya, Andre Santos İngiltere’nin Arsenal kulübüne 7 milyon euroya ve Diego Lugano da Fransa’nın PSG ekibine 3 milyon euroya satıldı. Fenerbahçe bu transferlerden kasasına 27.5 milyon euro koydu.

ANELKA DA KAZANDIRDI

2000’li yılların flaş transferi Nicolas Anelka da Fenerbahçe’ye para kazandıran yıldızlardan oldu. 1.5 sene Fenerbahçe’de forma giydikten sonra Ağustos 2006’da İngiltere’nin Bolton Wanderers takımıyla anlaşan Anelka, sarı-lacivertli kulübe tam 12 milyon euro kazandırdı. Kazanılan bu 12 milyon euro sayesinde Fenerbahçe, 100. yılını yaşadığı 2006-07 sezonunda ciddi bir gelir elde etti.