Skorer Potanın Perileri destan yazdı!

Potanın Perileri destan yazdı!

28.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de kadın basketbolu da okullardan çıktı, buralarda kurulan kulüpler bünyesinde kurumsallaşmaya doğru gidildi. 1990’lar ile birlikte büyük bir atılımın içerisine girilirken özellikle kulüpler düzeyinde önemli başarılar yaşandı.

Potanın Perileri destan yazdı

Türkiye’de Kadın Basketbolu 1950’li yılların sonlarında, öncelikle İstanbul ve Ankara’da bulunan kız liseleri, daha sonra ise yüksek okullarda başladı. Okul tabanlı kulüplerin bünyesinde kurulan kadın takımları arasında önce mahalli daha sonra ise ülke genelinde şampiyonalar düzenlenmeye başladı.
1959 yılında ilk kez organize edilen Kadınlar Türkiye Şampiyonası’nda mücadele, Gazi Eğitim Enstitüsü, Kolejliler, ODTÜ ve İÜSBK gibi okul tabanlı kulüpler arasında geçerken Gazi, ilk Türkiye Şampiyonu olan kadın takımı unvanını aldı.

Haberin Devamı

Türkiye’de kadın basketbolunun asıl gelişimi 1990’lı yıllarda meydana geldi, 2012-13 sezonunda birinci lig 14, ikinci lig 28 takımın katılımıyla organize edildi. Ülkedeki kadın basketbolunda ilerleyen yıllarda özellikle kulüpler bazında önemli başarılar elde edilecek, bir çok uluslararası kupa temsilcimizin müzesine gidecekti.

MÜNİH'TE İLK MAÇ

Kadınlarda milli takım faaliyetleri ise 1960’lı yıllarda start aldı. İlk Kadın Milli Takımı, ilk maçını 1964’te Münih’te Batı Almanya’ya karşı oynadı. 2005, Türkiye’de kadın basketbolu için önemli bir kilometre taşı oldu. Ev sahibi olunan şampiyona sayesinde ilk kez Avrupa Şampiyonası’na katılan A Milli Kadın Takımı, sonra aralıksız tüm şampiyonalara vize alma hakkı kazandı. 2011 Avrupa Şampiyonası’nda milliler ilk kez finale çıkarak, Avrupa ikinciliğine ulaştı.

A Milli Kadın Takım, 2012’de ilk kez Olimpiyatlara katılmaya hak kazandı, oyunlardan beşincilik ile döndü. 2013 Avrupa Şampiyonası’nda gelen bronz madalya ile başarılar sürdü. 2014’te ilk Dünya Şampiyonası katılımıyla dördüncülük elde edildi.

2016’da kazanılan altıncılık ile tarihi başarılara imza atıldı. 2012 Avrupa Şampiyonası’nda üçüncü olan Ümit Milli Kız Takımı da, kızlar kategorisinde gençlerdeki ilk madalyayı kazandırdı.

REKOR KANARYA'DA

Haberin Devamı

Fenerbahçe kadın basketbol takımı 1955 yılında kuruldu. 17 kezle Kadınlar Ligi’nin en çok şampiyonluk gören ekibi olan sarı-lacivertliler, Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı da en çok müzesine götüren ekip oldu, Avrupa’nın bir numaralı kupasını da kazandı.

AVRUPA ASLANI

Galatasaray Kadın Basketbol Şubesi 1954 yılında kuruldu, ilk Süper Lig şampiyonluğunu 1987-1988 sezonunda kazandı. 1989-1998 arasında dokuz üst üste şampiyonluk yaşadı. Yedi yıl maç kaybetmeden şampiyon olan tek takım unvanını alan Cim Bom, Avrupa’da üç kupa birden kazanarak bu açıdan en başarılı ekip oldu.

GÜLSEREN GÖNÜL: EN UZUN BASKETÇİ

1963 yılında basketbola başlayan, Beşiktaş ve ODTÜ formaları giyen Ankara doğumlu sporcu, 2,05’lik boyuyla Türkiye tarihinin en uzun kadın basketbolcusu olarak tarihe geçti. 1966’da kurulan ilk kadın basketbol milli takımında yer aldı. 1976’da Avusturya’ya transfer olarak yurt dışında basketbol oynayan ilk Türk sporcu unvanını da elde etti.

Uzun yıllar Fenerbahçe ve Galatasaray formaları giyen Nevriye Yılmaz da kadın basketbolunun bir diğer önemli figürü. 10 kez Kadınlar Basketbol Süper Ligi şampiyonluğu, Galatasaray ile Euroleague şampiyonluğu yaşadı. WNBA’de forma giyen ilk Türk basketbolcu unvanını elde etti.

Yazarlar