Şansal Büyüka

Şansal Büyüka

sansal.buyuka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fenerbahçe’nin son dakika golü gelince, benim de aklıma Ersun Yanal’lı son şampiyonluk geldi. O şampiyonluk yılında Fenerbahçe kaç tane maçı son dakika golleri, hatta uzatma dakikalarında attığı gollerle kazanmıştı. Başakşehir karşısında sıkıntılarla geçen bir doksan dakikanın ardından, uzatmada gelen galibiyet golü, Fenerbahçelilere daha sezonun başında “Acaba yeniden mi?” hayalini ve hedefini yaşatmaya başladı.
* İyilerden başlayalım. Vedat Muriç müthiş... Her hava topunu alıyor... Çok çalışıyor... Ayağındaki topu kaptırmıyor. Her rakip atakta savunmasına yardım ediyor. Golleri atıyor. Ayağıyla, kafasıyla değil, kalbiyle oynuyor, yüreğini ortaya koyuyor. Ben yakın zamanda bir futbolcunun kendisini bu kadar geliştirdiğini görmedim.
* Gene Emre, gene Emre... Adam “antika” gibi... Yıllar geçtikçe, adam eskidikçe daha değerleniyor, daha da kıymete biniyor. Helal olsun... Elbette Ozan Tufan... Yeni transfer gibi... Orta sahadan sağ beke geçti, hiç sırıtmadı, takımın en iyi birkaç adamından biriydi. Geçen hafta 20 dakikalık oyunuyla belli etmişti, Tolga Ciğerci geliyor.
* Fenerbahçe yenik kapattığı ilk yarıyı önde bitirebilirdi. Önce Vedat’ın, sonra Deniz’in direkten dışarı giden topları ciddi anlamda şanssızlıktı. Ancak özellikle ikinci yarının ilk 15 dakikasında Fenerbahçe 3-0 yenik duruma da düşebilirdi. Visca’nın direkten dönen topu Fenerbahçe adına mucizeydi. Hemen sonrasında Edin Visca’nın mutlak kaçırdığı pozisyon Altay gibi iyi bir kaleciye sahip olmanın avantajıydı.
* Ancaaak... Kazanırken eksiklerini göreceksin... Fenerbahçe’nin geri dörtlüsünün üç adamı “devşirme” oyunculardı... Orta sahadan bozma iki bek Ozan ile Dirar, gene orta sahadan bozma stoper Jailson... Fenerbahçe takımı 60 metrelik kaleci vuruşundan gelen asistle gol yer mi? Fenerbahçe savunması Mert’in bu 60 metrelik asistinde iki adamla yakalanır mı? Jailson gerçek bir stoper olsa aut çizgisinde Crivelli’den o çalımı yer mi? Crivelli demişken, Jailson’u geçişi, Altay’ın üstünden ve adeta sıfırdan gol vuruşunu yapışı mükemmeldi. Bu müthiş golün dışında sahada hiç görünmedi ve oyundan alındı.
* Fenerbahçe takımı çok uzun yıllar sonra lige ikide iki yaparak başladı. Galibiyetler gerçeklerin üstünü örtmesin... Fenerbahçe’nin çok iyi bir beke, çok iyi bir stopere ve mutlaka Vedat Muriç’e alternatif bir golcüye ihtiyacı var. Hatta 39 yaşındaki Emre’nin sırtına bu kadar yük bindirmek hakça mı? Çok açık ama çok açık görünüyor; Fenerbahçe bu savunma ile bu yarışı zor götürür.
* Başakşehir’de Azubuike ve Mossoro müthiş oynadılar. Çok baskı yaptılar, Başakşehir özellikle maçın ilk 10 dakikasında ve ikinci yarının ilk 15 dakikasında müthiş pozisyonlar kaçırdı. Alabileceği bir maçtı, kaybetti... Bu takımda halen, geçen yıl Antalya’da 12 gol atan Mevlüt Erdinç yok, inanılır gibi değil...
* Fenerbahçe’nin haftaya rakibi Trabzonspor... Üstüne basa basa söyleyeyim, asla öküzün altında buzağı aramıyorum. Ancak Fenerbahçe her sezon nasıl oluyor da lige bu kadar zor fikstürlerle başlıyor. Bu sadece şans, kader, kısmet mi, yoksa bir planlama mı? Meraktayım..