Senad Ok

Senad Ok

senad.ok@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kupanın ilk günlerinde dünya futbolunun önde gelen birçok ismine favorilerini sorduk. İçlerinde Capello, Scolari, Mattheus, Zanetti, Puyol gibi isimler vardı. Listeyi daha da uzatabiliriz.
Hepsinden özetle Almanya, Fransa, Brezilya, Arjantin, İspanya cevaplarını aldım.
Bir kişiden bile futbolun beşiği, dünyanın en iyi ve pahalı ligine ev sahipliği yapan İngiltere’nin favori olduğunu duymadım.
Sonunda West Ham’ın eski golcülerinden Bobby Barnes ile denk geldik. İşte sonunda bir “ Favori İngiltere “ cevabı alacaktım. Ama gelmedi. Barnes bile Almanya ve Fransa deyip kendi ülkesini favori görmüyordu.” Peki İngiltere? “ diye sorduğumda “Bizimkiler daha genç takım. Burası için yeterince tecrübesi yok. Belki gelecek turnuvalarda olabilir” cevabını verdi.
Barnes’ın haklı olduğunu dünkü maçta anladım.
Almanya, Brezilya, Arjantin hepsi kötü başladı. Fransa zor kazandı. Doğru. Ama dün bu takımlardan hangisi olursa olsun maçı 15. dakikada bitirirdi. Barnes’ın söylediği o takım o kadar amatörce goller kaçırıp üstüne bir de o kadar gereksiz bir penaltı yaptırdı ki...
Gerçekten inanılmaz.
O yüzden İngiltere’nin kupa için kağıt üzerinde ismi geçse de Brezilya, Almanya, Fransa, İspanya, Arjantin ve hatta Portekiz’in bile çok gerisinde olduğunu ve kupayı kazanma şansının mucizelere bağlı olduğunu belirtmek lazım.
Maçı izlerken aklıma diğer takılan bir konu da 48 takımlı Dünya Kupası oldu.
2026’dan itibaren takım sayısı 48 olacak. Ekonomik olarak alınan bir karar olduğunu düşünüyorum. Bazı taraftarların evini satıp takımlarının Rusya’daki maçlarını izlemek için kaynak yarattığı bir aşktan söz ediyoruz. Bu da doğal olarak FIFA’nın iştahını kabartmış olabilir.
Ama ben bir futbolsever ve gazeteci olarak çok maç değil, kaliteli maç izlemek istiyorum. Eminim birçoğumuz için bu durum geçerlidir.
Meksika - Almanya maçı gibi mesela. Maç gibi maç... Bitmesin istiyorsun.
Evet benim ülkem yok. Keşke olsa. Ama bu kupayı takip etmediğim ve heyecanlanmadığım anlamına gelmez. Dün belki Tunus, İngiltere’yi son ana kadar zorladı. O kadar... Mücadelesini takdir ediyorum ama ortada bence futbol yoktu. İngiltere’nin hatalarından maç son dakikaya kadar bitmedi.