Yaz Olimpiyatları Son dakika - Olimpiyat madalyalı Hakan Reçber önce hastalığı yendi sonra zirveye çıktı!

Son dakika - Olimpiyat madalyalı Hakan Reçber önce hastalığı yendi sonra zirveye çıktı!

27.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tokyo’da ülkemize ilk madalyayı kazandıran Hakan Reçber’in hayatı filmlere konu olacak cinsten... 2013 yılında transvers miyelit teşhisi konulan milli tekvandocu önce hastalığı yendi, ardından da basamakları birer birer çıkarak en tepeye tırmandı

Son dakika - Olimpiyat madalyalı Hakan Reçber önce hastalığı yendi sonra zirveye çıktı

15 yaşında teşhis kondu
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda Hakan Reçber aldığı madalya ile gururumuz oldu. Aslında milli sporcunun hayat hikayesine bakıldığında bronzun anlamı ikiye katlandı. Omurilikte meydana gelen enflamasyon sonucu ortaya çıkan nörolojik bozukluk transvers miyelit hastalığını 15 yaşında yenen Reçber, antrenör anne ve babasının desteğiyle önce 1,5 yıl içinde gençlerde dünya şampiyonluğuna uzandı, ardından da basamakları tek tek tırmandı.

‘Tekvandoya bağlandım’
Hakan Reçber 2016’da verdiği bir röportajda yaşadıklarını da anlattı. Milli tekvandocu şu ifadeleri kullandı: “Bir sabah uyandım ve bacağımı hissedemiyordum. Doktora gitmeye karar verdiğimizde yürüyemiyordum. Önce MS, sonra da transvers miyelit olduğumu tespit ettiler. Hastalığımı tekvandoya bağlanarak atlattım. İlaç alırken de hafif antrenmanlar yaptım ama sonrasında çok çalıştım ve bugünlere geldim. Günde 2-3 antrenman yaparak form yakaladım.”

Haberin Devamı

TM hastalığı nedir?
Transvers miyelit (TM), omurilikte meydana gelen enflamasyon sonucu ortaya çıkan nörolojik bozukluk. TM, hem yetişkin hem de çocukları etkileyen bir felç durumudur. Çok nadirdir ve hasta belirtileri göstermeye başladıktan 24 saat sonra hastalık son safhaya gelecek şekilde hızlı yayılır. Fakat görüşlerine başvurulan doktorlar bu hastalığın bir kez tedavi edildikten sonra tekrarlanmayacağını söylüyorlar.

İdolü Tazegül
Hakan Reçber kendisine idol olarak gördüğü ismin ise hocası Servet Tazegül olduğunu söyledi. Önceki günkü müsabaka ardından açıklamalarda bulunan milli tekvandocu, “Bu benim için büyük gurur. Servet Tazegül hocamızdan sonra altın madalya olmasa da bronz madalya kazandırdım” dedi.

Haberin Devamı

‘Haklarını ödeyemem’
Tabii ki Hakan Reçber’in bu hastalığı atlatmasında en büyük pay anne ve babasının Aydoğan Reçber ile Özlem Reçber tekvando antrenörü ve oğullarını sporla hayata tekrar bağladılar. Milli tekvandocu ise anne ve babasının zor günlerinde yanında olduklarını belirterek, “Emeklerinin karşılığını verdiğimi düşünüyorum. Özel çalıştırmalar, özel beslemeler. Çok teşekkür ediyorum, ikisinin de hakkı ödenmez” dedi.

‘Mutlu ve gururluyum’
Tokyo’da olimpiyat madalyası ile poz veren Hakan Reçber duygularını da anlattı. Milli tekvandocu, “Ülkeme madalya kazandırdığım için mutlu ve gururluyum. Elimizden geleni yaptık ve karşılığını aldık. Şimdi hedefimiz Paris. Burada altın madalya almak adına daha çok çalışacağız. Şimdilik böyle bir başlangıç hepimiz iyi oldu” ifadelerini kullandı.

Yazarlar