Dünya Kupası Son şampiyon göreve hazır

Son şampiyon göreve hazır

16.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Katar’a son şampiyon apoletiyle gelen Fransa, şimdiden kupanın favorileri arasında öne çıkıyor. Kylian Mbappe’nin hücumda yıldızlaşması beklenen Horozlar’da tek soru işareti defans hattında neler yapacakları ve takımı nasıl zorlayacağı.

Son şampiyon göreve hazır

2018 Dünya Kupası’nda zirveye çıkan Fransa, son şampiyon apoletiyle Katar’a geliyor. EURO 2016’da final oynayan, 2018 Dünya Kupası’nı kazanan ve teknik direktör Didier Deschamps ile özdeşleşmiş bir Fransa, doğal olarak turnuvanın favorisi.

Haberin Devamı

2 sene üst üste Dünya Kupası kazanmak gerçekten zor bir iş. En son İspanya benzer bir seri yakalamıştı. Ancak teknik direktör Didier Deschamps takımına güveniyor, “Harika bir oyuncu grubumuz var. Beklentilerin farkındayız. Takımımın son yıllarda yakaladığı başarılar bizi favori gösteriyor. Biz favori olmaktan rahatsız değiliz” ifadelerini kullanıyor. 

Gerçekten de ellerinde çok iyi bir kadro var. Başta süperstar Kylian Mbappe olmak üzere her mevkiide güçlü alternatifler yer alıyor. Messi’nin yıldızlaşmak istediği kupada PSG’den takım arkadaşı Mbappe öne çıkmak isteyecektir. Mbappe’nin ardından Leipzig’li 25 yaşındaki Nkunku ve Barcelona’dan 25 yaşındaki Dembele de öne çıkan isimler. 

Tek zaafları savunma anlamında olabilir. Son anda sakatlığı nedeniyle kadrodan çıkan PSG’nin stoperi Presnel Kimpembe önemli bir kayıp. Kadroya Monaco’nun stoperi Disasi dahil edilse de Raphael Varane dışında tecrübeli bir stoperleri yok. Elbette B.Münih’ten Upamecano, Liverpool’dan Konate ve Barcelona’dan Kounde değerli oyuncular fakat Dünya Kupası da bambaşka bir arena. Mbappe’nin hücumda sürükleyeceği takımı savunmada kimin tutacağı maçlar başlayınca görülecek. 

Haberin Devamı

Ya şimdi ya da asla

2022 Dünya Kupası’nda kuşksuzu herkesin en fazla merak ettiği isim Lionel Messi olacak. Tüm futbolseverlerin gözü Arjantin’in üzerinde duracak. Çünkü dünyanın gelmiş geçmiş en büyük futbolcularından biri olan Messi artık 35 yaşına geldi ve muhtemelen Katar’daki turnuva kariyerinin son Dünya Kupası anlamına geliyor.

Ayrıca sürekli olarak Diego Maradona gibi bir efsaneyle kıyaslanması da cabası. Messi kariyeri boyunca kulüpler bazında tarihi başarılara imza attı ancak Arjantin’in 10 numarası olarak bir türlü hedeflediği Dünya Kupası zirvesine çıkamadı. 2014 Dünya Kupası’nda finale kadar geldi ama Almanya’ya kaybetti. Şimdi tek hedefi şampiyonluk.

Arjantin’i değerlendirirken elbette taktik teknik konuları es geçmemek lazım. Fakat ortada da nerdeyse 2006 Dünya Kupası’ndan beri devam eden Messi tartışmaları var.Katar’da da bir kahraman gibi karşılanan ve Katar halkının büyük ilgisini toplayan tecrübeli yıldızın hem grup hem de fikstür şansı bulunuyor. Arjantin, C Grubu’nun açık ara favorisi. Hele de ilk maçları Suudi Arabistan ile 22 Kasım Salı günü.

Haberin Devamı

Son şampiyon göreve hazır

Farklı bir S.Arabistan zaferi ve Messi’nin atacağı goller turnuvaya moralli başlamasını sağlayabilir. 2017’den beri Arjantin Milli Takımı bünyesinde yer alan 44 yaşındaki teknik direktör Lionel Scaloni, takımı adaşı Messi’nin üzerine kuruyor. 3’lü savunma üzerine kurduğu bir oyun planı var ama zaman zaman 4-2-3-1’e de dönüyor. Her iki formasyonda da Messi serbest oyuncu rolünde. Öte yandan fırsat bulurlarsa 21 yaşındaki orta saha Enzo Fernandez ve 22 yaşındaki Manchester City’li forvet Julian Alvarez’i izlemenizi öneririm.

Yaşlı Meksika

Katar’daki kupada en yaşlı kadrolardan birine sahip olan Meksika ilginç bir özelliğiyle turnuvaya geliyor. ABD 1994’ten beri kesintisiz her kupada yer alan Meksika, hepsinde de son 16 turuna kalmayı başardı. Şu an ise açıkçası turnuvanın en kapalı kutu takımlarından biri onlar. Zira yaşlanmış kadro nasıl bir reaksiyon gösterecek merak konusu. Meksika’nın yaş ortalaması 28.5 olarak gözüküyor. 3 kaleci (Ochoa-37, Talavera-40, Cota-35) 35 yaş ve üstü. Takımın gol yollarındaki yıldızı olması beklenen Raul Jimenez de 32 yaşına geldi ve bu sezon Wolverhampton’da istikrarlı bir grafik tutturamadı. Takımın kaptanı 36 yaşındaki orta saha Andres Guardado, geçen yıl Real Betis’le İspanya Kral Kupası’nı kazanırken formdaydı. En büyük güvenceleri de 59 yaşındaki ‘Tata’ lakaplı deneyimli teknik direktör Gerardo Martino...

Haberin Devamı

Son şampiyon göreve hazır

Lewa ve arkadaşları

C Grubu’nda Arjantin’i en çok kim zorlar sorusu sorulursa kişisel olarak Polonya yanıtını verirdim. Robert Lewandowski’nin forvette olması bunda büyük etken elbette. C Grubu’nda Arjantin’i en çok kim zorlar sorusu sorulursa kişisel olarak Polonya yanıtını verirdim. Robert Lewandowski’nin forvette olması bunda büyük etken elbette. Öte yandan kadro geneline bakıldığında tüm futbolseverleri heyecanlandıracak isimler var. Napoli’den Zielinski orta sahada, hücumda Juventus’tan Milik, Salernita’dan Piatek, stoperde Kamil Glik ve kalede Juventus’un 1 numarası Szczesny bir çırpıda sayılan oyuncular. Burada sadece 52 yaşındaki teknik direktör Czeslaw Michniewicz’in hamleleri, çıkaracağı kadrolar farkı belirleyecektir. Michniewicz’in şansı elinde Lewandowski gibi bir golcünün olması. 

Haberin Devamı

Son şampiyon göreve hazır

Yıldızları Renard

Elbette gruba bir bakıldığında en zayıf halkanın Suudi Arabistan’ın olacağını söylemek zor değil. Ancak yedek kulübesine bakıldığında da karizmatik bir teknik direktör olan Herve Renard’ın bulunması işin rengini değiştiriyor. ABD 94’te son 16’ya yükselen Suudi Arabistan’ın kupa tarihindeki en büyük başarısı bu. Grupta zayıf halka olacakları kesin. Zaten kadrolarında yurt dışında oynayan oyuncuları yok. Elbette gruba bir bakıldığında en zayıf halkanın Suudi Arabistan’ın olacağını söylemek zor değil. Ancak yedek kulübesine bakıldığında da karizmatik bir teknik direktör olan Herve Renard’ın bulunması işin rengini değiştiriyor. ABD 94’te son 16’ya yükselen Suudi Arabistan’ın kupa tarihindeki en büyük başarısı bu. Grupta zayıf halka olacakları kesin. Zaten kadrolarında yurt dışında oynayan oyuncuları yok. Öte yandan daha turnuva başlamadan WADA krizi yaşadılar. Takımın önemli yıldızlarından Fahad Al-Muwallad, doping soruşturması kapsamında turnuvaya katılamadı.

Son şampiyon göreve hazır

Potansiyelli kadro

Büyük turnuvalarda Danimarka hep keyifli bir takım olmuştur. EURO 92’deki sürpriz şampiyonlukları tarihten sadece bir örnek. Şimdi de potansiyeli yüksek bir kadroya sahipler. Büyük turnuvalarda Danimarka hep keyifli bir takım olmuştur. EURO 92’deki sürpriz şampiyonlukları tarihten sadece bir örnek. Şimdi de potansiyeli yüksek bir kadroya sahipler. 50 yaşındaki teknik direktör Kasper Hjulmand, kariyerinde sadece bir yıl Almanya’da Mainz’da çalıştı, onun haricinde Danimarka dışına çıkmadı. 2020’den beri takımın başında olan Hjulmand’ın oyunclarıyla iyi bir iletişimi var. Kadronun lideri EURO 2020’de talihsiz bir kalp rahatsızlığı geçiren Christian Eriksen olacak. Hücum hattında Leipzig’den Yussuf Poulsen, Kopenhag’dan eski Trabzonspor’lu Cornelius, Hoffenheim’dan Skov, Sevilla’dan Dolberg, Espanyol’dan Braithwaite, Frankfurt’tan Lindstrom güçlü alternatifler. Orta sahada da Tottenham’lı Hojberg önemli bir isim. Trabzonspor’dan Larsen ve Galatasaray’dan Victor Nelsson’da kadroda.

Son şampiyon göreve hazır

2006’nın hatırası

D Grubu’nda işi kolay olmayan Avustralya için aslında turnuvada bulunmak bile büyük başarı. 2018 Dünya Kupası’nda da gruplarını sonuncu tamamlayan Kangurular’ın en büyük başarısı 2006 Dünya Kupası’ndaki son 16 turuydu. Zaten her turnuvaya 2006-Almanya’nın hatırasıyla geliyorlar. Teknik direktör Graham Arnold, 2006’daki son 16 başarısında kadroda yardımcı antrenör olarak görev yapıyordu. Zaman zaman 5’li savunmaya dönebiliyorlar. Defans hattını güçlü tutmaya çalışacaklar. Kalelerinde Kopenhag’ın başarılı file bekçisi Mathew Ryan bulunuyor. Verona’dan 26 yaşındaki orta saha Ajdin Hrustic de izlemeye değer bir isim. Türkiye’den ve daha çok Bursaspor’dan tanıdığımız Aziz Behich de kadroda.

Son şampiyon göreve hazır

İşleri kolay değil

Fransa ve Danimarka’yı geçmesi zor gözüken Tunus, buna rağmen şansını zorlamaya çalışacak. Tunus basını son maçlarını Fransa ile oynayacakları için Danimarka’dan 1 puan, Avustralya’dan da 3 puan almaları halinde 2.’lik şansları olacağına inanıyor.

Eğer gerçekten grubun son haftasında Fransa maçına 4 puanla gelebilirlerse büyük başarı olur. 50 yaşındaki teknik direktör Jalel Kadri, yardımcı antrenörken şu anda takımın başında olarak kupaya geliyor. Forvet hattında 31 yaşındaki tecrübeli isim Wahbi Khazri bulunuyor.

Zaten Khazri’nin hücumdaki performansı takım için belirleyici olacak.

Son şampiyon göreve hazır

Yazarlar