Tolga Ersarı

Tolga Ersarı

tolgaersari@hotmail.com

Tüm Yazıları

Dün 2. Lig’de şampiyonlar belli oldu. Beyaz Grupta Altay, Kırmızı Grupta ise Hatayspor şampiyon olarak Spor Toto 1. Lig’e yükseldiler. Şampiyon olan bu iki takımı da yürekten kutluyorum.

Beyaz Grupta şampiyonu belirleyecek olan son maç, birinciyle ikinciyi karşı karşıya getiren bir final karşılaşması oldu. İzmir Atatürk Stadı’na bir puan farkla lider olarak gelen Gümüşhanespor’u 3-0 mağlup eden Altay, grubu şampiyon olarak bitirip Spor Toto 1. Lig’e yükselmeyi başardı.

Son maça kadar liderliğini sürdüren Gümüşhanespor’u da tebrik ediyor ve Play Off’ da başarılar diliyorum.

Haberin Devamı

Altay son yıllarda çok büyük sıkıntılar yaşadı. Siyah- beyazlılar yıllarca yer aldıkları Süper Lig’den düştükten sonra, geri dönüş fırsatlarını defalarca Play Off finallerinde kaçırdılar. Transferlerle her sene oluşturulan yeni takımlar, plansız harcamalar ve yönetimsel hatalar Altay’ın ekonomik olarak büyük sorunlar yaşamasına neden oldu. Bunu hızlı bir düşüş süreci izledi. Siyah- beyazlılar önce 2. Lig’e, ardından da 3. Lig’e düştüler.

Bu sıkıntılı dönemde Özgür Ekmekçioğlu’nun başkanlığa seçilmesi Altay için tam bir milat oldu. Özgür Ekmekçioğlu’nun başkanlığındaki Altay önce 2. Lig’e, şimdi de 1. Lig’e çıkmayı başardı. Genç başkan böylece iki yılda iki kupa kazanarak önemli bir başarıya imza attı ve büyük bir tebriki hak etti.

Bir tebrik de teknik direktör Özden Töraydın’a. Aslında sportif direktör olan Özden Töraydın, Karşıyaka yenilgisinin ardından İsmet Taşdemir’in yerine teknik direktörlüğe getirildi. Töraydın yönetiminde dört maçta dört galibiyet alan siyah- beyazlılar, ipi şampiyon olarak göğüslemeyi başardılar.

Elbette en büyük tebriki futbolcular ve taraftarlar hak ediyorlar. Bütün bir sezon boyunca mücadele veren futbolcular ile onları her ortamda destekleyen taraftarlar, bu şampiyonluğun en büyük kahramanları.

Kısacası başkanından malzemecisine kadar bu şampiyonlukta emeği geçen herkesi tebrik etmek gerekiyor. Altay sadece İzmir değil, Türk futbolu için önemli bir kulüp. Celal Bayar’ın da kuruluşuna katkı sağladığı, kurucuları arasında Mustafa Necati, Vasıf Çınar, Şükrü Saraçoğlu, Baha Esat Tekand, Talat Erboy, Esat Çınar ve Adnan Menderes’in eniştesi Nejat Evliyazade gibi önemli kişilerin yer aldığı Altay, 1914’ün karanlık günlerinde kurulmuştur.

Haberin Devamı

Birinci Dünya Savaşı yıllarında önemli sportif başarılara imza atan Altay, Anadolu’nun işgali başladığında da milli direnişin meşalesi olmuştur. İzmir’in işgalinden bir gün önce Bahri Baba Parkında yapılan ünlü miting Altaylıların önderliğinde gerçekleşmiştir. Bu mitingde bulunan Hasan Tahsin, ertesi gün Yunan işgalci askerlerine ilk kurşunu sıkan kişi olmuştur.

9 Eylül 1922’de İzmir’e giren Türk ordusunda Altaylı oyuncular da vardır. Hatta 9 Eylül 1922’de İzmir’e ilk giren süvari birliklerinin komutanı olan Fahrettin Paşa’ya ‘’ Altay ‘’ soyadı bizzat Mustafa Kemal tarafından verilmiştir. Çünkü mütareke yıllarında Mustafa Kemal ve Fahrettin Paşa, Altay’ın İngiliz donanma karmasını 1- 0 yendiği maçı birlikte izlemişlerdir. O maçı Altay’ın kazanması Mustafa Kemal’i çok duygulandırmıştır. Fahrettin Paşa’ya da o maçın hatırasıyla Altay soyadını uygun görmüştür. Yine büyük önder Mustafa Kemal, 14 Ekim 1925’de Altay Kulübünü ziyaret etmiş ve kulüp defterine Altay ile ilgili iltifat dolu sözler yazmıştır.

Haberin Devamı

Siyah- beyazlılar, Cumhuriyet döneminde sportif anlamda da büyük başarılar kazandılar. Kısacası Altay, hem sportif geçmişi hem de tarihsel misyonuyla çok önemli bir kulüp. Böyle bir kulübün olması gereken yer ise Süper Lig.

Sonuç olarak şampiyon Büyük Altay’ı tebrik ediyor ve en kısa sürede hak ettiği Süper Lig’de olacağına inanıyorum.

https://www.facebook.com/tolgaersari/

https://twitter.com/tolgaersari