Dünyadan Futbol Transfer piyasasında Suudi Arabistan çılgınlığı! UEFA raporu ortaya çıktı

Transfer piyasasında Suudi Arabistan çılgınlığı! UEFA raporu ortaya çıktı

24.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyada en çok transfer harcaması yapan 25 kulübün 4’ü Suudi ekipleri oldu. UEFA raporuna göre Suudi takımlarından Al Hilal 353 milyon euro ile global ölçekte ikinci, Al Ahli 194 milyon euro ile sekizinci, Al Nassr 165 milyon euroyla onuncu oldu.

Transfer piyasasında Suudi Arabistan çılgınlığı UEFA raporu ortaya çıktı

Suudi Arabistan kulüpleri, devlet desteğini de arkasına alarak transfer piyasasını adeta sallıyor. Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Neymar gibi bir çok yıldız isim, futbol hayatlarını Körfez ülkesinde sürdürmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Al Nassr’ın Ronaldo’ya 2.5 yıllık sözleşme için yaklaşık 400 milyon dolar ödediği, Al Ittihad ile Karim Benzema arasındaki yıllık anlaşmanın 200 milyon euro olduğu belirtiliyor. Al Hilal’in ise Neymar için PSG’ye 100 milyon dolara yakın bir bonservis ödediği ifade ediliyor.

UEFA’nın Avrupa’daki kulüplerin transfer harcamalarını içeren son raporu, karşılaştırmalı değerleri gözler önüne sermek adına Suudi Arabistan’ın transferde harcadığı paraları da içerdi. Rapora göre; Avrupa kulüpleri 2023 yazında transferler için toplam 7,2 milyar euro harcadı ve bu rakam önceki rekor olan 2019 yazındaki meblağı %3 geçerken ve geçen yaza nazaran ise %24 oranında bir artışa tekabül etti.

Suudi Arabistan kulüpleri, bir önceki yıla göre %15 artışla büyüdü. İngiliz kulüpleri transfer piyasasını domine etti, küresel transfer faaliyetinin %30’unu oluşturdu. Avrupa dışındaki ülkelerin toplam transfer faaliyetinde 12’lik payı oldu, Suudi Arabistan tüm global transferlerin payının %5’i oluşturdu.

Haberin Devamı

CHELSEA ZİRVEDE

2023 yazında en çok harcama yapan kulüpler içerisinde de bir çok Suudi ekibi yer aldı. Premier Lig kulübü Chelsea’nin 464 milyon euro ile brüt transfer harcamalarının ilk basamağında yer aldığı sıralamada, Suudi Arabistan kulüplerinden Al Hilal 353 milyon euro ile global ölçekte ikinci en çok harcayan ekip oldu. Al Ahli küresel sekizinci olarak 194 milyon euroyu gözden çıkardı. 10.’luktaki Al Nasr’ın transfere döktüğü para 165 milyon euro olarak gerçekleşti.

2.5 MİLYAR HARCAMA

İlk 10 kulübün bu yaz toplam brüt harcamasının 2,5 milyar euro olduğu belirtildi. Bunun toplam kulüp harcamalarının %30’unun biraz altına denk geldiği ifade edildi. En üst sıradaki 25 takım toplam harcamanın %50’sini oluşturdu. Bunların 14’ü İngiliz, 4’ü Suudi Arabistan, 2’si Alman, 2’si İtalyan, 1’i İspanyol, 1’i Fransız ve 1’i Hollandalı ekipler oldu. UEFA raporunda, Suudi Arabistan’daki transfer aktivitesinin devam ettiği, dolayısıyla raporun basıldığı tarihten sonra ülkeyle ilgili transfer rakamlarının daha da artmasının beklendiği notu düşüldü.

Haberin Devamı