Diğer Tükenen umutlar!

Tükenen umutlar!

23.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Sporu doping girdabından kurtulmanın hesaplarını yaparken son haberler iyice can sıktı. 8 haltercinin Akdeniz Oyunları kadrosundan çıkarılması, Avrupa Takımlar Şampiyonası’na giden 8 atletin de doping yaptığının belirlenmesi yeni krizin kapıda olduğunu gözler önüne serdi

Tükenen umutlar

FUAT ERCAN - HABER YORUM

Haberin Devamı

Türk sporu özellikle iki branşta içine düştüğü ve hızla irtifa kaybettiği ‘doping girdabından’ kurtulmanın yollarını ararken çok daha büyük bir kriz dalgasının kapıda olduğu ve çok can sıkıcı bir hal alacağı bilgileri geliyor.
Uluslararası organizasyonlardaki en büyük madalya umudumuz Halter’i ‘tükenme’ noktasına getiren ‘doping illeti’, Londra 2012’de gururumuz olan atletizmi de pençeleri arasına aldı.
Aralarında olimpiyat şampiyonu Aslı Çakır Alptekin ve Avrupa şampiyonu Nevin Yanıt da olmak üzere 33 milli atlet peş peşe doping cezası alırken bu sayının WADA (Dünya Anti Doping Ajansı)’dan gelecek son numune bildirimleriyle 60’ı bulacağı iddia ediliyor.
Ve çok daha önemlisi bu liste içinde Yıldızlar kategorinde yarışan birçok genç atlet isminin de yer alabilecek olması tehlikenin boyutlarını çok daha ürkülecek bir hale getiriyor.

Haberin Devamı

Londra’da şok!
Aslı Çakır Alptekin ve Nevin Yanıt şokuyla sarsılan Türk atletizmi bir büyük darbe de Avrupa Takımlar Şampiyonası’nda mücadele etmek için gittiği Londra’da yedi. 1-2 Haziran tarihlerinde İzmir’de yapılan Türkiye Şampiyonası’nda TADA sporculardan aldığı numuneleri Almanya’nın Köln şehrindeki doping tahlil merkezine gönderdi. Kısa süre önce Atletizm Federasyonu’na ulaşan ilk grup sonuçlarda aralarında Kıvılcım Kaya, Esen Kızıldağ, Emel Güngör, Tuğçe Şahutoğlu, Dilek Esmer, Batuhan Buğra Eruygun ve Hasan Birinci gibi gelecek için büyük umut vaadeden atletlerin de bulunduğu 20 atletin sonuçlarının pozitif çıktığı bilgisi geldi.
Bu gelişme üzerine adı geçen sporcuları acilen dün başlayan müsabakalardan çeken ve Akdeniz Oyunları kadrosundan da sildiren Atletizm Federasyonu sıfır çekme riskini göze alarak bu branşlara kadrodaki diğer sporcuları yazdırdı.

Kaya kriz geçirdi!
Kadınlar çekiç atmada elde ettiği dereceleri ve başarılı performansıyla gelecek için büyük umutlar vaddeden rekortmen atlet Kıvılcım Kaya’nın Londra’daki yarışlardan önce durumu federasyon yetkililerinden öğrenmesi üzerine sinir krizleri geçirdiği ve kendisini odaya kitlediği öğrenildi. Kaya’nın antrenörlüğünü yapan Artun Talay da federasyon tarafından Milli takım listesinden ve Akdeniz Oyunları kadrosundan çıkarıldı.

Haberin Devamı

Terzi’ye suçlama
Atletizm camiasına yakın çevreler pistte yaşanan bu sarsıcı şoklara Federasyon Başkanı Mehmet Terzi’nin yeterince önlem almaması ve müdahale edebileceği bir çok olay karşında sessiz kalmasının neden olduğu görüşünde. Terzi, yaşanan doping skandalını önleyebilme adına sporcuların antrenörlerine ceza verme dışında bir girişimde bulunmamakla suçlanıyor. Milli takım seçmelerinde de isyan noktasına gelen uygulamalar karşısında sessiz kalmakla itham edilen Terzi’den tüm bu yaşananlarla ilgili kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapması bekleniyor.

Altın madalya avcıları

17. Akdeniz Oyunları halterde gelen güzel haberlere yenileri eklenmeye devam etti. Grekoromen stil 60 kilo finalinde milli güreşçimiz Mevlüt Arık, Fransız rakibi Tarik Belmandi sakatlığı nedeniyle mindere çıkmayınca maç yapmadan altın madalyanın sahibi oldu. Yenişehir Fuar Alanı C Salonu’nda yapılan repesaj mücadelelerinde ise Cezayirli Djedaiet ile Sırp Fris, bronz madalya kazandılar.
Emrah Karakuş ise 74 kilo finalinde Hırvat rakibi Neven Zugaj’ı 2-0 yenerek kürsünün zirvesine çıkan bir diğer güreşçimiz oldu. Mücadelenin ilk setini 1-0, ikinci setini 2-0 üstün kapatan Emrah, mücadeleyi de 2-0 kazanarak altın madalyaya uzandı. 96 kilo finalinde ise milli güreşçi Cenk İldem Fransız Melonin Noumonvi’ye 2-0 yenilerek gümüş madalyada kaldı.
Sibel Şimşek fırtınası
Güreşin yanında haterde de sporcularımız yüzümüzü güldürdü. Kadınlar 63 kiloda Sibel Şimşek, koparmada altın, silkmede ise gümüş madalya kazandı. Şimşek koparmada 100 kilo kaldırarak altının sahibi oldu. Silkmede ise sporcumuz 121 kiloyla kürsünün ikinci basamağına çıktı.
Erkekler 77 kiloda Semih Yağcı ise 151 kiloluk kaldırışıyla koparmada gümüş madalya kazandı. Erdemli Kapalı Spor Salonu’nda yapılan müsabakalarda, Ramzi Bahloul ise koparmada 157 kilo kaldırarak zirveye çıktı.

Haberin Devamı

Bronz tesellimiz

Haberin Devamı

Akdeniz Oyunları’ndaki madalya umutlarımızdan Servet Tazegül bronzla yetindi. Olimpiyat şampiyonu tekvandocu 68 kilo yarı final maçında İspanyol Barrera’ya 12-7 yenildi.
Servet, ilk raundda 4-0 öne geçti. Ancak İspanyol teknik heyetin itirazı kabul edilerek milli tekvandocunun 4 puanı silindi. Böylece ilk raundu 2-1, ikincisini 8-2 mağlup kapatan Tazegül, final bölümünde 12-4 geriye düştü.
Bu dakikadan sonra maçı çevirmek için çaba sarf eden sporcumuz, skoru 12-7’ye getirdi. Fakat itirazlar sonucunda Servet’in 3 puanı daha silindi. Tazegül bu kez de durumu 12-10 yaptı, ama itiraz sonucunda milli sporcunun 3 puanı geri alındı. Tazegül’ün 10 puanının silindiği maçı Barrera 12-7 kazandı. Kadınlar +67 kiloda tatamiye çıkan Yaprak Eriş, Sırp tekvandocu Milica Mandic’e 6-2 yenilerek, bronz madalyada kaldı. Öte yandan judoda +78 kiloda Belkıs Zehra Kaya, bronz madalya kazandı. Yarı final maçında Kaya, İspanyol Folgueiras’ı yenerek kürsüye çıktı. Erkekler 100 kiloda da Feyyaz Yazıcı, Cezayirli Ahcene Assam’ı devirerek bronz madalya kazanan bir başka sporcumuz oldu.

MERSİN NOTLARI

Gümüşe uzandık
Oyunlarda kürek müsabakalarında final yarışları ile madalyalar sahibini buldu. Seyhan Baraj Gölü’ndeki yarışlar 7 disiplinde gerçekleştirildi. Büyük bir mücadeleye sahne olan yarışlarda 4 altın, 2 gümüş, 1 bronz madalya kazanan İtalya, en başarılı ülke oldu. Türkiye ise hafif kilo büyük erkekler tek çifte disiplininde Hüseyin Kandemir, büyük erkekler iki çifte disiplininde ise Enes Kuşku ile Bayram Sönmez ikilisiyle toplamda 2 gümüş madalya kazandı.

Yusuf Dikeç boş geçmedi
17. Akdeniz Oyunları’nda atıcılık erkekler 10 metre havalı tabanca müsabakalarında milli sporcumuz Yusuf Dikeç gümüş madalya kazandı. Erdemli Atış Poligonu’nda gerçekleştirilen finalde 8 sporcu yarıştı. Müsabakalar sonunda İspanyol Pablo Carrera 199.3 puanla ilk sırayı alarak altın madalyanın sahibi oldu. Dikeç ise 198.7 puanla 2. sırayı aldı ve Türkiye’ye gümüş madalya kazandırdı. Bronz madalya ise 178.2 puan toplayan Sırp Damir Mikec’e gitti. Tuğrul Özer ise dereceye giremedi.

Erkekler iyi başladı

17. Akdeniz Oyunları erkekler voleybol müsabakalarında A Grubu’ndaki ilk maçına çıkan Türkiye, Mısır’ı 3-1 mağlup etti. Toroslar Spor Salonu’nda oynanan maçın ilk setini 25-21 kaybeden milli takım, ikinci seti 25-21 alarak beraberliği sağladı. Sonraki setleri 25-20 ve 25-15 önde tamamlayan Türkiye, maçtan da 3-1 galip ayrıldı.

Hem kürsü hem rekor geldi!

Yüzmede dün Türkiye 1 gümüş, 2 bronz olmak üzere toplam 3 madalya kazandı. Mersin Olimpik Yüzme Havuzu’nda erkekler 100 metre serbestte Kemal Arda Gürdal 49.41’lik derecesiyle Türkiye rekoru kırarak gümüş madalyaya uzandı. Erkekler 4x200 metre serbest bayrak yarışında Türk takımı, 7.25.67’lik derecesiyle kürsüyü tamamlarken, kadınlar 200 metre kurbağalamada da Dilara Buse Günaydın, 2.28.20 ile Türkiye rekoru kırarak bronz madalyanın sahibi oldu.

Sultanlar sahnede
A Milli Bayan Voleybol Takımımız, Akdeniz Oyunları’ndaki ilk maçına bugün çıkıyor. Şampiyonluğun en büyük favorilerinden biri olan Filenin Sultanları, Mersin Toroslar Spor Salonu’nda 18.00’de başlayacak mücadelede Slovenya’yı konuk edecek. Günün diğer maçında ise 15.30’da İtalya ile Hırvatistan karşı karşıya gelecek.