Basketbol Turgay Demirel başkanlık için gün sayıyor

Turgay Demirel başkanlık için gün sayıyor

13.05.2014 - 11:22 | Son Güncellenme:

Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, "FIBA Avrupa başkanlığına seçilirsem, Avrupa basketbolunu daha ileri götürmek için diğer ülkelerle çalışma imkanı olacak" dedi.

Turgay Demirel başkanlık için gün sayıyor

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Avrupa başkanlığına aday olan Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Avrupa basketbolunda daha fazla yıldız oyuncu yetişmesi, basketbolun daha popüler hale gelmesi için çok ciddi çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Almanya'nın Münih kentinde 16-17 Mayıs tarihlerinde yapılacak 2014 FIBA Avrupa Genel Kurulu'nda başkanlık için yarışacak Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa basketboluyla ilgili planlarını anlattı.

Haberin Devamı

Avrupa basketbolunda çok uzun süredir ilerlememiş konular, çözülmemiş sorunlar olduğunu vurgulayan Demirel, "Bunların başında federasyonların maddi ve idari olarak daha güçlendirilmesi ve federasyonların kaynak ihtiyaçlarını giderebilmek için sahip oldukları milli takım organizasyonlarını geliştirmek var. Milli takım organizasyonlarıyla daha büyük gelirler yaratabilmek ve bu gelirleri federasyona aktarabilmek en önemli konulardan bir tanesi olacak" dedi.

Seçilmeleri halinde Avrupa basketbolunu daha ileri götürmek için çalışacaklarını belirten Demirel, "Avrupa basketbolunda daha fazla sayıda yıldız basketbolcu yetişmesi, basketbolun daha popüler hale gelmesi ve futboldan sonra gelir olarak da en başarılı spor dalı olması için pek çok ciddi çalışma yapılması gerekiyor. Bugüne kadar FIBA Avrupa'da belki öncelik basketboldan ziyade politikalar ve siyaset olmuştu. Bu dönemde basketbol birinci ve kesin öncelik olacak. İnşallah buna göre bir yönetim oluşacak. Burada da Avrupa basketbolunu daha ileri götürmek için diğer ülkelerle çalışma imkanı olacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Bu seferki seçime daha iyi hazırlandık"

2010 yılında da FIBA Avrupa başkanlığına aday olan fakat kazanamayan Turgay Demirel, bu seferki seçime daha iyi hazırlandıklarını söyledi. Dört yılda bir yapılan seçimlerde FIBA Avrupa başkanı, muhasip üyesi ve Avrupa yönetim kurulunun seçildiğini anlatan Demirel, "Avrupa başkanlığı için geçen sefer olduğu gibi yine iki aday var. Makedonya Federasyon Başkanı da aday oldu. 2010 yılında seçimlerde o zamanki genel sekreter ve ekibinin desteğiyle İzlanda Basketbol Federasyonu Başkanı kazanmıştı. Başkanın hayatını kaybetmesi üzerine 1 senedir Belçikalı başkan yardımcısının yönettiği bir süreç sonunda seçimler başlayacak" ifadelerini kullandı.

2010 seçimlerinde, Türkiye'nin evsahibi olduğu Dünya Basketbol Şampiyonası ile yoğun bir şekilde meşgul olduğu için seçimlere birinci derecede öncelik veremediğini dile getiren Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: "O zamanki Avrupa başkanının 2 dönem arka arkaya başkanlık süreci sona eriyor diye de aday olmuştum. Belki Dünya Basketbol Şampiyonası'na evsahipliğini daha iyi yapmak, milli takımımızın daha iyi netice alması anlamında benim o günkü seçimi kaybetmemin yararlı olduğunu düşünüyorum. Sonrasında gerçekten kadın basketbolu ile ilgili bu 4 yıllık süreçte yaptığımız çalışmalar, Kadınlar Basketbol Dünya Şampiyonası evsahipliğini kazanmamız, kadınlarda olimpiyatlara katılmamız ve iki Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda da madalya almamız, hep bu aradaki 4 yıla denk geldi.

Haberin Devamı

Dolayısıyla 2010 yılında seçilmemiş olmamın bu anlamda artıları da oldu. Önümüzdeki süreçte 2014 Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonası'nı organize edecek olmamıza rağmen, tabii ki erkekler dünya şampiyonası kadar çok büyük bir organizasyon olmayacak belki, her şeyimiz hazır olduğu için bu organizasyon benim çok fazla enerjimi almayacak. Bu anlamda bu seferki seçime daha iyi hazırlandık diyebilirim."

FIBA Avrupa Başkanı seçilecek kişinin, önümüzdeki süreçte dünya basketbolunda yönetim kurulu üyesi olarak önemli bir görev üstleneceğini ve İspanya'da yapılacak FIBA Dünya Kupası sırasındaki olağan kongrede belirlenecek yeni yönetimde yerini alacağını vurgulayan Demirel, "Avrupa başkanı seçildiğim takdirde İspanya'da yönetim kurulu üyesi olarak Avrupa basketbolunun başkanlığının yanı sıra dünya basketbolunun üst düzey yöneticilerinden biri haline gelmiş olacağım" diye konuştu.

Haberin Devamı

"22 sene Türk basketbolu için önemli bir dönemdi"

Türkiye Basketbol Federasyonu başkanlığını 22 yıldır sürdüren Demirel, 22 yılda Türk basketbolunda çok önemli mesafe kat edildiğine dikkati çekti. "22 sene gerçekten Türk basketbolu için önemli bir dönemdi" diyen Demirel, şöyle devam etti: "1992 yılında biz göreve geldiğimizde başlanan nokta ile bugün gelinen nokta arasında çok çok önemli mesafe kat edildiğini sadece biz değil bütün uluslararası otoriteler söylüyor. Tabii ki sadece benim değil, benimle beraber hem yönetimde hem basketbol federasyonu organizasyonunda görev yapan arkadaşlarımızın, basketbol kulüplerinin, yöneticilerinin, basketbola yatırım yapan herkesin ve hükumetimizin verdiği güçlü destekle, istikrarlı bir şekilde arkamızda durmasıyla bu başarılara ulaşıldı. O yüzden basketbol camiası olarak hem çok mutlu ve gururluyuz. Hem de herkese müteşekkiriz."

Haberin Devamı

"Türkiye'de çok değerli isimler aday olarak çıkabilir"

Turgay Demirel, FIBA Avrupa başkanı seçildiği takdirde Türkiye'de tamamlanması gereken bir süreç olduğunu, daha sonra Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığı için en doğrusunun yapılacağına inandığını dile getirdi.

Demirel, kendisinden sonra Türkiye'de kimin başkan olacağıyla ilgili ise "Bunları konuşmak için çok erken. Daha benim FIBA Avrupa başkanı olup olmadığım belli değil. Avrupa başkanı olduktan sonra burada tamamlamam gereken bir süreç var. Türkiye Basketbol Federasyonu yönetmelikleri ile FIBA'nın beklentileri ve yönetmeliklerine göre zaman içinde gerekenler yapılacaktır. O zaman tabii ki çok değerli isimler de çıkabilir aday olarak ya da basketbol kulüplerimizin ve camiamızın kabul ettiği tek bir aday da çıkabilir. Bu anlamda en iyisinin en doğrusunun yapılacağına inanıyorum" diye konuştu.

Yazarlar