Basketbol Yeni format, yeni heyecan

Yeni format, yeni heyecan

13.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dev turnuvada ilk olarak Galatasaray Odeabank, ardından da Darüşşafaka Doğuş sahne alacak.

Yeni format, yeni heyecan


ÜMİT AVCI

Avrupa’nın kulüpler düzeyindeki en büyük organizasyonu olan Turkish Airlines Euroleague’de dün Real-Olimpiakos maçıyla açılan yeni sezonda 4 Türk takımı yer alacak. Toplam 16 ekip, bu yıl ilk kez deplasmanlı lig formatında oynanacak mücadelelerin sonunda, İstanbul’daki Final Four’a yükselmeye çalışacak.


Avrupa basketbolunun kulüpler bazında bir numaralı organizasyonu THY Avrupa Ligi’nde 2016-2017 sezonu, dün oynanan Real Madrid-Olympiakos maçıyla start aldı.

Türkiye’nin 4 takımla (Anadolu Efes, Darüşşafaka Doğuş, Galatasaray Odeabank, Fenerbahçe) temsil edileceği organizasyonda bu sezon yeni format uygulanacak. Bu kez 16 ekip, deplasmanlı lig modelinde birbirleriyle karşılaşacak ve 30 haftalık normal sezonun ardından, ilk 8 sırayı alacak takımlar play-off oynama hakkı kazanacak. Play-off’ta sıralamalara göre 1/8, 2/7, 3/6 ve 4/5 çapraz eşleşmelerle takımlar eşleşecek ve 5 maç üzerinden oynanacak çeyrek finalde 3 galibiyete ulaşan ekipler adlarını Final Four’a yazdıracak.

Play-off karşılaşmaları 18 Nisan-2 Mayıs tarihler arasında, İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleşecek Final four organizasyonu ise 19-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Açılış Abdi İpekçi’de

Temsilcilerimizden bugün ilk sahaya çıkan ekip Galatasaray olacak. Geçen sezon Eurocup’ı şampiyon bitirerek Euroleague’de oynama hakkı kazanan sarı-kırmızılılar, Euroleague’in son şampiyonu CSKA Moskova’yı Abdi İpekçi Spor Salonu’nda ağırlayacak. Saat 20.00’de başlayacak karşılaşma LİGTV 3’ten yayınlanacak.

Üst üste ikinci kez özel davet ile devler arenasında boy gösterecek olan Darüşşafaka Doğuş ise açılışı Belgrad’da yapacak. Temsilcimiz, TSİ 22.00’de başlayacak mücadelede, Sırp ekip Kızılyıldız’a konuk olacak. Fenerbahçe ise iki yıl üst üste Final Four oynadığı sezonun açılışını yarın Ülker Sports Arena’da Alman Bamberg karşısında yapacak. Anadolu Efes de yine yarın İspanya’da, Boskania ile karşılaşacak.

Yugoslav faulüne yasak

Euroleague’de hızlı hücumları kesmek amacıyla yapılan ve ‘Yugoslav faulü’ olarak adlandırılan faullere, kural değişikliği ile yasak geldi. Artık pozisyon içinde kaç oyuncunun olduğuna bakılmaksızın, hızlı hücumu kesmek için topla alakası olmadan yapılan tüm müdahalelere sportmenlik dışı faul çalınacak. Bu kural, FIBA organizasyonlarında eski haliyle devam edecek.

En iyisi Obradovic

THY Avrupa Ligi’nde yer alacak 16 takım içinde en tecrübeli ve başarılı başantrenör olarak Fenerbahçe’nin çalıştırıcısı Zeljko Obradovic ön plana çıkıyor. Bu sezon ligde 8 Avrupa Ligi şampiyonluğuyla zirvede olan Obradovic’i birer kupayla David Blatt (Darüşşafaka Doğuş), Georgios Bartzokas (Barcelona Lassa), Dimitris Itoudis (CSKA Moskova) ve Pablo Laso (Real Madrid) takip ediyor.

‘Antrenörler değil oyuncular yarışacak’

Anadolu Efes Başantrenörü Velimir Perasovic, THY Euroleague’de ilk hafta maçları öncesi sezondan büyük beklentilerinin olduğunu söyledi. İspanya’nın Laboral Kutxa takımıyla geçen sezon Dörtlü Final’e kadar yükseldiği Avrupa Ligi’ndeki format değişikliğini değerlendiren başantrenör, “Kimse bizi neyin beklediğini bilmiyor. Bence daha adil bir sistem oldu. Kötü zamanlar geçirebiliriz ama bunu düzeltme fırsatımız da olacak” ifadelerini kullandı.

Lacivert-beyazlı takımın başantrenörü, THY Avrupa Ligi’nin tecrübeli başantrenörlerinden Zeljko Obradovic’in Fenerbahçe’yi, David Blatt’in de Darüşşafaka Doğuş’u çalıştırdığının hatırlatılması üzerine, “Antrenörler arasında değil, takımlar ve oyuncular arasında bir rekabet olacak” ifadelerini kullandı.

Yeni format, yeni heyecan