Skorer Yeni kral Elbeye

Yeni kral Elbeye

20.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni kral Elbeye

Yeni kral Elbeye

       637. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı, finalde Karamürselli Ahmet Taşçı'yı puanlama güreşinde 2 - 1 yenen Antalyalı Cengiz Elbeye kazandı.
       Geçen yılın rövanşı niteliğini taşıyan final karşılaşmasının normal süresinde iki başpehlivan da birbirlerine üstünlük sağlayamadı. Kurallar gereği normal sürenin ardından yapılan 10 dakikalık puanlı güreşte ilk puanı Cengiz Elbeye aldı. Taşçı'nın da karşı atakla rakibinin arkasına dolanmasıyla durum 1 - 1 oldu. Bu arada Elbeye'nin çektiği elense sol gözüne gelen Taşçı, bir süre sakatlık geçirdi. Puanlı güreşin son dakikalarına girilerken, Cengiz Elbeye rakibinden 1 puan daha almayı başardı ve çayırdan 2 - 1 galip ayrılarak, 1998 Kırkpınar Başpehlivanlığı'na ismini yazdırıp, altın kemere ulaştı. 1994 yılında da Taşçı ile finalde karşılaşan ve rakibinin güreşi bırakmasıyla şampiyonluğa ulaşan Cengiz Elbeye, bu başarısıyla ikinci kez Kırkpınar başpehlivanlığını kazanmış oldu.
       Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yanısıra final güreşlerini Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Yücel Seçkiner, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Tevfik Sarpkaya, Güreş Federasyonu Başkanı Ahmet Ayık, Geleneksel Spor Dalları Federasyon Başkanı Alper Yazoğlu, Edirne Valisi Mehmet Canseven, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de izledi.
       Beş aday arasında yapılan açık artırmada ise Kırkpınar Ağalığı'nı Babaeskili işadamı Ayhan Sezer 37 milyar 500 milyon liraya aldı. Güreşlerde teşvikte Recep Çakır, tozkoparanda Emin Toksöz, deste küçük boyda M.Kemal Karaboğa, deste orta boyda Ali Gökçen, deste büyük boyda Ergün İriş, küçük orta küçük boyda Mahmut Kavakçı, küçük orta büyük boyda Mustafa Bayram, büyük ortada Mehmet Selvi ve başaltında Kadir Ergin şampiyon oldu.
       Cengiz Elbeye'nin altın kemerini Ağaların Ağası unvanlı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel taktı. Güreş sırasında sol gözünden sakatlanan Ahmet Taşçı, müsabakadan sonra hastaneye götürüldüğü için ödül törenine katılamadı.