Cadde Gökyüzünde mavi yolculuk

Gökyüzünde mavi yolculuk

08.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

SunExpress, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'a özel bir armağan hazırladı. Şehrin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla özgün tasarımlarla boyanan Boeing 737-800 uçağı, beş yıl süreyle, şirketin İstanbul Sabiha Gökçen merkezli uçuşlarında kullanılacak

Gökyüzünde mavi yolculuk

Turkuvaza boyalı gövdesi, kırmızı İstanbul simgeleriyle süslenen uçak, Avrupa’daki birçok ülkeye uçarak gönüllü turizm elçiliği yapacak ve milyonlarca kişiye İstanbul'u tanıtacak. Projeyle ilgili bilgi veren SunExpress Genel Müdürü Paul Schwaiger, “İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olduğu 2010’da, biz de sektördeki 20'nci yılımızı kutluyoruz. Bu güzel rastlantıdan hareketle, iki yıldır uçuşları başarıyla sürdürdüğümüz İstanbul’a, kendimize özel bir yöntemle teşekkür etmek, şehrin tanıtımına katkıda bulunmak istedik. Şirketimizde olduğu gibi, bu projemizde de Türk-Alman ortaklığını gerçekleştirerek, İstanbullu ve Hamburglu sanatçıları buluşturup birlikte çalışmalarını sağladık. Proje bu yönüyle, Türk ve Alman ortaklığında kurulan SunExpress’in kurum kültüründen gelen ‘işbirliği, birlikte hareket etme ve takım çalışması’ gibi değerleri birebir yansıtıyor. Türk havacılık sektöründe bir ilk olan tematik uçağımızın, İstanbul’u, Avrupa’nın dört bir yanında 100 milyonlarca kişiye başarıyla tanıtacağına inanıyoruz.” dedi.
Proje kapsamında, Türkiye’nin önde gelen çağdaş sanatçılarından, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. İnci Eviner ile Almanya’nın başarılı reklam tasarımcılarından, Hamburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Wolfgang Schönholz liderliğinde, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan bir ekip kuruldu. Türkiye ve Almanya’da kasım ayında yapılan atölye çalışmalarının sonunda, sanatçıların hazırladığı tasarımlar SunExpress’in üst yönetimine sunuldu. Değerlendirme sonucunda, Marcel-Felix Krüger liderliğinde tüm ekip tarafından ortaklaşa tasarlanan, turkuvaz zemin üzerinde İstanbul’u simgeleyen kırmızı siluetlerden oluşan 'Boyama Kitabı' adlı çalışma seçildi. Tasarım, uçağın üzerine boyama alanında dünyanın en uzman şirketlerinden Lufthansa Technik tarafından Hamburg’da uygulandı. Sunexpress Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say’la 2010 Kültür Başkenti İstanbul’a özel hazırladıkları, şehir motifleriyle süslü uçağın hikayesini konuştuk.

Bu proje nasıl ortaya çıktı?
Sunexpres, Lufthansa ile Türk Hava Yolları arasında imzalanan anlaşmayla kuruldu. İlk seferini 1990 yılında Antalya’ya yapmıştı. Hem 20'nci yılımızın olması hem de İstanbul’un 2010 Kültür Başkenti olması sebebiyle Boeing 737-800 uçağını boyattık. 'İstanbul’da ne yapsak bizi yükseltir' diye düşündük. Ayrıca turizm başkenti olmasına katkıda bulunduk.

Tasarımını kim yaptı?
Yıldız Teknik Üniversitesi ve Hamburg Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleşti. İki üniversiteden dekanlar ve öğrenciler birlikte çalıştı. Projede 12 kişi görev aldı. Yaklaşık beş ay süre sonunda uçağımız rengarenk oldu.

Bu uçak sadece dış hatlarda mı kullanılacak?
İç hatlarda da kullanılacak ama ağırlık dış hatta olacak. İlk sefer Frankfurt’a yapıldı. Boyanın beş sene kalmasını planlıyoruz. Yapılacak seferler kültür başkenti İstanbul’un tanıtımına katkıda bulunacak. Türkiye ve Almanya’dan birer üniversite seçmemizin nedeni iki kültürün ortak çıkaracağı bir proje olmasıydı.


Proje tasarımcıları ne dedi?
Sibel Horada: Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisiyim. Hamburg Üniversitesi öğrencileri İstanbul turu yaptılar. Boğaz, Nişantaşı ve tarihi yerleri gezdiler. Bizim kafamızdaki İstanbul’la onların gördüğü İstanbul’u konuştuk. Hepimiz bir desen çizdik ve kağıtları dönüştürerek motifleri ortaya çıkardık.


Marcel Felix Krüger: Gezip gördüğümüz yerlerin sembollerini kağıtlara çizdik. Yaptığımız izlenimler sonucu bu fikir ortaya çıktı. Beni en çok şaşırtan çanak antenler oldu. Uçağın kuyruk bölümünde sembolü yer alıyor. Topkapı sarayını gezdik. Türkiye’nin tarihini gördük ve zeminin turkuvaz olmasına karar verdik Türk bayrağının kırmızı olması ve renklerde zıtlık olması için kırmızı rengi kullandık.