Cadde BUĞDAY ALERJiSiNE KARŞI ÖZEL TARiFLER

BUĞDAY ALERJiSiNE KARŞI ÖZEL TARiFLER

15.06.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Glütensiz diyet, besin duyarlılığı olanların hızla iyileşmesini sağlıyor. İşte bu tür hassasiyeti olanlar için hazırlanan salata ve aperatif tarifleri

BUĞDAY ALERJiSiNE KARŞI  ÖZEL TARiFLER

Çoğunlukla besin alerjileriyle birbirine karıştırılan besin duyarlılığı ya da alerjisi, ağız yoluyla alınan gıda ve katkı maddelerine karşı vücudun gösterdiği normal olmayan reaksiyonlardır. İnek sütü, yumurta, buğday, soya, fındık, fıstık ve deniz ürünleri alerjiye en sık neden olan besinlerdir. Buğday alerjisi, glüten alerjisi olarak da bilinir. Buğdaydaki glüten proteinine karşı, vücut tepki verir. Bulantı, kusma, ishal, kızarıklık, öksürme, astım en yaygın belirtilerdir. Bu konuda araştırma yapan ve gıda duyarlılığı olanlar kişiler için tarifler hazırlayan Aslıhan Koruyan Sabancı’nın ‘Glütensiz Gurme Lezzetler’ isimli kitabından derlediğimiz yazı dizimize aperatif yiyecek tarifleriyle devam ediyoruz.

SEBZELi PiZZA
HAMUR İÇİN
l 2 su bardağı (300 gr.) ya da aldığı kadar karabuğday unu l 1 su bardağı süt l 1 yumurta l 15 gr. bira mayası
l 1 tatlı kaşığı toz şeker l 1 tatlı kaşığı tuz l 100 gr. tereyağı

Haberin Devamı

SOS İÇİN
l 5 orta boy domates l 1 yemek kaşığı ketçap l 1 yemek kaşığı domates salçası l 1 demet taze kekik l 1 tatlı kaşığı toz şeker l 1 tatlı kaşığı tuz l 2 yemek kaşığı zeytinyağı

ÜZERİ İÇİN
l 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri l 25 adet tuzsuz siyah zeytin l 1 adet çarliston biber l 1 adet kırmızı biber l 1 küçük boy kuru soğan l 67 adet mantar

Hazırlanışı
1 Yaş mayayı çeyrek su bardağı ılık suyla ezin.
2 Mayaya bir tatlı kaşığı şeker ilave edin, üzerini sarıp sıcak bir yerde kabarmasını bekleyin.
3 Yağı ayrı bir kapta eritin, soğuyunca mayaya ilave edin.
4 Ilık süt, yumurta, tuz ve unu mayaya ekleyip yoğurarak pizza hamurunu hazırlayın.
5 Sosunu hazırlamak için domatesleri rendeleyip taze kekik, ketçap, zeytin, tuz, toz şeker, tereyağı ve salçayla pişirin.
6 Pizza hamurunu açın, hazırladığınız sosu üzerine serin.
7 Sosun üzerine ilk önce rendelenmiş kaşar peynirini, daha sonra ince doğranmış soğanı, mantarı, biberleri ve zeytini serpiştirin.
8 Fırını 160 derecede ısıtıp pizzayı 15-20 dakika pişirin.

LiMON SOSLU ÇITIR SEBZELER
l 1 orta boy kabak l 1 orta boy patlıcan l 1 su bardağı süzme yoğurt l Yarım limonun suyu l 1 diş sarmısak l Yarım demet taze maydanoz l 1 tatlı kaşığı tuz l 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı
1 Patlıcanı ve kabağı kağıt inceliğinde halkalar şeklinde doğrayın.
2 Bir diş dövülmüş sarmısağı, limon suyu, tuz ve zeytinyağını karıştırıp sos yapın.
3 Doğradığınız kabak ve patlıcan dilimlerini bu sosa batırın, yağlı kâğıt üzerinde fırın tepsisine dizin.
4 Maydanozu ince ince doğrayıp kabak ve patlıcanların üzerine serpiştirin.
5 150 derece fırında, sebzeleri 15-20 dakika pişirin.
6 Servis tabağına sarmısaklı süzme yoğurt koyun, kabak ve patlıcanları çevresine dizerek servis yapın.

SEMiZOTU SALATASI
Malzemeler 6 KİŞİLİK

l 1 demet yıkanmış, ayıklanmış semizotu yaprağı l Yarım su bardağı yoğurt l 15-20 adet çeri domates l 1/2 su bardağı (60 gr.) iri taneli dövülmüş ceviz l 2 diş sarmısak l 1 limonun suyu l 1 yemek kaşığı balsamik sirke l 1/2 tatlı kaşığı tuz l 3 yemek kaşığı zeytinyağı


Hazırlanışı
1 Semizotu yapraklarını çukur bir kâseye koyun.
2 Çeri domatesleri iki ya da dörde bölüp semizotuna ilave edin.
3 Cevizleri semizotuna ekleyin.
4 Ayrı bir kâsede yoğurt, sirke, limon, zeytinyağı, tuz ve dövülmüş sarmısağı karıştırarak salata sosunu hazırlayın.
5 Sosu semizotuna ekleyin, karıştırın, servis yapın.

ENGiNARLI iÇ BAKLA SALATASI
Malzemeler 6 KİŞİLİK
l 1 göbek marul l 1/2 kg taze iç bakla l 3 orta boy enginar l 1 su bardağı arpacık soğan l 1 orta boy kuru soğan l 1 limonun suyu l Yarım demet taze dereotu l 2 tatlı kaşığı toz şeker l 1/2 tatlı kaşığı tuz l 6 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı
1 İç baklaları sıcak suda yarım saat bekletip kabuklarını soyun.
2 Soğanı ince ince doğrayın, iki yemek kaşığı zeytinyağıyla kavurun.
3 Arpacık soğanların kabuklarını soyun, enginarları iri küpler şeklinde doğrayıp soğana ilave ederek kavurun. İç baklayı, limon suyunun yarısını, tuzu, şekeri ve iki yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin.
4 Üzerini örtecek kadar su koyun, enginar, arpacık soğan ve baklalar yumuşayıncaya kadar orta hararetli ateşte pişirin, gerekirse kaynamış su ilave edin, piştikten sonra soğumaya bırakın.
5 Marulun yapraklarını içlerini enginarla doldurarak tabaklara koyun.
6 İki yemek kaşığı zeytinyağı ve limon suyuyla salata sosunu hazırlayın, salataya ekleyin, dereotuyla süsleyerek servis yapın.