Cadde BEŞ KiŞiDEN BiRi ERKEN BOŞALIYOR

BEŞ KiŞiDEN BiRi ERKEN BOŞALIYOR

25.06.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türk Androloji Derneği’nin araştırmasına göre ülkemizdeki erkeklerin yüzde 20’si erken boşaldığını düşünüyor. Sadece yüzde 10’u doktora başvuruyor. Dünyada bu sıkıntıyı yaşayan erkekler yüzde 20-30 arasında

BEŞ KiŞiDEN BiRi ERKEN BOŞALIYOR

Türk Androloji Derneği (TAD) tarafından 2 bin 593 çiftle yedi bölgede, 17 ilde gerçekleştirilen ‘Erken Boşalma Sıklığı’ araştırmasına göre, Türkiye’de durum, diğer ülkelerden farklı değil. Araştırmaya katılan çiftlerin yaş ortalaması kadınlarda 38, erkeklerde ise 41’di. Çiftlerin yüzde 25’i, 10 - 20 yıllık evliydi. Prof. Dr. Önder Yaman, araştırmaya göre beraberlik süresinin artmasıyla erken boşalma sıklığının da arttığını söyleyerek, “Bu sonuç bizi şaşırttı. Çünkü uzun süreli ilişkilerde erken boşalma sorunu olmadığı sanılırdı. Erkek sağlığının karanlık kalan bölgesi erken boşalmayı yeni yeni öğreniyoruz” dedi.

BEŞ KiŞiDEN BiRi ERKEN BOŞALIYOR
Yaman ve Genel Sekreter Prof. Dr. Selahattin Çayan tarafından incelenen araştırmada erkeklere, “Boşalma sürenizin olması gerektiğinden daha kısa olduğunu düşünüyor musunuz? diye soruldu. Erkeklerin yüzde 20’si “Evet” yanıtını verdi. “Boşalma süreniz size göre ve eşinize göre nasıldır?” sorusuna ise erkeklerin yüzde 78,3’ü “Bana göre ve eşime göre normal”, yüzde 12,2’si “Bana göre kısa eşime göre normal”, yüzde 9,5’u ise “Bana göre normal eşime göre kısa” diye yanıtladı.

* Araştırma, iki bin 593 çiftle, yedi bölgede yapıldı. Katılan erkeklerin yüzde 47’si 3 - 7 dakika arasında, yüzde 24’ü iki dakika ve sonrası, yüzde 22’si yedi dakika ve sonrası, yüzde 11’i ise bir dakika civarında boşaldığını belirtti.
* Erkekler, “Boşalma sürenizin gerektiğinden daha kısa olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna, yüzde 20 oranında “Evet” yanıtını verdi.
* Beş erkekten biri sürenin kısa olduğunu düşünse de, Prof. Dr. Önder Yaman’a göre sadece bir dakikanın altı erken sayılıyor. Buna göre Türkiye’de bilimsel erken boşalma oranı yüzde 11.
* İlerleyen yaş, kronik hastalıklar, düşük gelir, eğitim düzeyi, ilişki süresi ve çocuk sayısı durumu etkiliyor. Özellikle yüksek tansiyon hastaları daha sık bu problemle karşılaşıyor.
* Hekime başvuranların oranı sadece yüzde 10. Araştırmaya katılanların yüzde 47’si, süre nedeniyle eşini tatmin edememe gibi bir endişe taşımıyor.
* Oranın en yüksek olduğu bölge yüzde 25.6 ile Doğu Anadolu. Güney Doğu Anadolu ise yüzde 10.98 ile en sıkıntısız orana sahip.

Haberin Devamı

BEŞ KiŞiDEN BiRi ERKEN BOŞALIYOR