Cadde Bir Boğaziçi köyü Kuzguncuk

Bir Boğaziçi köyü Kuzguncuk

15.07.2010 - 01:49 | Son Güncellenme:

Son dönemde giderek daha popüler bir semt olsa da Kuzguncuk, İstanbul’un geleneksel özelliklerini taşımayı sürdürüyor

Bir Boğaziçi köyü Kuzguncuk

Kuzguncuk, İstanbul’un Anadolu yakasında Üsküdar ilçesinde yer alan bir semt. Kuzguncuk’un eski adının ‘Altın Kiremit’ anlamına gelen ‘Hrisokeramos’ olduğu biliniyor. Diğer bir görüş, Kuzguncuk adının, köyün eski ismi olan Kosinitza’nın bozuk bir şekli olduğu. Evliya Çelebi’ye göreyse, Fatih Sultan Mehmet zamanında buraya yerleşmiş ‘Kuzgun Baba’ adlı bir veliden alıyor ismini.
Kuzguncuk, Müslüman Osmanlıların rağbet ettiği bir semt olmadı. 17’inci yüzyıl kaynaklarında Kuzguncuk’un bir Musevi köyü olarak anıldığı görülüyor. Hatta semtin, Avrupa Musevileri tarafından ‘kutsal topraklara varmadan önceki son durak’ olarak kabul edildiği biliniyor. 20’nci yüzyılın ortalarından ihtibaren Kuzguncuk’ta müslüman nüfus artmaya başladı.
1855’te kurulan Şirket-i Hayriye’nin semtte bir iskelesi yapıldı ve burası bugün hâlâ işletiliyor. Bugün Kuzguncuk’ta, bir camii, bir mescit, iki Rum Ortodoks, bir Ermeni kilisesi, biri harap olan iki hamam bulunuyor. Pek çok tarihi evle birlikte Pembe Yalı ve eskiden bu yalıya ait olan ünlü Fethi Paşa Korusu da burada yer alıyor.
Son dönemde Kuzguncuk giderek daha popüler bir semt haline gelse de, hâlâ İstanbul’un, geleneksel Boğaziçi köylerinin özelliklerini taşımayı sürdürüyor.
Semtin sakinleri arasında mimar ve şair Cengiz Bektaş, ressam ve heykeltraş Bihrat Mavitan, sinema sanatçıları Uğur Yücel ve Hülya Koçyiğit gibi isimler var.
Vapur iskelesinin yanındaki İsmet Baba Balıkçısı ve sahil yolundaki Çınaraltı Çay Bahçesi Kuzguncuk’un en bildik adreslerinden.