Cadde BERLiN FiLM FESTiVALi BAŞLIYOR

BERLiN FiLM FESTiVALi BAŞLIYOR

10.02.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Altın Ayı ödüllü ana yarışmasında Türkiye’den Seyfi Teoman imzalı ‘Bizim Büyük Çaresizliğimiz’in yarışacağı 61’inci Berlin Film Festivali bugün başlıyor. Festivali takip edecek binlerce basın mensubu, sinema profesyoneli ve izleyicisi yine Berlin’de buluşuyor.

BERLiN FiLM FESTiVALi BAŞLIYOR

Festivalin ilk gününün sabahında Isabella Rossellini başkanlığındaki ana jüri bir basın toplantısı düzenliyor. Son yıllarda, oyuncu sıfatına yapımcı ve yönetmenliği de ekleyen Rosselini’nin yanı sıra jüride yapımcı Jan Chapman, oyuncu Nina Hoss, oyuncu, yapımcı ve yönetmen Aamir Khan, yönetmen Guy Maddin, kostüm tasarımcısı Sandy Powell ile yönetmen Cafer Panahi bulunuyor. İran’da sistem karşıtı propaganda yapmakla yargılanan ve altı yıl hapis cezasının yanı sıra 20 yıl boyunca film çekmesi, senaryo yazması, İran’ın dışına çıkması yasaklanan Cafer Panahi’nin jürideki koltuğu maalesef boş kalacak. Geçen yıl davet edildiği Cannes ve Venedik Film Festivalleri’nin jürilerinde olduğu gibi...

Haberin Devamı

Western’li açılış
Açılış filmi Joel ve Ethan Coen’in 10 dalda Oscar adayı olan western’i ‘İz Peşinde / True Grit’. Berlin takipçileri, bu filmi de festivalin ilk gününde izleme olanağına sahip olacak.
Geçen yıl büyük ödül Altın Ayı’yı ‘Bal’ ile Semih Kaplanoğlu’nun kazandığı yarışmada, bu yıl 16 film yarışıyor. Seyfi Teoman’ın ikinci filmi ‘Bizim Büyük Çaresizliğimiz’in yanı sıra ünlü Macar sinemacı Bela Tarr’ın ‘A Torinói Ló / The Turin Horse‘u ve ‘Maria Full of Grace’in yönetmeni Joshua Marston’ın yeni filmi ‘The Forgiveness Of Blood’, yarışmanın dikkat çeken filmleri arasında.

Türkiye’den iki film
19 Şubat’taki ödül törenin ardından 20 Şubat’ta sona erecek Berlin Film Festivali’nin festival sarayı Berlinale Palast’ın kırmızı halısına yıldızları getirecek filmler de programda eksik değil. ‘Magrin Call’ adlı JC Chandor yönettği yarışma filmi dolayısıyla Kevin Spacey, Jeremy Irons ve Paul Bettany’in festivale katılma olasılığı yüksek. Ayrıca ‘Unknown Germany’ adlı Jaume Collet-Serra filminin Liam Neeson, Diane Kruger, January Jones, Aidan Quinn, Bruno Ganz’dan oluşan oyuncu kadrosu da Berlin’e bekleniyor. Yarışmadaki diğer bir film ‘Coriolanus’un yönetmeni ve başrol oyuncusuysa Ralph Fiennes. Ünlü aktör Shakespeare uyarlaması olan ilk yönetmenlik denemesinde Gerard Butler, Vanessa Redgrave, Brian Cox ve James Nesbitt gibi iddialı isimlere rol veriyor.
Geçen yıl Berlin’de Forum ve Panorama gibi yan bölümlerde de Türkiye’den filmler kendilerine yer bulmuştu. Bu yıl festivalde Türkiye’yi temsil eden film sayısı iki. ‘Bizim Büyük Çaresizliğimiz’in yanı sıra kısa metraj yarışmasında da İnan Arslan’ın yönettiği ‘Pera Berbangê’ bulunuyor.