Cadde KUMDA OYNAYAN ÇOCUĞU BEKLEYEN TEHLiKELER

KUMDA OYNAYAN ÇOCUĞU BEKLEYEN TEHLiKELER

25.06.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

10.00-15.00 saatleri arasında güneş altında kalan çocuklarda; şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş gibi bulgular, güneş çarpmasını işaret ediyor

KUMDA OYNAYAN ÇOCUĞU BEKLEYEN TEHLiKELER

“Kumdan kaleler yapalım mı?”, “Denizde biraz daha kalmak istiyorum”, “Dondurma alabilir miyim?” cümlelerini anne babalar, tatil döneminde çocuklarından sıkça duyuyor. Çocukların bu vazgeçilmez yaz aktiviteleri, bazen hastalanmalarını da kaçınılmaz hale getiriyor.
Memorial Hizmet Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümünden, Uz. Dr. Özge Demirel Leman, yaz aylarında çocukları güneş çarpmalarından ve yaz ishallerinden korumanın yolları hakkında bilgi verdi.
“10.00-15.00 arasında çocuğun doğrudan güneş altında kalmamasını sağlayın. Ona gölge kuralını öğretin, “Gölgen senden küçükse güneş altında kalma” telkinini sık sık tekrarlayın. Koruyucu giysilere önem verin. Koruyucu krem olarak kaliteli malzemeler kullanın. Su ve beyaz kum, gün ışığını yansıtan faktörler. Kumsallardayken korunmaya ayrıca önem verin.

Haberin Devamı

Dondurma ishale davetiye çıkarıyor
Besin zehirlenmeleri ve ishaller, yaz aylarında karşılaştığımız ikinci büyük sorun. Tatil köylerinde açık büfelerdeki gıdaların ve dondurma gibi ürünlerin, taze olmaması halinde besinlerdeki toksinler, bakteriler ishallere sebep olabiliyor. Uygun koşullarda saklanmış gıdaların tercih edilmesi önem taşıyor.

Çocuğunuzu vakit kaybetmeden doktora götürün
Besin zehirlenmelerinde en önemli tedavi, sıvı desteği sağlanması. Büyük çocuklarda kusma önleyici ilaçlarla tedaviye başlanabilir ancak süt çocuğu döneminde şiddetli kusmalar ve ishaller sıvı kaybı yarattığı için damar yolu açılmalı. Büyük çocuklarda da kusma durduruculara rağmen sorun devam ediyorsa serum uygulaması yapılabilir.
Bağırsak florasını düzenleyici ilaçlar kullanılabilir, dışkıda bakteriyel enfeksiyonu gösteren bulgular varsa antibiyotik tedavisine geçilebilir. Bu dönemde havuç, patates püresi, yağsız çorba, tuzlu ayran gibi yiyecek ve içecekler yağsız, lif bakımından zengin oldukları için önerilebilir.



Güneş çarpmasına ilk yardım
- İlk olarak hasta serin bir yere taşınmalı.
- Vücudunu sıkan giysiler gevşetilmeli.
- Başa, kasıklara ve koltuk altına soğuk kompres uygulanmalı.
- Hastanın havadar bir yerde olması da önemli.
- Bilinci yerindeyse içecek bir şeyler verilmeli, kaybedilen su ve tuz oranı yerine konmalı.
- Kusuyorsa başı yana çevrilmeli.
- İlk müdahalesi yapılan çocuk mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmeli.