Cadde ÖRNEK VAKALAR

ÖRNEK VAKALAR

20.04.2012 - 19:44 | Son Güncellenme:

Akromegaliye yakalanan ve tanıda çok gecikenler, tesadüfen keşfedilen hastalıklarını anlattı. Belirtileri, yaşlılığın ya da kilo almanın doğal süreci zanneden hastaların durumu, kontrol altında

ÖRNEK VAKALAR

Dr. Mehmet Özden (Akromegali İle Yaşam Derneği Başkanı): Önce ellerim ve ayaklarım büyümeye başladı. Ama bu süreç öyle yavaş ilerlemiş ki, ne ben ne de yakın çevrem fiziksel değişikliklerin farkına varabildik. Ayakkabı numaram 43’ten 47’ye çıktı. Kilo almamı, yaşımın ilerlemesine bağladık. Yıllar geçtikçe çeşitli sağlık sorunları baş göstermeye başladı. Horlama ve aşırı terleme nedeniyle bir doktora başvurduğumda, burun deviasyonu sebebiyle ameliyat geçirdim. Şikayetlerim azalmayınca başka tedaviler uygulandı, geceleri solunum cihazı kullandım. Yüksek tansiyon, baş ve eklem ağrıları sebebiyle başka uzmanlara danıştım. Her seferinde farklı bir tedaviye başvuruyorduk. Bu arada vücudumdaki siğiller artmaya başladı. Defalarca plastik cerrahlara gidip, bu siğilleri aldırdım ama yenileri çıkıyordu. Şikayetlerimin başlamasından yaklaşık beş yıl sonra bir kardiyolog arkadaşımla karşılaştım. Beni görür görmez akromegaliden şüphelendi ve ertesi gün bir endokrinoloğa gittik. Teşhis doğruydu. Hipofiz bezindeki tümör, cerrahi operasyonla alındı ve ilaç tedavisine başladım. 2002’den bu yana ilaç kullanıyorum. Şikayetlerimin çoğu azaldı. Ama geç tanı sonucu bedenimde oluşan tahribat nedeniyle eklem sorunlarım devam ediyor. Üç ay önce iki ayağıma da diz protezi takıldı. Eski fotoğraflarımı isteyen doktorum, bunları incelediğinde fark etti ki aslında hastalık, tanıdan 10 yıl kadar önce başlamış.

Muzaffer Gençer (Makine mühendisi): Küçük yaşlardan beri spor yapıyorum, 20’li yaşların ortalarından itibaren aşırı terleme ve nefes darlığı şikayetlerim başladı. Bu nedenlerle spor yaparken zorlanıyordum. Sonra baş ve eklem ağrılarım çoğaldı. Bu belirtilerin hiçbirini önemsemedim, bir hastalık belirtisi olabileceği aklıma bile gelmedi. Doktora gitme alışkanlığım da yoktu. Yüksek hemşire olan eşim, tansiyonumun da hep yüksek olduğunu fark edince beni bir dahiliye uzmanına götürdü. Tansiyon için ilaç tedavisine başladım. MR anjiyo geçirdim, hiçbir rahatsızlık bulamadılar. Ama ne ağrılarım ne de tansiyonum düzeldi. Bu arada burnum, dudaklarım kalınlaştı, yüzümün rengi karardı. En son yine başka bir uzmana başvurduğumuzda, ellerime bakan doktor beni endokrinoloğa yönlendirdi. Kan tahlilleri ve hipofiz MR’ından sonra akromegali tanısı kesinleşti. Tümör 2.5 cm. büyümüş. Cerrahi operasyondan sonra şikayetlerim azaldı. Ancak ameliyattan bir yıl sonra bir kaza sonucu beyin kanaması geçirdim. Bu arada hastalık nüksetti. Bir seans ışın tedavisi gördüm. Şimdi aynı zamanda ilaç tedavisine devam ediyorum. Çevremdekileri hastalıkla ilgili bilgilendirmeye çalışıyorum. Hatta mahalleden bir arkadaşımın eşinde de akromegali olabileceğini söyledim.

Fahrettin Bulut (İşletmeci): Sürekli nefes darlığı çekiyordum, kalp rahatsızlığınızdan şüpheleniyorduk. Altı ayda bir doktora görünüyordum. Şikayetlerim üç sene boyunca devam etti ama sebebi bir türlü bulunamadı. Bir gün yine hastanedeyken, tesadüfen rastladığım bir dahiliye uzmanı beni endokrinoloğa yönlendirdi. Akromegali hastalığı da böylece fark edildi. Aslında rahatsızlık 15 yıl önce başlamış. Bu arada dişlerim seyreldi, ellerim ve ayaklarım büyüdü. Hatta 43 olan ayakkabı numaram 46’ya yükseldi ama akromegali hiç aklımıza gelmedi. Bu yüzden hastalık hastasına dönüşmüştüm. Neyse ki cerrahi operasyon ve devam ettiğim ilaç tedavisi sonunda şikayetlerim azaldı. Akromegali yeterince bilinmediğinden hâlâ çevremdekiler bu hastalığı anlayamıyor.