Cadde KALBiNiZi KIŞA HAZIRLAYIN

KALBiNiZi KIŞA HAZIRLAYIN

04.01.2013 - 21:38 | Son Güncellenme:

Soğuk havanın damar büzücü etkisiyle kış aylarında kalp krizi riski artıyor. Bu nedenle vücudunuzu kışa hazırlamalısınız. Zira güçlü bir beden, güçlü bir kalp anlamına geliyor

KALBiNiZi KIŞA HAZIRLAYIN

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden kalp ve damar cerrahisi uzmanı Dr. Mahmut Akyıldız, kış aylarında daha büyük risk haline gelen kalp krizlerinden korunmanın yollarını anlattı: “Soğuk havanın damar büzücü etkisiyle zorlanma birleştiğinde, kalp krizi ve ani ölüm riski ortaya çıkabiliyor. Hava kirliliği ve sigara içilen kapalı mekânlarda bulunma da riski faktörü.
Literatür gözden geçirildiğinde hastaların yüzde 35’inde kalp krizi öncesi grip öyküsü bulunuyor. Yeni çalışmalar; grip virüsünün neden olduğu biyokimyasal ve hücresel değişikliklerin kalp damarlarındaki ‘aterom’ plaklarında yangıya yol açarak, ani tıkanma sonucu kalp krizine neden olabildiğini gösteriyor. Ayrıca vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle zatürree gibi ikincil hastalıkların da tabloya eklenmesiyle grip ağırlaşabiliyor.

Haberin Devamı

Portakal yetmez aşılanın
Grip aşısı yaptırmak, kalp krizini önlemede etkili ve hayat kurtarıcı olabiliyor. Araştırmalar; grip aşısının özellikle koroner hastalığı olanlarda riski, büyük ölçüde azalttığını gösteriyor. Herkesin tahmin ettiğinin tersine C vitamini gribi önlemiyor.
Hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor ama grip virüsü kapmayı ve hasta olmayı engellemiyor. Hatta aşırı derecede C vitamini, özellikle çocuklar ve yaşlılarda ishale yol açabiliyor. Bu da hastalığın ağırlaşmasına, iyileşmenin gecikmesine neden oluyor.”

“D ViTAMiNi DAHA ÖNEMLi” Kış hazırlığı denince aklımıza anında ve öncelikle bağışıklık sistemimizi güçlendirmek gelmeli. Bunun için ilk iş olarak kanınızdaki D vitamini seviyesini ölçtürebilirsiniz. Eksikliği, bağışıklık sistemini ciddi biçimde zayıflatan doğal maddelerin başında D vitamini geli-yor. Seviye düşmüşse, tekrarlayan kış enfeksiyonlarıyla karşılaşmanız sürpriz olmuyor. “Kışın daha az hastalanayım” diye avuç avuç C vitamini yutmak yerine, öncelikle “Yeteri kadar D vitaminim var mı?” sorusuna yanıt aramalısınız.

Haberin Devamı

“DEMiR SEViYESiNE DiKKAT”
Özellikle kadınların kışa hazırlanırken birkaç basit testle demir seviyelerine baktırmalarında fayda var. Bunu genç kız ve genç kadınların, özellikle de anne adaylarının ihmal etmemesi gerekiyor. Demirin eksik olduğu bir bedende, bağışıklık sistemi de yeteri kadar verimli çalışamıyor. Demir bakımından zengin kırmızı et, yeşil sebzeler, bakliyat ve ızgara karaciğer tüketmek, sorunu kolayca çözüyor.

“BAĞIŞIKLIK KOKTEYLi YAPIN”
Kış hazırlıklarını yaparken önemli bir nokta da listenize zerdeçal ve zencefili eklemek. Mesela her gün yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz birer çay kaşığı toz zencefil ve zerdeçal, müthiş bir kış desteği, ‘bağışıklık hapı’dır. Bu karışıma ekleyeceğiniz bir çay kaşığı tarçın ve sızma zeytinyağıyla tam bir ‘bağışıklık kokteyli’ elde edeceğinizden emin olabilirsiniz.

“KEFiRSiZ KALMAYIN”
Kışa girerken probiyotik gücünüzü artırmanız, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz açısından önemli. Her zamankinden daha fazla doğal yoğurt, kefir yiyerek, ev yapımı ayran içerek ve probiyotik gücü artıran besinlere (ev yapımı taze turşular, mayalı yiyecekler, boza) ağırlık vererek, bağırsaklarımızdaki probiyotik bakteri miktarını çoğaltabilirsiniz. Kış aylarında bol bulunan taze ve yağlı balıklardan (lüfer, istavrit, palamut, hamsi) sık sık yemeyi de unutmayın.