Cadde 'O gün bir yaprak misali titriyordu'

'O gün bir yaprak misali titriyordu'

16.09.2016 - 11:02 | Son Güncellenme:

Oyuncu Fatma Girik, hayatını kaybeden meslektaşı Tarık Akan'la tanışma hikayesini ve birlikte rol aldıkları usta ismin kariyerinin ilk filmi 'Solan Bir Yaprak'ı anlattı.

O gün bir yaprak misali titriyordu

Usta oyuncu Tarık Akan 66 yaşında aramızdan ayrıldı. Kariyeri boyunca pek çok filme imza atan efsane oyuncunun kariyeri, Ses Dergisi’nin açtığı Sinema Artisti Yarışması’yla başlamıştı.

Haberin Devamı

Ses Dergisi'nin 3 Temmuz 1971 tarihli sayısında anlatılanlar ve Tarık Akan’ın ilk filminde birlikte rol aldığı Fatma Girik’in usta isim hakkındaki sözleri şöyle:
"Bakırköy’den Bebek’e gelen bu genç adam 1970 Ses Sinema Artisti Yarışması’nda erkekler arasında birinci olan Tarık Akan’dı ve o gün ilk filmine başlıyordu. Sette herkes, (rejisör Mehmet Dinler, kameraman Kriton İlliadis, Fatma Girik, Muzaffer Tema, Münir Özkul, Melek Görgün, Tarık Akan’a ‘Hoşgeldin’ dedi. Sonra 'Solan Bir Yaprak' adlı renkli filmin ilk çalışma günü başladı.

Tarık Akan bu ilk filminde ünlü bir bestekarı canlandırıyordu. Daha önce Ses Mecmuası’nın sinema artisti yarışması yoluyla Yeşilçam’a giren Tamer Yiğit, Süleyman Turan ve Deniz Erkanat’ın da çevirdikleri ilk filmlerin rejisörlüğünü yapan Mehmet Dinler ilk plan çekildikten sonra kemaramana döndü, karşılıklı gülümsediler. O sırada Fatma Girik de gelmiş. 'Tamam ağabey, Tarık’ta iş var' demişti."

Haberin Devamı

Fatma Girik’in sözleriyle o gün yaşananlar:
"İlk filmi birlikte çektik, adı ‘Solan Bir Yaprak’tı. Ben Tarık’tan 6 yaş büyüğüm sete geldiğinde adeta filmin adında olduğu gibi bir yaprak misali titriyordu. Karşısında o ana kadar bu kadar yakından görme fırsatı bulmadığı bir ünlü vardı ve bu durum onu heyecanlandırmıştı. Ona elimden geldiğince destek olmaya çalıştım.

Tarık akan çok bilinçli bir adamdı. Sonradan o lay lay lom filmleri bırakarak, sosyal içerikli filmlerde oynamaya başladı. Ben zaten sinemaya başladığımdan beri böyle filmlerde oynuyorum, halkın söyleyemediklerini söyleyebileceği filmlerde oynamaya başladı. Onunla, 'Solan Bir Yaprak' ve Orhan Kemal’in 'Kaçak' romanından uyarlanan yine aynı adı taşıyan filmde oynadık. Çok iyi bir sanatçıydı. Hep insanların sesini duyurmanın, iyi bir şeyler yapmanın peşindeydi."