Diğer 100. yılda 100 metre

100. yılda 100 metre

22.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yılın sporcusu Şahika Ercümen, yeni rekorunu Çanakkale şehitlerine armağan etmek istiyor.

100. yılda 100 metre

GÖKHAN KARAKAŞ - ÖZEL RÖPORTAJ

Haberin Devamı

MİLLİYET okurlarının “1 numara” koltuğuna oturttuğu Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen, 2015’te özel bir dalış planlıyor. Çanakkaleli olan Şahika, Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında şehitlerimizi anmak için nefesiyle 100 metre derinliğe inmeyi deneyecek.

Alerjik astımlı bir bünyenin, denizden şifa bulmasıyla ortaya çıkan bir zafer...
Kolay değil, bir nefeste 91 metreye inip, Dünya Serbest Dalış rekorunu su yüzüne çıkarmak...
Kolay değil, MİLLİYET Yılın Sporcusu’nda binlerce oyu alıp, zirveye oturmak...
Diyetisyen ve beslenme uzmanı olan Şahika Ercümen, kendisi gibi şampiyon rakiplerini geride bırakarak “Yılın Sporcusu” koltuğunda bir numaraya oturdu. Aynı zamanda sualtı hokeyi takımında milli sporcu olan Ercümen’i hem tanıyalım, hem de yeni hedeflerini öğrenelim istedik.

Haberin Devamı

Nasıl bir hayat sürersin? Güne nasıl başlar ve devam ettirirsin?
Hayatımın her anını sporcu disiplini ile geçirdiğimi söyleyebilirim. Bu düzeyde spor yapan birinin zaten düzenli yaşaması ve dikkatli beslenmesi gerekir. Spor bu kadar hayatımdayken bir takım özveri ve fedakârlıklarda bulunmam gerekiyor. Sabah 07.00’de kalkıp hemen Belgrad Ormanları’na giderek antrenman yaparım. Yaklaşık 2 saat düz koşu ve nefes açıcı teknikleri geliştirdikten sonra eve gelip kahvaltımı yaparak akşam antrenmanına kadar günü yaşamaya çalışırım.

Ev yoğurdu özel

Hem diyetisyen, hem sporcu olarak nasıl beslenirsin?
Sabah kahvaltısı elbette çok önemli... Kahvaltıyı kuru meyve ve yağlı tohumlar (ceviz-badem) ağırlıklı yaparım. Yulaf ezmesini yoğurtla karıştırıp yerken haşlanmış bir yumurtayı da ihmal etmem. Evde kendi yaptığım yoğurdu yerim. Evde mayalayıp yaptığım yoğurdun tadı çok daha güzel. Spor ve düzenli beslenme için kaslı bir vücuda sahip olabiliyorum. Esnek ve yoğun bir kas yapısına ancak bu şekilde sahip olabilirim.

Sosyal sorumluluk projelerinin yoğunluğu ve öğrencilere yönelik seminerlere çok önem veriyorsun? Gün içinde vakit sorunu yaşar mısın?
Gün içinde, davetli ya da konuşmacı olduğum yerlere giderek koşturuyorum. Üniversite, lise ya da kurum ve kuruluşların davetleri üzerine çeşitli etkinliklere katılıyorum. Bazen sunuculuk ya da oturum yöneticiliği yapıyorum. Öğrencilerle birlikte olmayı çok seviyorum. Çünkü genç insanların hayata bakışlarına yardımcı olmak ya da onlara yol göstermek çok güzel. Onların ihtiyacı olduğu kadar beni de geliştiriyor.

Haberin Devamı

Ya günün sonunda?
Yine sporcu disiplini ile akşam antrenmanı gelir. Akşam havuzda çalışıyorum. Yine 2 saat antrenman yapıyorum. Ağırlıklı olarak havuzda yaptığım idmanı yüzme ve sualtında kalma ile geçiriyorum.
Yüzdükten sonra nefes açıcı tekniklerimi geliştiriyor, suyun altındaki çalışmalarımı yapıyorum. Akşam antrenmanı sonrasında ise genellikle erken yatan biriyim. Gece yarısını bulmadan uyumuş olurum. Hafta sonu ise arkadaşlarımla olurum ve gitmem gereken yerler varsa giderim. Ya da sinemaya gittikten sonra yine çok geç olmadan uyurum.

Denizler tehlikede

Rekorlarını elde ederken hep mesaj vermeye çalışıyorsun değil mi?
Yaptığım işle insanlara doğru mesajı vermek güzel. Çünkü denizlerimiz tehlike altında. Kirlilik nedeniyle tehdit altındaki denizlerimizi korumak için daha çok çaba sarf etmeliyiz. Denizlerimizdeki pek çok canlı da tehlikede... Bir sporcu olarak bana da, ulaşabildiğim herkesi bilinçlendirmek düşüyor. Şahika’nın Mavi Dünyası adlı belgeselimde de herkesi Türkiye denizlerini korumaya çağırıyorum.
Bir canlının neslinin tehlikede olması ve bunun biz insanlar yüzünden olduğunu bilmek beni çok üzüyor ve harekete geçiriyor. Akdeniz foklarının sayıları artık 100’ün altında. Deniz memelisi yunuslar da tehlikede... Ya da milyonlarca yıldır yerkürede olan caretta caretta deniz kaplumbağalarını korumak için elimden geleni yapıyorum.

Haberin Devamı

Şehitlerin hatırasına

2015 için yeni rekor denemenden bahseder misin?
Çanakkale’de doğdum büyüdüm. Hem yaşadığım kente hem de bu topraklara borcumu bir kez daha ödemek için Çanakkale Şehitleri için dalacağım. Dünya savaşının kaderini değiştiren bu çarpışmalarda şehit olan atalarımız için rekor deneyeceğim. Tüm dünyada da ilgiyle takip edilen savaşın 100. Yılı nedeniyle 100 metreyi zorlayacağım. 100 metreyi geçerek şehitlerimizi hatırlatmak amacındayım.
Rekoru Çanakkale’de denemeyi çok isterim. Ama hem coğrafi koşullar hem iklim nedeniyle başka bir yerde de yapabilirim. Paletsiz değişken ağırlık derin dalış rekorunu 91 metreden 100 metreye çıkartacağım.

Haberin Devamı

Astımın ilacı sualtı

Hastalığı nedeniyle spora başladığını, akciğer kapasitesi yükseldikçe astımın izlerinin azaldığını söyleyen Ercümen,“Temmuz 2014’te rekora hazırlanırken astım bana kötü bir şaka yaptı ama 91 metreye inerek hastalığımı bir kez daha atlattım” dedi.

Sualtı sporlarına nasıl başladın?
Çanakkale’de doğdum ve büyüdüm. Alerjik astım hastalığım vardı. Tedavi sürecim sırasında bünyemin güçlenmesi için spor yapmak istiyordum. Deniz kenarında yaşıyordum ve suda olmayı çok seviyordum. Nefes tutarak yaptığım ilk denemelerde başarılı sonuç elde edince devam ettim. Hatta hastalığımın iyileşme süreci hızlandı. Vücudum güçlendi, kendimi daha zinde ve sağlıklı hissettim. 13 yaşındayken Çanakkale Sualtı Kulübü’ndeki kendi takımımın kaptanı olmuştum ve bu sorumlulukla kendimi geliştirdim. Yani deniz ve spor benim astımı yenmemi ve kendimi bulmamı sağladı.

Hastalığın hiç engel olmadı mı?
Astımı yendiğimi düşündükçe kendimi iyi hissettim. Akciğer kapasitem yükseldikçe hastalığın izlerinin azaldığını gördüm. Ama son rekorumu kırmaya hazırlanırken astım nüksetti. Temmuz 2014’te yani rekora sayılı günler kala göğsümde ağrı hissiyle doktora gittiğimde, akciğerlerimde kapasite daralması olduğunu öğrendim. Rekora başvuru yaptığım için denemem gerekiyordu. Sporla yendiğim astım bana kötü bir şaka yaptı ama 91 metreye inerek bir kez daha hastalığımı atlatmayı başardım.

‘Hayallerini ertelemesinler’

Genç sporcu adaylarına mesajın var mı?
Hayallerini ertelemesinler. Ne kadar imkansız görünse de mutlaka yol alsınlar. Bedenlerindeki hastalıklar engel olmadığı sürece spordan uzak kalmasınlar. Astım hastası bir genç, nefes tutarak dünya rekoru kırabiliyorsa herkes çalışarak başarılı olabilir diye düşünüyorum. Spor hayatın her anında ve alanında olmalı. Özellikle gençlerin sporla kendilerini geliştirmeleri, ülkemizi uluslararası alanlarda temsil etmeleri hepimize gurur verir.

‘Ödül kariyerimi çok etkileyecek’

Kazandığın Milliyet yılın Sporcusu ödülü için neler düşünüyorsun?
Türkiye’nin en saygın ve gerçekçi spor ödülü. Bu ödülü kazanmak için çok çalıştım. Hatta, arkadaşlarım sosyal medyada güzel bir kampanya yürüttü. 80 bini aşkın takipçimin büyük desteği oldu. Çünkü bu ödül bundan sonraki spor kariyerimi önemli oranda etkileyecek. Elde ettiğim için çok mutluyum. Bu kadar değerli yarışmacıların önüne geçmek bana gurur verdi ama aynı listede olduğum sporcular da beni gururlandırdı. Öncelikle bana destek veren herkese teşekkür ederim. Bu yarışmada emeği geçen herkese ise Türk sporuna katkılarından dolayı minnettarım.

Şahika rallici oluyor

Farklı sporlara ilgisi de olan Şahika Ercümen’i artık otomobil sporlarında da göreceğiz. Motor sporlarını çok sevdiğini ifade eden Ercümen, şunları söyledi:
“Motor sporlarını çok seviyorum. Hatta bu yıl Türkiye Ralli Şampiyonu Orhan Avcıoğlu ile ralliye katılacağım. Buna hazırlanıyorum. Hayatım genellikle doğa sporu ile dolu. Çünkü bana mutluluğu doğa sporları veriyor. Sualtı sporları dışında, trekking ve rüzgar sörfünü çok seviyorum. Aletli dalış yaparken de en çok mağara ve batık dalışını tercih ediyorum. Çünkü adrenalin seviyesi daha fazla.”

6 dakika nefessiz

Sualtı sporları için kondisyonun çok önemli olduğunu dile getiren Şahika Ercümen, “Akciğer kapasitemi geliştirmek için sürekli çalışırım. Hareketsiz (stabil) olarak 6 dakika nefes tutabiliyorum. Rekor için ise genelde 3 dakikayı geçmiyor. Son rekorumda da 91 metreye 3 dakikada indim” dedi.

91 metre

Türkiye’nin ve dünyanın en iyi serbest dalışçılarından biri olan Şahika Ercümen, 22 Temmuz 2014 tarihinde Antalya’nın Kaş ilçesinde değişken ağırlıkla yaptığı dalışta 91 metreye ulaşarak dünya rekorunun sahibi olmuştu.

Şahika Ercümen kimdir?

16 Ocak 1985 doğumlu. 2006’da ilk Türkiye rekorunu kırdı. 2011’de ‘dikey dalış’ kategorisinde dünya rekorunun sahibi oldu. Aynı gün paletsiz olarak 60 metreye dalarak bir rekor daha kırdı.

Yazarlar