Cadde Haleplibahçe’de tarihi hamam bulundu

Haleplibahçe’de tarihi hamam bulundu

01.10.2008 - 16:17 | Son Güncellenme:

.

Haleplibahçe’de tarihi hamam bulundu

ŞANLIURFA’da, Amazon Kraliçesi mozaiklerinin bulunduğu Haleplibahçe kazı alanında M.S. 5- 6’ncı yüzyıllara ait olduğu sanılan hamam bulundu. 70 kişilik ekibin yürüttüğü kazı çalışmalarında, merkezi sistemle ısıtıldığı düşünülen hamamın, bölgede bugüne kadar ortaya çıkan en eski hamam olduğu kaydedildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs 2005’te temelini attığı Haleplibahçe Temalı Park Projesi çalışmaları kapsamında 2006’nın mayıs ayında tarihi kalıntılar ortaya çıkması üzerine Haleplibahçe’de kazı çalışmalarına başlandı. O tarihten itibaren 100 metrekarelik alanda, üzerinde Amazon Kraliçesi, Edessa Güzeli, Amazon Kadınları ile saç bağı, ördek, keklik ve aslan figürlerinin yer aldığı mozaikler bulunmuştu.
Temalı Park Projesi’nin iptal edilip, Şanlıurfa Müze Müdürlüğü tarafından sürdürülen kazının sorumlusu Arkeolog Mehmet Önal, bu kez Amazon Kraliçesi mozaiklerine 100 metre mesafede hamam ortaya çıkardıklarını söyledi. Romalılar tarafından M.S. 1’inci yüzyılda temeli atılan hamamın M.S. 5- 6’ncı yüzyıllara ait olduğunu, fırın kullanılarak ‘Hipokaust ısıtma sistemi’ adı verilen merkezi ısıtma sistemi bulunduğunu belirten Önal, “Hamam içerisinde iki külhan, su kuyuları, 7 metre derinliğinde ve özel yapılmış sarnıç, havuz, sıcaklık ve ılıklık odaları mevcut. Ayrıca hamamın bazı bölümlerinin tabanlarında dikdörtgen, kare şeklinde mermer desenler mevcut” dedi.

Haberin Devamı

YANGIN GEÇİRMİŞ

Hamamda bazı bölümlerin ve mermerlerin tahrip olduğunu, bunun da hamamın bir dönem yangın geçirdiğine işaret ettiğini vurgulayan Önal, şunları söyledi:
“Hamam, uzun süredir devam eden antik Edessa Kenti kazılarında gün ışığına çıkarılan en eski hamam. Burası şu ana kadar bölgede bulunan en eski hamamdır. İstanbul’daki büyük saraylarda gördüğümüz Roma dönemine ait mozaiklerin sanat üslubu burada da kullanılmıştır. Burası şehrin merkezi olduğu için o dönemlerde kilise, hamam ve küçük saray yan yana inşa edilmişti. Hamamlar antik dönemde sadece yıkanmak için kullanılan mekanlar değildir. Aynı zamanda sosyal bir mekandır. Önemli konuların görüşüldüğü, sohbetlerin yapıldığı en gözde mekanlar arasında yer alıyordu. Bu hamamlarda öğlene kadar kadınlar, öğleden sonra ise erkekler gelip yıkanırdı. Yine burada kazı sırasında bir zil dili bulduk. Bunun da, suyun ısındığını ve hamamın hazırlandığının haber verilmesinde kullanıldığını tahmin ediyoruz.“