Bilgi Rehberi Gadir Hum Bayramı ne zaman 2022? Gadir-i Hum nedir, neler yapılır?

Gadir Hum Bayramı ne zaman 2022? Gadir-i Hum nedir, neler yapılır?

12.07.2022 - 01:28 | Son Güncellenme:

Gadir-i Hum Bayramı, her yıl kutlanıyor. Hicri takvime göre Zilhicce Ayı'nın 18. günü olarak kabul edilir. Bu özel günde, bol bol dualar edilir, namaz kılınır ve oruç tutulur. Bayram olarak kutlanan Gadir-i Hum nedir, kimler kutlar? Bu sene Gadir Hum bayramı ne zaman?

Gadir Hum Bayramı ne zaman 2022 Gadir-i Hum nedir, neler yapılır

Gadir Hum Bayramı, bu sene ne zaman kutlanacak merak konusu. (s.a.v.) Hz. Muhammed'in Hz. Ali’ye kendisinin halefi olarak tayin ettiği gün olarak bilinen bugün her sene Gadir-i Hum bayramı kutlanıyor. İşte, Gadir Hum hakkında detaylar...

Haberin Devamı

GADİR-İ HUM NEDİR?

Şii mezhebinin inancına göre Hz. Muhammed, Hz. Ali'yi halefi olarak tayin etmişti. Bu tarih ise her sene Gadir Hum Bayramı olarak kutlanıyor.Tarihi her yıl farklılık gösteren Gadiri Hum bayramı, Hicrî Zilhicce ayının 18'inde kutlanır.

GADİR HUM BAYRAMI NE ZAMAN 2022?

Gadir-i Hum Bayramı bu sene 16 Temmuz - 17 Temmuz 2022 Pazar akşamına kadar olan süreyi kapsıyor.

GADİR-İ HUM BAYRAMINDA NELER YAPILIR?

Bayramda genellikle; oruç tutmak, gusül almak, Hz. Ali'yi ziyaret etmek, sığınma duasını okumak, Nubde duasını okumak, öğle vaktine yarım saat kala iki rekat namaz kılmak ve birbirini gören müminlerin belirli cümlelerle selamlaşması gibi ibadetler yapılır.

Bayram günü sabahın erken saatlerinde türbelere akın edilir. Kurban keserek, büyük kazanlarda hazırlanan, içerisinde buğday-et karışımının olduğu 'Hirise' adı verilen özel yemek hazırlanır.

 

 

Yazarlar