Bilgi Rehberi 2024 Kadir Gecesi Tarihi: Kadir Gecesi Hangi Güne Denk Geliyor? Kadir Gecesi Namazı, Duası, Tesbihleri ve Zikirleri

2024 Kadir Gecesi Tarihi: Kadir Gecesi Hangi Güne Denk Geliyor? Kadir Gecesi Namazı, Duası, Tesbihleri ve Zikirleri

04.04.2024 - 13:44 | Son Güncellenme:

İslam dünyası için en kutsal gece olarak kabul edilen Kadir Gecesi Ramazan ayı içerisinde idrak edilecek. Kuran-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olarak bilinen Kadir Gecesinin hangi güne denk geldiği ise merak konusu. Peki Kadir Gecesi hangi güne denk geliyor? Kadir Gecesi namazı, duası, tesbihleri ve zikirleri nelerdir? 2024 Kadir Gecesi tarihine dair detaylar.

2024 Kadir Gecesi Tarihi: Kadir Gecesi Hangi Güne Denk Geliyor Kadir Gecesi Namazı, Duası, Tesbihleri ve Zikirleri

Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilen Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlı gün olarak tasvir edilir. Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı bu gecenin yeri İslam dünyasında yeri büyüktür. Ellerin semaya açılıp, bol bol ibadetlerin gerçekleştirildiği bu geçinin hangi güne denk geldiği ibadet etmek isteyenlerin araştırma konusu olmuştur.

Haberin Devamı

Kadir Gecesi Nedir?

Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dini literatürde ise “leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur'an-ı Kerim’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sure bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Surede Kur’an’ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.  

Kadir Gecesi 2024 Ne Zaman?

Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan 5 Nisan Cuma günü idrak edilecek.

Kadir Gecesi Önemi

Kadir Gecesi, İslam dininin inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail adlı melek aracılığıyla Peygamber Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı gecedir. Tarihsel olarak Ramazan ayının son günlerinde yer alır. Kur'an'da bu günün ''bin aydan daha hayırlı'' olduğu belirtilmiştir.

Haberin Devamı

Allah Kur'an'ın ilk ayetlerini Cebrail melek aracılığıyla Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (S.A.V) Nur Dağı'ndaki Hira Mağarası'nda göndermiştir. İndirilen ilk ayetler, Alak Suresi'nin ilk 5 ayetidir.

Kadir Gecesi Namazı

Kadir Gecesi namazı 4 rekattan veya 12 rekat şeklinde kılınabilir. Ancak bu namazın Kadir Suresi ile birlikte kılınmalıdır. Namaz bitiminden sonra 100 defa İşrah suresi 100 defa Kadir suresi okunur.

Kadir Gecesi namazına ise şu şekilde niyet edilir:

-“Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle… Aff-ı ilahiyene,feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye (topluluğa) ilhak eyle… Allahu Ekber.

Birinci rekatta Fatiha ile 3 Kadir suresi, 2. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi, 3. rekatta Fatiha ile 3 Kadir suresi ve 4. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi şeklindedir. Kadir namazı kılınışı sırasında iki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa “Allah-u Ekber, Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd” denir.

Bundan sonra 100 defa İşrah suresi 100 defa Kadir suresi okunur.

Kadir Gecesi Namazı Ne Zaman Kılınır?

Kadir gecesi namazının vakti, yatsı namazından sonra başlar ve imsak kesilinceye kadar sürer.

Haberin Devamı

Kadir Suresi Okunuşu

Kadir Suresi Okunuşu

2024 Kadir Gecesi Tarihi: Kadir Gecesi Hangi Güne Denk Geliyor Kadir Gecesi Namazı, Duası, Tesbihleri ve Zikirleri

-Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.

  1. İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.
  2. Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr.
  3. Leyletul kadri hayrun min elfi şehr.
  4. Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin.
  5. Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.

Kadir Suresinin Anlamı, Meali

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

  1. Doğrusu Biz, onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik.
  2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?
  3. Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.
  4. O gece Rab'lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner.
  5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

Peygamber Efendimizin Kadir Gecesinde Okuduğu Dua

Resulullah, Kadir Gecesi’nde, (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî) duasını okurdu. (Ya Rabbi, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affeyle) demektir.

Kadir Gecesi Tesbihleri ve Zikirleri

100 "Elem neşrah leke sadrak..."

100 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr..."

100 defa da Resûlullah (s.a.v.)

100 İstiğfar ” estağfirullah el azim ve etübü ileyk”

100 La ilaheillallah

100 Elhamdülillah

100 Allahü Ekber

100 Sübhanallah

100 La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim

100 Subhanallahi vel Hamdülillahi vela ilahe illallahu vallahuekber.

100 Salavat(Allahümme salli ala seyyidina Muhammed ve ala ali seyyidina Muhammed.)

-Kadir Gecesi'nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir.

Haberin Devamı

- La ilahe illahül hakimül kerimü sübhane rabbis semavati sebği ve rabbi arşil azim. (Hz. Peygamber (S.A.V.) buyurdu: "Her kim bu duayı üç defa okursan sanki Kadir Gecesini idrak etmiş gibi sevaba nail olur.")

- Subhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.

-Kadir gecesi üç defa "La ilahe illallah" söyleyen Müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde cehennemden kurtulur, üçüncüsünde cennete girer. [Tefsir-i Mugni]

 

Yazarlar