Bilgi Rehberi SOSYAL MEDYA YASASI maddeleri nedir? Sosyal medya yasası çıktı mı, son durum nedir?

SOSYAL MEDYA YASASI maddeleri nedir? Sosyal medya yasası çıktı mı, son durum nedir?

19.10.2022 - 09:32 | Son Güncellenme:

Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Sosyal medyada yanıltıcı bilgi verilmesinin önüne geçecek düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sosyal medya yasası maddeleri nedir sorusu ise gündeme geldi. Peki Sosyal medya yasası nedir? İşte tek tek maddeler...

SOSYAL MEDYA YASASI maddeleri nedir Sosyal medya yasası çıktı mı, son durum nedir

Son zamanlarda büyük merak konusu olan Sosyal Medya Yasası ile ilgili tüm detaylar belli oldu. Düzenleme ile halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçuna 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. İnternetten yayın yapan kuruluşlar, basın kanunu kapsamına alınarak yeni haklara kavuştu. Bu Kanunun; 20'nci, 21'inci, 22'nci, 25'inci, 26'ncı ve 27'nci maddeleri ile 28'inci maddesinin (a) ve (b) bentleri hariç diğer bentleri 1.4.2023 tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girecek. Peki sosyal medya yasasının diğer maddeleri neler? İşte Sosyal medya yasası hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar için ayrıntılar...

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYA YASASI MADDELERİ NEDİR?

* Resmi ilanlar, şartları Basın İlan Kurumu Genel Kurulunca belirlenecek internet haber sitelerinde de yayımlanacak.

* Basın kartı talep eden medya mensuplarının ve enformasyon görevlilerinin ilgili Kanun kapsamına dâhil edilmesi öngörülüyor.

* İnternet haber sitelerinde çalışanlar basın mensubu sayılacak.

* Çocukların, internette veya sosyal medyada yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek. Çocukların, gençlerin ve ailenin, internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ilave görevler verilecek.

* Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Yasa, hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesinin veya keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYA YASASI maddeleri nedir Sosyal medya yasası çıktı mı, son durum nedir

* Bir içerik için verilen kaldırma kararı, tüm site ve platformlarını kapsayacak. Her site için ayrı ayrı karar çıkartılmasına gerek kalmayacak.

* Haber sitelerini desteklemek amacıyla belli kurallar çerçevesinde resmî ilan ve reklamlar, haber sitelerinde yayınlanabilecek.

* Bir haber sitesi künyesiz bir şekilde faaliyet gösteremeyecek.

* Bir gazete için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak.

* Sosyal medya platformlarına BTK'nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) denetlemesi koşulu getiriliyor.

* Sosyal ağlara Türkiye ofisi açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma zorunluluğu getirilecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde bu kişinin Türkiye'de ikamet etmesi ve Türk vatandaşı olması gerekecek.