Cadde Bol mesajlı tören

Bol mesajlı tören

16.04.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ödül alan sanatçılar törende güncel gelişmelere ilişkin mesajlar verirken, en politik konuşmalardan biri Serhat Tutumluer’den geldi. Tutumluer, Ergenekon soruşturması kapsamında evi aranan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan’a destek istedi

Bol mesajlı tören

Bu yıl 14.’sü verilen Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri, önceki akşam, Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerine ulaştı.
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine Kerem Alışık ile Berna Laçin’in sunduğu törende ilk olarak sinema oyuncularına ödülleri verildi. Sinema dalında En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü, Çağan Irmak’ın çok konuşulan filmi “Issız Adam”daki rolüyle Melis Birkan kazanırken; En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne birden fazla kişi değer bulundu: “Devrim Arabaları” filminin tüm erkek oyuncuları; Taner Birsel, Ali Düşenkalkar, Halit Ergenç, Altan Gördüm, Serhat Tutumluer, Onur Ünsal ve Selçuk Yöntem... 

Saylan’ın mücadelesi

Gecenin en politik konuşmalarından biri, bu bol ödüllü kategoride yer alan Serhat Tutumluer’den geldi. Sanatçı Türkan Saylan’a destek vererek, “Devrim Arabaları, 23 mühendisin uygar bir memleket için gösterdikleri mücadeleyi konu alıyor. Bu bana bugünlerdeki bir mücadeleyi anlattı; Türkan Saylan’ın mücadelesini. Saylan gazetelerde yer alan açıklamasında, artık mücadele edeceğini söyledi. Umarım Saylan’ın mücadelesinde, onu yalnız bırakmayız ” dedi.
Sinema dalında Onur Ödülü ise, usta romancı Vedat Türkali’ye sunuldu. Uzun alkışlarla sahneye çıkan Türkali, bu ödülün hiç beklemediği bir yerden geldiğini dolayısıyla şaşırtıcı olduğunu belirtti: “Batı’da bir protesto yapılacağı zaman işçisinden bilim adamına, öğrencisine hepsi yan yana yürür. Biz bu dayanışmayı yeterince yapamadık. KESK, DİSK, Türk-İş ve diğer örgütler birleşip, bir dayanışma ödülü vereceğiz. Bu yıl yetişmeyecek. 15 - 16 Haziran’da sinema, tiyatro ve edebiyat dalında ödül verilecek. 1 Mayıs’ta Taksim’de beraber olmak üzere...”

‘Sinemaya ruh verdi’

Sinema Onur Ödülü’nün bir başka sahibi ise Türkan Şoray’dı. Sanatçı, Sadri Alışık’ın Türk sinemasına ruh veren oyunculardan biri olduğunu ifade etti. Bu yıl verilen Ayhan Işık Jüri Özel Ödülü’ne ise “Üç Maymun”daki rolüyle, Yavuz Bingöl değer bulundu.
Gecede Nazan Öncel’in kısa konserinden sonra Tiyatro Oyunculuk Ödülleri’ne geçildi. Müzikal - Komedi dalında Yılın En İyi Yapımının Yönetmeni, Tiyatro Pera’da sahnelenen “Rahat Yaşamaya Övgü” adlı oyunuyla Nesrin Kazankaya oldu. Kazankaya “Bu karanlık günlerin aşılacağına inanıyorum. Oyunumuz 40 yıl öncesinin küçük burjuvasının aymazlığını anlatıyor. Onlardan biri olmamalıyız” diye konuştu.
“Rahat Yaşamaya Övgü”, Levent Öktem’e En İyi Erkek Oyuncu, Başak Meşe’ye Yardımcı Rolde Yılın En İyi Kadın Oyuncusu, Erdinç Anaz’a Yardımcı Rolde Yılın En İyi Erkek Oyuncusu ödüllerini kazandırarak, Müzikal - Komedi alanının tüm ödüllerini silip süpürdü. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü hariç... Bu ödüle ise “Basit Bir Ev Kazası”ndaki rolüyle, Günay Karacaoğlu değer bulundu.

Onur Ödülü Kenter’e

Dram dalında Yılın En İyi Kadın Oyuncusu “Cesaret Ana ve Çocukları”ndaki rolüyle Tilbe Saran oldu. Saran, “Bu ödülü, örgütlü olamadığımız için birer birer kaybettiğimiz dostlarımıza adıyorum. Çağdaş bir ülkede, omuz omuza bir aile olduğumuzu hatırlamak için bir araya gelelim ve başka kayıplar vermeyelim” dedi.
Yılın En İyi Erkek Oyuncusu “Maskeliler”deki rolleriyle Mehmet Gürhan ve Levent Üzümcü’ye giderken; Yılın En İyi Yapımının Yönetmeni Ödülü’ne ise yine “Maskeliler” adlı oyunun yönetmeni Taner Barlas uygun görüldü. Tiyatro Onur Ödülü ise Yıldız Kenter’e verildi. Kenter, rahatsızlığı nedeniyle törene katılamadı.

Haberin Devamı

Geceden renkli notlar
* Törene Sadri Alışık’ın gelini Sibel Turnagöl ve torunu Sadri Alışık katılmadı.
* Ödül vermek için sahneye gelen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal “Bugün Türkan Saylan’ı ziyaret etmeye gideceğim. Onun için büyük bir alkış istiyorum” dedi. Bu sözler uzun süre alkışlandı.
* Gecenin sunucusu Berna Laçin, gecede Çolpan İlhan’ın hazırladığı iki kıyafet giydi. İlk bölümde siyah - beyaz bir elbise giyerken, ikinci bölümde pembe bir kıyafet taşıdı.
* Gecede En İyi Kadın Oyuncu ödülüne “Üç Maymun” filmindeki rolü ile aday olarak gösterilen Hatice Aslan, bu kez hayal kırıklığına uğradı. Issız Adam filmindeki başarısıyla ödülü alan Melis Birkan, sahneye çıkarken ödülünü kırdı.
* Kerem Alışık, “Sadri Alışık tiyatrosu oyuncuları ve oyunları bu ödül töreninden hiçbir zaman ödül almayacak; değerlendirme dışı oluyor. Herhangi bir dedikodu olmasın diye böyle uyguluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Diğer ödüller
TİYATRO:
Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu: Mahperi Mertoğlu (“Kırmızı Pazartesi”)
* Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu: Kevork Türker (“Nehrin Solgun Yüzü”)
* Efes Pilsen Gençlik Ödülü: “Albay Kuş” oyuncuları
* Jüri Özel Ödülü: “Testosteron” oyuncuları

SİNEMA:
Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu: Tülin Özen (“Vicdan”)
 * Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu: Ercan Kesal (“Üç Maymun”)
* Umut Veren Oyuncu: Melih Selçuk (“Süt”)