Cadde Bu albümle tarihe not düştüm

Bu albümle tarihe not düştüm

09.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Musa Eroğlu, Kenan Doğulu’dan Sibel Can’a pek çok sanatçıyı bir araya getiren ‘Gelecekten Geleceğe Musa Eroğlu ile Bir Asır’ albümü için “Yorumları çok beğendim, arşivlik çalışma oldu” dedi

Bu albümle tarihe not düştüm

Tribute albüm hazırlama fikri nasıl doğdu?

Haberin Devamı

Müzik yönetmenim Ahmet Özgül’le birlikte karar verdik. Ben gelenekçiyim ama geleneğe hiçbir zaman takılıp kalmam. Yeniliğe çok açığım. O da etkili oldu. Bu albümde 13 türkü var, şimdi hasretle ikincisini bekliyorum. Orada da çok sevdiğim dostlarım yer aldı. Rafet El Roman mesela... Rafet’in türkü söyleyeceğini kim düşünebilirdi?

Albümde yer alacak isimlere nasıl karar verdiniz?

Ahmet’le bir liste yaptık. Şunu da söylemeliyim; insanlara ulaşmak pek kolay olmadı. Ama samimiyetimize güvendiler ve bizi onore ettiler.

“Hayır” diyen oldu mu hiç?

1 - 2 kişi oldu. Mesela en çok güvendiğim Kıraç’tı, ona özel bir beste yapmıştım ama kabul etmedi. Edip Akbayram da, “Hayır” dedi. Üzülmedim. Zaten memleket bu çalışmada toplanmış.

Haberin Devamı

Kimin hangi şarkıyı söyleyeceğine nasıl karar verdiniz?

Orada Ahmet’le benim bir başarımız var. 300 - 400 kadar bestem var. İsimlere karar verdikten sonra onlara yakışabilecek 3 - 4 parça gönderdik ve istediklerini seçtiler. Hepsi çok cesur okudu. Bizim halk müziği sanatçıları, şarkıları biraz korkarak söyler, gelenekçiler. Kendilerini cesur ifade edemezler. Bunlarda korku yok. O hoşuma gitti.

Yorumları beğendiniz yani...

Elbette. Doğanın her saati farklıdır, sanatçıları da öyle düşünürüm, öyle dinlerim ben. Zaten bu isimlerin hepsi farklı zamanlarıma hitap etmiştir. Kenan’ı (Doğulu) çok severim. Babası benim dostumdu. Çok önemli bir müzisyen. O yüzden Kenan’ın albümde yer alması beni çok mutlu etti. Manga, benim tarzım... Bıraksalardı iyi bir rockçı olurdum. Bundan 40 sene evvel bas gitar kullanıyordum. Candan Erçetin, parçayı çok güzel okudu. Merve Özbey yorumuyla

şaşırttı. Sonuçlar genel olarak beklentimin çok üstünde.

‘Gelecekten Geleceğe Musa Eroğlu ile Bir Asır’ı kariyerinizde nereye koyuyorsunuz?

Önemli bir albüm diye düşünüyorum. Daha önce yapılmış bir sürü örnekleri var ama içi aynı değil. Ben 30 - 36 albüm yaptım, yarına kalır mı kalmaz mı bilmiyorum ama bu albümlerin kalacağını düşünüyorum. Çünkü burada müthiş bir sentez var. Zaten bütün çabam da oydu. Arşivlik bir albüm oldu. Bununla birlikte tarihe bir not düştüm diye düşünüyorum. Bu albümle, o isimlerin de dinleyici kitlelerine ulaşmış oldum.

Haberin Devamı

‘Yeni albüm çok iddialı’

Bu iki çalışmadan sonra kendi albümümü çıkaracağım. Çok iddialı parçalarım var. ‘Memiş Emmi’ diye bir parça besteledim mesela. Bizim köyün Memiş Emmi’si, kadersiz mi kadersiz! Tıpkı insanların halk müziğine baktığı gibi bir garip... Sözlerinden de bahsetmek isterim; ‘Bizim köyün meteliksiz Memişi yoksulluktan yiyemezdi yemişi / Feleğine ters giderdi her işi / Adamcağız çekti çekti ölmedi... Hacı Karakılcık’ın şiiri. Hiciv eksiği var bizde. Halbuki gülmeye de, aşka da ihtiyacımız var. Ben yeni albümde ona dikkat ettim. Onun dışında ‘Firarim’ diye bir bestem var, bir ‘Mihriban’ olacak diye düşünüyorum.
‘Repertuar sorunu var’
Yeni nesil müzisyenleri nasıl buluyorsunuz?
Repertuar sorunu ve dinleyicilere ulaşabilmede sıkıntıları var. Bir de türkücüler bana kızmasınlar ama korkaklar, ufukları yok. Ben korkmadığım için buraya ulaştım. Gençlere cesur olmalarını ama kendileri gibi olmalarını tavsiye ediyorum.
Yüksel Didikoğlu’nu veliahtınız olarak gösterdiniz. Onun için neler söyleyeceksiniz?
Çok terbiyeli bir çocuk, elimden geldiğince destek veriyorum. Çünkü bunu hak ettiğini düşünüyorum. Hayal ettiği yere gelir mi gelmez mi, o konuda bir şey söyleyemem. Ama ben başarılı buluyorum. Onu türkücü olarak düşünmüyorum, kendi tarzını söylüyor. Bence hepsi öyle olmalı.
Müzik yaşamanızda neredeyse 50 yılı geride bıraktınız. Dönüp baktığınızda neler düşünüyorsunuz?
Az çalıştığımı düşünüyorum, daha çok çalışabilirdim. Tabii imkanlar da yoktu. Ama sonradan yapmadım mı, yaptım. 70 - 80 kişilik senfoni orkestrasıyla konserler verdim. Onun dışında çok gezdim, çok okudum. Beni mutlu eden çok şey var.