Cadde 1-7 NiSAN KANSER HAFTASI - KORUNMADA 8 ALTIN KURAL

1-7 NiSAN KANSER HAFTASI - KORUNMADA 8 ALTIN KURAL

31.03.2014 - 18:43 | Son Güncellenme:

Yaşam tarzımızda yapacağımız değişikliklerle kanserden yüzde 35-40 gibi bir oranda korunmamız mümkün. Üstelik Akdenizi tipi beslenmek, günde 40 dakika tempolu yürüyüş yapmak ve sigarayı bırakmak gibi basit yöntemlerle

1-7 NiSAN KANSER HAFTASI   - KORUNMADA 8 ALTIN KURAL

Dünya Sağlık Örgütü uyarıyor: Dünya, ‘kanser dalgasıyla’ karşı karşıya! Her yıl 1-7 Nisan tarihlerine denk gelen Kanser Haftası’nda hastalığa dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Biz de kanseri, türlerini, tedavilerini ve korunma yöntemlerini CADDE okurları için araştırdık.
Yılda 14 milyon kişiye kanser teşhisi konduğunu açıklayan örgüt, rakamın 2025’e kadar 19 milyona, 2030’a kadar 22 milyona ve 2035’e kadar da 24 milyona çıkacağını öngörüyor. Türkiye’deyse her yıl 200 bin kişiye yeni kanser tanısı konuyor, 50 bin kişi de kanser nedeniyle hayatını kaybediyor.
Erkeklerde sırasıyla; akciğer, prostat, mesane ve kolorektal kanserler ilk sıralarda yer alırken, kadınlarda ilk dört sırada meme, tiroid, kolerektal ve rahim kanserleri var.
Acıbadem Maslak Hastanesi Tıbbi Onkoloji Koordinatörü Prof. Gökhan Demir, kanserden korunmanın püf noktalarını anlattı...

Haberin Devamı

HAYAT TARZINIZI DEĞİŞTİRİN

* Stresten uzak durun.
* Bağışıklık sisteminizin güçlü olması için her gün en az 7-8 saat uyumaya özen gösterin.
* Her gün en az 2 litre su için.
t D vitamini almak için
her gün 15 dakika güneş ışığından faydalanın.
t Yemekleri buğulama, fırında veya buharda pişirin.

TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?

1-Sigara paketini çöpe atın: Sigara başta akciğer kanserleri olmak üzere, baş-boyun, mesane ve sindirim sistemi, özellikle de mide kanseri oluşumunda önemli bir risk faktörü. Her 10 ağır tiryakiden (günde 2 paket ve üzeri) birinde akciğer kanseri ortaya çıkıyor.
2-Alkol tüketimini azaltın: Sosyal içiciyseniz sorun yok, ancak günde 1 kadehten fazla alkol alıyorsanız kansere yakalanma riskiniz artıyor. Fazla alkol tüketimi; baş-boyun, yemek borusu tümörleri, pankreas ile karaciğer kanserleri açısından risk taşıyor.
3-Akdeniz tipi beslenin: Araştırmalara göre; günde 5 porsiyon taze sebze-meyve ve salata, zeytinyağlı yemekler ile bol miktarda deniz ürünleri tüketmek, kanser oluşum riskini azaltıyor. Ayçiçeği, mısır, soya ve margarin gibi yağlardan kaçının.
Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinin de yağsız olanlarını tercih edin. Günde iki diş sarımsak ve/veya 1 baş kuru soğan tüketin. Günde 1-2 tatlı kaşığı zerdeçal yiyin.
4-Tuzu tüketimini sınırlandırın: Özellikle mide kanseri riskini artırdığı için aşırı derecede tuzlu, tuzlanmış ve tütsülenmiş gıdalardan uzak durun. Tuz tüketimini günde 3-5 gramla, yani en fazla 1 çay kaşığıyla sınırlandırmanız çok önemli.
5-Beyaz şekerden uzak durun: Şeker, kanseri tetikliyor. Şeker tüketiminde pankreas, insülin hormonunu daha fazla üretmeye başlıyor ve insülin direnciniz artıyor. Vücudunuzdaki fazla insülin de hücrelerde çoğalma ve büyümeye yol açıyor.
6-Kırmızı eti ölçülü tüketin: Kalınbağırsak kanserle-rinin aşırı kırmızı et tüketen toplumlarda daha fazla olduğu biliniyor. Ancak kırmızı et, vücudumuza sağladığı pek çok besin ve enerji öğesi yüzünden mutlaka tüketilmeli. Haftada 2-3 porsiyon, az yağlı et yiyin. .
7-İdeal kilonuzu koruyun: Obez kişilerde özellikle meme, kalınbağırsak, prostat kanseri sıklığı artırıyor. İdeal kiloyu korumanız ve düzenli egzersiz yapmanız, kanserden korunmada çok önemli.
8-Güneş ışınlarına dikkat edin: Yazın 10.00-15.00 saatleri arasında doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamaya gayret edin.
Çocukluk çağında tekrarlanan güneş yanıkları, daha sonraki yıllarda melonom denilen cilt kanserinin oluşum riskini artıyor.

Haberin Devamı

BU TESTLERi ATLAMAYIN!

Haberin Devamı

- Kadınsanız, cinsel aktif yaşamla beraber rahim ağzı kanseri açısından ‘smear testi’ ve 40 yaşından itibaren de meme kanserine karşı mamografi taraması yaptırın. Daha erken yaşlarda ise memenizi elle muayene edin.
- Erkekseniz 50 yaşından itibaren prostat taramasını asla unutmayın.
- Uzmanlar, her iki cinsiyetin 50 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırmasının şart olduğuna dikkat çekiyor.
- Özellikle sarışın ve kızıl saçlılar, cilt kanserleri açısından riskli gruptadır. Sarışın ve kızılsanız yılda bir dermatolojik muayeneden geçmeniz çok önemli.