Cadde 12 bin kilometre pedal verirecek

12 bin kilometre pedal verirecek

10.02.2010 - 11:32 | Son Güncellenme:

.

12 bin kilometre pedal verirecek

Bisikletçi Cemal Atasoy, dünyanın dikkatini nörolojik bir rahatsızlık olan Multipl Skleroz (MS) hastalığına çekmek için Güney Amerika’da 12 bin kilometre pedal çevirecek.

Bisikletçi Cemal Atasoy, Brezilya’ya hareketinden önce Bisikletçiler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz ve Türkiye MS Derneği Başkanı Mert Ertüre ile Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde bir basın toplantısı düzenledi.

Murat Suyabatmaz, bisikletçi Cemal Atasoy’un Türkiye MS Derneği yararına Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinden başlayarak Ekvador’da bitecek, yaklaşık 7 ay sürecek bisiklet turuyla 12 bin kilometre yol katedeceğini ve Güney Amerika’yı karış karış dolaşacağını kaydetti.

Bisiklet turunun amacının Türkiye MS Derneğini tanıtmak, MS hastalığına dikkat çekmek ve Türkiye MS Derneği inşaatının bitirilebilmesi için gereken parayı toparlamak olduğunu ifade eden Suyabatmaz, Cemal Atasoy’un yolculuğu sırasında çekeceği fotoğraflar, yol haritası ve yaşadığı deneyimlerin de "www.turkiyemsdernegi.org" internet sitesinden takip edilebileceğini söyledi.

Bisikletçi Cemal Atasoy da bu tur süresince MS hastalığına olan duyarlılığın artmasını amaçladıklarını, ayrıca bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu kanıtlamak istediklerini sözlerine ekledi.

Daha önce de benzer turlara katıldığını, Asya turunda İran, Hindistan ve Nepal’i dolaştığını ve toplam 3 bin 600 kilometre yol katettiğini ifade eden Atasoy, bisikletle Türkiye’nin bütün kıyılarını da dolaştığını belirtti.

Türkiye MS Derneği Başkanı Mert Ertüre de genellikle genç erişkinlerde görülen MS hastalığının, merkezi sinir sistemini etkileyen, bulguları hastadan hastaya değişen ve oluşan hasar sonucu hastanın görme, hareket etme, yürüme gibi işlevlerinde aksamalara neden olan nörolojik bir hastalık olduğunu belirtti.

Nedeni henüz tam olarak tespit edilemeyen MS hastalığının, nasıl ve ne zaman ortaya çıkacağının bilinmediğini ifade eden Ertüre, Türkiye’de 35 bin, dünyada ise yaklaşık 3 milyon MS hastası bulunduğunu kaydetti. Ertüre, Bisikletliler Derneğinin MS hastalığının tanıtılması için düzenlediği bu organizasyon için teşekkür etti.

Ertüre, hastalığın uzun sürede öldürücü olmaması için bir rehabilitasyon ve rekreasyon merkezine ihtiyaç bulunduğunu da vurgulayarak, inşaatını büyük oranda tamamladıkları MS merkezini tur süresince gelecek bağışlarla tamamlamayı planladıklarını söyledi.