Cadde 25’İNCİ KALP HAFTASI - KORUNMAK iÇiN ÖNLEMLER

25’İNCİ KALP HAFTASI - KORUNMAK iÇiN ÖNLEMLER

11.04.2013 - 19:32 | Son Güncellenme:

Kalp sağlığını korumak için tüm önlemler alınsa da bazen yaş ve genetik nedenlerden dolayı da rahatsızlıklar görülebilir

25’İNCİ KALP HAFTASI - KORUNMAK iÇiN ÖNLEMLER

Dünya üzerinde hızlı artış gösteren kardiyovasküler hastalıkları önleyebilmenin en etkili yolunun risk faktörlerini azaltmak olduğunu belirten Özel Medline Antalya Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Ateş, yaşam biçiminde yapılması gereken küçük değişiklikleri sıraladı:

Haberin Devamı

”* Stresten uzak durun.
* Sigarayı bırakın.
* İdeal kilonuzu koruyun.
* Uyku ve dinlenmenizi ihmal etmeyin.
* Spor yapmaya özen gösterin. Her gün tempolu olarak yarım saat yürümeyi alışkanlık haline getirin.
* Çürük dişleriniz varsa, tedavi ettirin.
* Fazla miktarda et tüketmeyin. Kırmızı et yerine beyaz et tüketmeye özen gösterin.
* Konserve, pastırma, salam, peynir, turşu ve çikolata gibi gıdaları mümkün olduğunca azaltın.
* Bol bol taze sebze ve meyve yiyin.
* Kolesterol seviyenizi kontrol altında tutun.
* Unlu ve tahıl içeren besinlerin tüketimini kontrol altına alın.
* Şeker tüketimini azaltın.
* Tuzu sofranızdan kaldırın.

Kalp sağlığını korumak için tüm önlemler alınsa da bazen yaş ve genetik nedenlerden dolayı da kalp rahatsızlıkları görülebilir. Kalp rahatsızlıklarının tanısında damarın görüntülenmesi anlamına gelen anjiyo yapılır. Kalp rahatsızlıklarının belirlenmesinde uygulanan koroner anjiyografi tetkiki, şikayetleri koroner kalp hastalığı belirtisi şeklinde olan hastalara, istirahat EKG’sinde koroner kalp hastalığı bulguları olanlara, ritim bozukluğu saptanan hastalara, efor testi pozitif çıkan hastalara, miyokard sintigrafisi veya diğer görüntüleme yöntemleriyle (multislice tomografi gibi) koroner kalp hastalığı bulguları saptananlara, EKO’da kalp kasılması sorunu olan kişilere, bazı durumlarda kapak hastalığı ve doğuştan kalp hastalığı olanlara uygulanır. Koroner by-pass’lı veya stentli hastalarda hastanın şikâyetleri veya tetkik sonuçlarına göre gerekli görüldüğünde tekrarlanır.
Kalp hastalıklarının tedavisi, rahatsızlığın ne olduğuna ve ne kadar acil bir müdahale gerektirip gerektirmediğine göre farklılık gösteriyor. Artık çoğu ülkede balon anjiyoplasti yöntemi, açık kalp cerrahisinden daha sık uygulanıyor. Bu sayede minimal cerrahi yöntemlerle ameliyat süresi de kısalıyor. Balon anjiyoplasti ve özellikle damarın tekrardan tıkanmasını engelleyen ilaç salınımlı stentlerin (çelik kafes) uygulamaya girmesi, son yıllarda koroner hastalıklarının tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar veriyor. Yeni ilaçlar da, özellikle kan yağlarını düşürerek kalp hastalıklarına bağlı ölümleri ve diğer ciddi sorunları azaltıyor.”

Haberin Devamı

Kalp ameliyatları:
Anjiyo plasti yönteminin uygulanamadığı durumlarda açık kalp ameliyatlarının uygulandığını belirten Özel Medline Antalya Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Kaynak konu hakkında bilgi verdi: “Açık kalp ameliyatları; koroner by-pass ameliyatları, kapak onarım ve replasmanları, aort anevrizmaları ve ritim bozukluklarında uygulanabilir. Ayrıca hipertrofik kardiyomiyopati, pulmoner thromboembolizm (pulmoner thromboendarterektomi) ve aort hastalıklarının tedavisi de bu yöntemle gerçekleştirilebilir. Açık kalp ameliyatının süresi ortalama 3- 5 saat arasında değişir. Ancak bu süre hastanın durumuna, seçilen cerrahi yönteme ve eşlik eden diğer cerrahi müdahalelere (kalp kapak hastalığı, tıkalı/daralmış boyun damarına müdahale gibi) göre azalıp çoğalabilir.”

Haberin Devamı

Kalp ameliyatı veya anjiyoplasti geçirmiş kişilerin nelere dikkat etmesi gerekir?

Haberin Devamı

Ameliyatın ardından çoğu zaman kişi eski hayatına kolaylıkla geri dönebilir. Ancak hayat boyu bazı tedbirlerin de alınması gereklidir. Bazı durumlarda ömür boyu kan sulandırıcı ve kalp koruyucu ilaç kullanmak veya bazen en az ayda bir kan pıhtılaşma testi yaptırmak gerekebilir. Aynı zamanda kalp ameliyatı geçirmiş kişilerin tümünün; kilosunu kontrol altında tutması, spor yapması ve sigaradan uzak durması gerekir.

YARIN: ÇOCUKLARDA KALP HASTALIKLARI BELiRTiLERi