Cadde 29. İstanbul Kitap Fuarı açıldı

29. İstanbul Kitap Fuarı açıldı

30.10.2010 - 17:57 | Son Güncellenme:

.

29. İstanbul Kitap Fuarı açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Düşünce özgürlüğü konusunda, şiddeti desteklememek kaydıyla her türlü düşüncenin özgürce ifade edilebilmesi, söylenmesi, yazılması, açıklanması bizim inandığımız temel kuraldır" dedi.

Bakan Günay, İspanya Kültür Bakanı Angeles Gonzales-Sinde Reig ile birlikte TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki 29. İstanbul Kitap Fuarı ile 20.

İstanbul Sanat Fuarı’nın açılışını yaptı.

Günay, açılıştaki konuşmasında, yayın dünyasının eskiye göre geliştiğini belirterek, bir yılda 450 milyon kitap basıldığını, bunun da alıcı ve okuyucunun varlığının bir göstergesi olduğunu ifade etti. Günay, bunun, Cumhuriyet’in 100.

yılına emin adımlarla, kararlılıkla yüründüğünü gösterdiğini bildirdi.

Yazım yaşamındaki korsan yayıncılık tehlikesinin sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada olduğuna işaret eden Günay, şöyle konuştu: "Bu konuda Türkiye’nin yasal düzenlemesi, Avrupa Birliği ölçütlerini yakaladı. Bunda sıkıntımız yok ama yasaların değişmesi her zaman uygulamanın değişmesini sağlamamıştır. Uygulayıcılar ne yazık ki yasal değişiklikleri arkadan takip ediyorlar. Hukukçular, kurallar içinde düşünmeye çok alışık oldukları için hayatı geriden takip ederler. Biraz da tutucudurlar. Bu yüzden bu konuda gerek düşünce, gerek yayın, gerekse düşünce özgürlüğünün korunması konusunda uygulama, mevzuatın arkasından gelmiştir. Maalesef böyle bir sıkıntımız var. Her yıl milyonlarca yasak yayın, kitap, CD ele geçiriyoruz. Şimdi bunları ne yapacağımızı düşünüyoruz. Çünkü depolarımız doldu. Bir korsan yayın, masum görülebilecek, küçük görülebilecek, basit bir suç değil. Bu bir emek, düşünce, fikir ve üretim hırsızlığı. Bununla ilgili ilköğretim okullarında temel bilgilendirme yapmaya ihtiyacımız var." Kitapların daha ulaşılabilir hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Günay, bunu çeşitli kültür sanat merkezlerini açarak gidermeye çalıştıklarını ifade etti.

-TÜRKİYE VE SOĞUK SAVAŞ-

Haberin Devamı

Türkiye’nin nüfusunun 70 milyonu aştığını ve 40 milyon kişinin ise 30 yaş altı olduğunu belirten Bakan Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu genç nüfus, düşünce üretme talebinin çok arttığını gösteriyor. Bu talebi biz yeteri kadar karşılayamadığımızda, yasa dışı çalışanlar, buradaki büyük pazarı kullanmaya çalışıyorlar. Düşünce özgürlüğü konusunda, şiddeti desteklememek kaydıyla her türlü düşüncenin özgürce ifade edilebilmesi, söylenmesi, yazılması, açıklanması bizim inandığımız temel kuraldır ama şunu unutmayalım, Türkiye soğuk savaş mevzuatından çıkarılmaya çalışılıyor. Sadece mevzuatından değil, eğitiminden, yargısından, hukukundan, hukuk uygulamasından, güvenliğinden çıkarılmaya çalışılıyor. Bu soğuk savaşın hemen üstüne çöreklenmiş olan bir diktatörlük döneminin de izlerini silmeye çalışıyor. 12 Eylül korkularını hala yeterince silmiş değiliz. Anayasa değiştiriyoruz, yasa değiştiriyoruz ama zihniyet değiştirmek o kadar kolay değil. Bazen yasayla, anayasayı daha kolay değiştiriyoruz, fakat zihniyeti, yargıları, yasakçı bakış açılarını kafaların içinden kolayca çıkaramıyorsunuz. Bu sorunlarla karşı karşıyayız."

Haberin Devamı

-EDEBİYAT KÜTÜPHANELERİ-

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Bakanlık olarak yeni bir projeleri olduğunu belirterek, Türkiye’de ilk kez edebiyat kütüphaneleri ve yazar evleri açacaklarını bildirdi.

Pilot olarak İstanbul’un seçildiğini bildiren Günay, daha sonra Adana’da açılacak edebiyat kütüphanesi ve yazar evine Yaşar Kemal, Diyarbakır’dakine Ahmet Arif, Ankara’dakine Mehmet Akif’in adının verileceğini söyledi.

Günay, bir edebiyat kütüphanesi ve yazar evinin de Erzurum’a açılacağını ancak henüz isim belirlemediklerini kaydetti.

-REİG: "KORSAN YAYINCILIK İSPANYA’DA DA BÜYÜK SORUN"-

İspanya Kültür Bakanı Angeles Gonzales-Sinde Reig de bu kitap fuarının İspanya ile Türkiye’yi daha da yakınlaştıracağına inandığını bildirdi.

Akdeniz ülkeleri olarak daha fazla kültürün paylaşılması gerektiğine inandığını ifade eden Reig, "Birbirimizin hislerini çok daha iyi anlamamız gerekiyor. Bugün İstanbul’a gelerek çok önemli bir etkinlikte kültürlerimizi paylaşıyoruz. Korsan yayıncılık İspanya’da da büyük sorun. Bununla ilgili önemli çalışmalarımız var" diye konuştu.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner de yayıncılığın kendi işi gereği yayımlama özgürlüğünü hayata geçirirken, bireyin en temel özgürlüklerinden biri olan düşünce ve ifade özgürlüğünün de gerçekleşmesini sağladığını söyledi.

Bu nedenle yazarlar ve yayıncılar olarak düşünce ve ifade özgürlüğü ile buna bağlı olan yazma ve yayımlama özgürlüğüne yaşamsal bir önem verdiklerini bildiren Tüzüner, "İnsanlarımızın yazma, yaratma ve bunları yazılı ve şifahi olarak başkalarına iletme özgürlüklerine getirilen her türlü sınırlamanın kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

Törende, onursal yazar ve sanatçılar Hüsamettin Koçan, Doğan Hızlan, Ali Teoman Germaner ve Doğan Koban da konuşma yaptı.

-TÜRBAN PROTESTOSU-

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından Bakan Günay, İspanyol Bakan Reig ve beraberindekiler, 29. İstanbul Kitap Fuarı ve 20. Sanat Fuarı’nın açılış kurdelesini kestiği sırada, İşçi Partili bir grup, ellerindeki pankartlarla slogan atarak, türbanın serbestleşmesini protesto etti. Olaya müdahale eden polis, olaysız bir şekilde göstericileri fuar alanı dışına çıkardı.

Bakan Günay ve İspanyol Bakan Reig, açılışın ardından fuar alanını gezdi.

Günay, Reig’e, Orhan Pamuk ve Buket Uzuner’in kitaplarını hediye etti. Reig de İspanya standından Günay’a çeşitli kitaplar verdi.

Öte yandan, 37 ülkenin katıldığı 29. İstanbul Kitap Fuarı’nda onur konuğu İspanya başta olmak üzere Almanya, Fransa, İtalya, Romanya, İran, Küba, ABD, Finlandiya, Hollanda, Yunanistan, Hindistan ve İngiltere’den yayınevleri ile bağımsız bir edebiyat topluluğu olan Literature Acros Frontiers (LAF) bünyesinde de 24 ülkeden bağımsız yayıncı, edebiyat topluluğu ve kültür merkezi yer alıyor.

Fuar, ayrıca dünyaca tanınmış 51 yazar, şair, çevirmen ve çizeri de ağırlayacak.

Ana teması "İstanbul’u yazmak" olan kitap fuarı, İstanbul’u yazan sanatçıları da bir araya getirecek.

108 sanat kurumu ve galerisinin katıldığı İstanbul Sanat Fuarı’nda ise yurt dışından gelen 18 sanat inisiyatifi ve 30’un üzerinde galeri yer alıyor.

Fuar süresince bin sanatçı, resim, heykel, seramik, video-art, yerleştirme ve performans sergileyecek.

Fuarlar, 7 Kasımda sona erecek.