Cadde ANNE ADAYLARINA HAMiLELiK REHBERi - TEK KiŞiLiK YETER

ANNE ADAYLARINA HAMiLELiK REHBERi - TEK KiŞiLiK YETER

21.01.2014 - 21:05 | Son Güncellenme:

Hamilelerin dengeli beslenmeye dikkat etmesi şart. “Çok yersem bebeğim de beslenir” diye düşünmek hata; çünkü alınan fazla kilolar gebelik şekeri, preeklamsi gibi sorunlara yol açabilir

ANNE ADAYLARINA HAMiLELiK REHBERi - TEK KiŞiLiK YETER

Hamileyken sağlıklı beslenmedeki ilk hedef; bebeğin büyüyüp, gelişmesini ve sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini sağlamak. Ancak hiç kuşkusuz anne adayının kendi sağlığını koruması da önemli. Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitamin, mineral, su ve posa gibi besin öğelerinin her birinin vücudumuzda bir işlevi bulunuyor.
Bu nedenle öğünlerde bu dört temel besin grubundaki yiyeceklere yer verilmesi gerekiyor.
Hamilelerin çeşitli besinlerle beslenmeye dikkat etmesi şart. Ancak hamile olmak; iki kişilik yemek gerektiği anlamına gelmiyor.
Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Müge Özyurt Şafak, hamilelerin beslenmelerinde dikkat etmeleri gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

Bebek anneden beslenir
Hamilelik boyunca bebeğin tüm ihtiyacı, plasenta aracılığı ile annenin depolarından karşılanıyor. Bu nedenle hamilelikte annenin yeterli ve dengeli beslenmesi; hem bebek hem de anne için çok önemli.
Artan enerji ihtiyacı yeterli olarak karşılanamazsa annede kansızlık, diş çürümesi, kemik erimesi gibi durumlarla karşılaşılırken, bebeklerde gelişme geriliği, düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme riski artıyor.
Anne ihtiyacı kadar enerjiyi doğru besinlerden alıyorsa bebek sağlıklı bir kiloda dünyaya geliyor. Ancak, “Çok yersem bebeğim daha kilolu olur ve iyi beslenir gibi bir algı oluşmamalı.
Aksine, fazla ve gereksiz kalori alımı ; anne adayında gebelik şekeri, preeklemsi gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Haberin Devamı

HAMiLELiKTE KAÇ KiLO ALMAK NORMAL?

l Hamilelik öncesi BKİ, 18.5’dan küçük olan aşırı zayıf kadınlar için önerilen ideal kilo alımı 12-18 kg.
l Hamilelik öncesi BKİ, 18.5-24.9 olan normal kilodaki sağlıklı kadınlar için önerilen ideal kilo alımı; 11-15 kg.
l Hamilelik öncesi BKİ, 25- 29.9 olan fazla kilolu kadınlar için önerilen ideal kilo alımı; 7-11kg.
l Hamilelik öncesi BKİ, 30’dan büyük olan şişman (obez) kadınlar için önerilen ideal kilo alımı; 7-9 kg.

Beden Kitle İndeksi (BKİ) = Boyunuzun metre cinsinden karesinin, vücut ağırlığınıza bölünmesiyle hesaplanıyor.

MUTLAKA TÜKETiN

Yumurta: En iyi kaliteli protein kaynağı. Proteinler bebeğin büyüme ve gelişmesi, organların yapımı için gerekli. Hamilelerin günde 1 adet yumurta yemeleri gerekiyor.
Kuru baklagiller: Hem posa hem de bitkisel protein kaynağıdır. Bu gıdalar hamilelikte oldukça önemli folik asit ve demir içeriyor. Ayrıca posa içeriğinin yüksek olması, bağırsakların düzenli çalışmasına da yardımcı oluyor.
Kırmızı et: Kırmızı et hem demir hem de protein kaynağı. Ayrıca içeriğinde B12 vitamini de bulunuyor. Hamilelikte demir ihtiyacı artıyor. Bu ihtiyacı karşılamak için de kırmızı et tüketimi çok önemli. Hamile-lerin günde 4 yumurta büyüklüğünde (150 gram) et tüketmeleri gerekiyor.
Süt-yoğurt: Süt ve süt ürünleri kalsiyumun en iyi kaynağı. Kalsiyum, hem bebeğin kemik gelişimi hem de annenin kemik sağlığının korunması için gerekli. Bir anne adayı, günde 3 su bardağı kadar süt, yoğurt,ayran ya da kefir tüketmeli.
Balık: Bebeğin beyin gelişimiyle hamilelik depresyonunun önlenmesinde etkili olan omega-3 yağ asitleri için harika bir kaynaktır.
Yeşil yapraklı sebzeler: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, K vitamini, potasyum ve folik asit için oldukça iyi bir kaynaktır.
Ceviz badem gibi yağlı tohumlar: Badem, fındık ve ceviz faydalı yağ asitleri içeriyor. Ayrıca ceviz omega-3 için iyi bir kaynaktır. Anne adaylarının günde 15 adet badem-fındık veya 5-6adet ceviz içi yemeleri öneriliyor.

Haberin Devamı

ANNE ADAYLARI UZAK DURMALI

Alkol: Hamilelik döneminde alkolden kesinlikle uzak durmak gerek. Anne karnında alkole maruz kalan bebeklerde büyüme geriliği, gelişim ve öğrenme bozukluğu, hiperaktif davranışlar ve irdeleme yeteneğinde zayıflık gibi problemler görülebiliyor.
Kafein: Anne karnında fazla miktarda kafeine maruz kalan bebeklerin beyin gelişiminin olumsuz etkilendiği yönünde çalışmalar bulunuyor.
Ciğer: Karaciğer demir, çinko ve A vitamininden oldukça zengin ve besleyici bir besin. Ancak A vitamini vücutta birikir. Bu nedenle hamilelik döneminde yüksek dozda A vitamini alınması, bebek için toksik etki yaparak doğum kusurlarına neden olabilir. 100 gram ciğer, bir haftalık A vitamini ihtiyacını karşılar. A vitamini birikimini önlemek için ciğerden uzak durmanızda fayda var.
Şarküteri ürünleri: Sucuk, sosis ve salam gibi şarküteri ürünlerine hazırlanma aşamasında eklenen nitrit-nitrat adındaki gıda katkı maddeleri kanserojen özelliğe sahip.
Konserve yiyecekler: Konserve ton balığının ağır metal kalıntıları nedeniyle hamilelikte çok sık yenilmemesi gerekiyor. Ayrıca bozulmuş, hasar görmüş konserve kutuları da besin zehirlenmesine neden olacağı için satın alırken dikkatli olunması şart.
Çiğ veya az pişmiş et ürünleri: Pastırma, füme et ya da sushi gibi çiğ et ürünleri, tokzoplazma denilen, gebelikte çok tehlikeli bir parazit enfeksiyonuna neden olabiliyor. Et ve et ürünleri mutlaka iyi pişmiş olarak yenilmeli.