Cadde AŞÇILARIN POPSTARI

AŞÇILARIN POPSTARI

22.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın en iyi şeflerinden biri olarak kabul edilen Sara La Fountain, aynı zamanda Finlandia Vodka’nın yemek elçisi. Yemek ve içki kullanarak hazırladığı eşsiz ziyafetin ardından Sara ile dengeli beslenmek, sıfır beden olmak ve Türk yemeklerini konuştuk

AŞÇILARIN POPSTARI

Amerikalı bir baba ve Finli bir annenin kızı olarak 1981 yılında Santa Barbara’da doğan Sara La Fountain, kendini iyi bir ev aşçısı olarak gördüğünü söylüyor. New York’taki Cullinary Institute Of America’dan mezun olan Sara La Fountain, yaptığı televizyon programı ve elbette güzelliği sebebiyle bir pop star ilgisi görüyor.
Finlandia Vodka ile Lapland’a yaptığımız ‘Dünyanın En İyi Barmeni’ yarışması sırasında tanıştığımız ve yaptığı lezzetli yemeklerle, -26 derecede hayatımızı güzelleştiren Sara La Fountain ile Kittila’dan Helsinki’ye uçmadan önce havaalanında sohbet ettik; Sara’yı İstanbul’a gelmesi için ikna ettim, müjdemi isterim!

Sevgili Sara, neden yemek işine ilgi duydunuz ve bu mesleği seçtiniz?
Neredeyse çocukluğumdan beri hatta beş yaşından beri yemek pişirmekle ilgiliyim. Yemek pişirmek benim için müthiş bir eğlence, asla iş gibi görmüyorum. Yapmak istediğim iş buydu ve bu işi seçmem doğal olarak gelişti çünkü çok seviyordum. İşinizi tutkuyla yapmanız çok güzel bir şey.

Sizin gibi bir şefe yemek yapmak zor olmalı, en çok kimin ve hangi ülkenin mutfağını seversinnz?
Özellikle arkadaşlarım bana yemek yaparken zorlanıyorlar ama benim için enerji ve zaman harcayan birinin yaptıklarını yemekten çok hoşlanıyorum. Kendimi özel hissediyorum, özellikle de annemin yemeklerine bayılıyorum. Çocukluğumun en güzel anılarını yaşıyorum.

Son zamanlarda dengeli ve sağlıklı beslenmeden sıkça bahsedilmeye başlandı, sizce bu bir moda mı?
Öyle görünüyor, insanlar son günlerde kendilerini ve sağlıklarını daha fazla önemsemeye başladılar.

Kadınların zayıf olma takıntıları için ne diyeceksiniz? Sıfır beden kadın güzel kadın mıdır?
Sıfır beden kadının güzel olduğunu düşünmüyorum. Kendi imajınız hakkında karar vermek sizin inisiyatifinizde elbette, ne yiyip yemeyeceğinize sağlık durumunuza göre karar vermelisiniz. Farklı yiyecekler ve tatlılar yiyebilirsiniz ama bunları her gün yememelisiniz.

Türk yemekleri hakkında bilginiz var mı, Türk kadını beslenme düzenini değiştirmeden sağlıklı olabilir mi?
Evet Türk yemekleriyle ilgili bilgim var. Sizin baharatlarınızı ve özel lezzetinizi seviyorum. Herkes yeme alışkanlıklarını ve dengesini ayarlarsa sağlıklı kiloda kalabilir. Atıştırmalardan, şekerlemelerden, tatlılardan uzak kalırsanız büyük bir fark görürsünüz. Her gün diyet yapıp aç kalmanıza gerek de yok, diyelim bir partiye gidip çok yediniz ertesi gün dikkat ederek bir denge sağlayabilirsiniz. Uzun vadede bu sistem işe yarayacak ve farkı vücudunuzda hissedeceksiniz.

Yağ, salça, sos, karbonhidrat olmadan lezzetli yemek yapmak mümkün mü gerçekten?
Elbette, hayal gücünüzü kullanın. Güzel yemek yapmak ya da yemek için o kadar çok seçenek var ki.

Sizin sağlıklı beslenmeden anladığınız nedir, verdiğiniz kurslarda sadece yemek yapmayı mı öğretiyorsunuz?
Sağlıklı beslenmeden anladığım muhakkak sağlıklı bir kahvaltı yapmak; meyve salatası, yumurta yemek. Öğlen çoğunlukla sebze, balık ve çorbadan oluşan güzel bir yemek yemek . Aksam yemeği için de dengeli bir öğün öneririm. Kurslarımda yemek pişirmenin yanı sıra dengeli ve sağlıklı beslenmeyi de öğretiyorum

Sizin için sağlıklı insan ideal kilosunu nasıl hesaplamalı?
Herkesin kendi sağlıklı kilosu farklıdır. Sizinki harika mesela.

Çalışan ve spora vakit ayıramayan kadınlara ne önerirsiniz, nasıl beslensinler?
İlk yapılacak şey kesinlikle atıştırmaktan uzak durmak. Çikolata, kek, şeker, yağlı yiyecekler asla yok! Bunları keserseniz büyük farklar görürsünüz. Elbette gece geç saatte yemekten kaçınmalısınız, uyku durumunda kalori yakımı duruyor ve yedikleriniz kilo oluyor.

Kilo aldırmayan ve lezzetle yenebilecek bir akşam yemeği örneği verir misiniz?
Ben balık severim ve hafif ve sağlıklı bir yemek için ilk seçenek olarak balık öneririm.

İçki içmeyi seven insanlar nasıl denge sağlayabilir?
İçki içerken de dengeyi sağlamak anahtar kelime. Eğlenmeyi ve partilere gitmeyi seviyor olabilirsiniz ama asla her gece değil!

Finlandia Vodka ile çalışmalarınız nasıl başladı, içki ile yemek arasında nasıl bir bağ var?
Finlandiya’da birçok gıda ürünü için farklı çalışmalar yaptım ve sonra Finlandia Vodka’dan benimle temasa geçtiler. Onların yemek elçileri oldum. Bu içkinin lezzeti ve aroması o kadar güzel ve saf ki çok çeşitli yemek tarifinde kullanıyorum, aroması pek çok mutfak ve tarif için çok elverişli.

Televizyon programlarınızda neler yapıyorsunuz, konferansa gittiğiniz ülkelerde neler anlatıyorsunuz ve Türkiye’ye gelip dengeli beslenme ile ilgili konulara bir el atmaya ne dersiniz?
Son günlerde ‘Perfect day’ adlı bir program yapıyorum, çeşitli ülkelerde de gösteriliyor. Yemek, trendler, tarih ve yaşam stillerinden bahsediyorum. Türkiye’ye gelmek ve sağlıklı yemeklerinizi tatmak ve yeni yemek tarifleri yaratmak için hazırım ve bunu çok istiyorum.