Cadde AŞIRI SICAKLARLA NASIL BAŞ ETMELi?

AŞIRI SICAKLARLA NASIL BAŞ ETMELi?

06.07.2012 - 19:24 | Son Güncellenme:

Aşırı sıcak ve yüksek nemli hava kronik hastalığı olan kişilerin yaşam kalitelerini düşürmesinin yanı sıra ölümcül tablolara da davetiye çıkarıyor. Peki kronik hastalığı olanların sağlıklarını riske atmamaları için ne tür önlemler almaları gerekiyor?

AŞIRI SICAKLARLA NASIL BAŞ ETMELi

Havaların ısınmasıyla birlikte kronik hastalığı olan kişiler için de zor günler başlıyor. Aşırı sıcaklarda özellikle de kalp, diyabet ve astım gibi şikayetleri olan kişilerin bir takım kurallara mutlaka dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü bu kuralları önemsemedikleri takdirde çok ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmaları kaçınılmaz hale geliyor. Kavurucu sıcaklarda sağlıklarını riske atmamaları içinse öncelikle bol bol su içerek vücuttaki sıvı kaybını gidermeleri ve güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği saatlerde kesinlikle sokağa çıkmamaları gerekiyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadi Vural, kalp-damar, diyabet ve astım hastalarına yaz önerilerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

KALP HASTALARI: Hemen herkesin yaşam kalitesini düşüren aşırı sıcak havalar özellikle kalp damar hastalarının sağlıklarını ciddi boyutlarda tehdit ediyor. Çünkü sıcaklar ve yüksek nem oranı nedeniyle vücut aşırı terlemeye başlıyor. Yerine yeterli sıvı konulmaz ve yaşam alışkanlıklarına dikkat edilmezse kan akışkan özelliğini yitirerek koyulaşmaya başlıyor. Bunun sonucunda da ritim probleminden tansiyon sorunlarına, en önemlisi de kalp krizine kadar birçok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkıyor.

DİYABET HASTALARI: Aşırı sıcaklar nedeniyle kan şekerinin yükselmesi kan akışkanlığını azaltıyor. Şekerin yükselmesiyle ortaya çıkan sıvı kaybı sıcağın da etkisiyle ani felç, kalp krizi ve beyin kanamalarına neden olabiliyor. Ayrıca sıcak yüzünden yaşanan ani su kayıpları, şeker hastalarında körlük ve sakatlığa da zemin hazırlıyor.

Haberin Devamı

ASTIM HASTALARI: Düzenli bakımı yapılmayan klimalar, soğutma sistemlerindeki küf mantarlarının, bakterilerin ve tozların birikmesine bağlı olarak, ani ve kronik alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Benzer şekilde akciğerlere ulaşan havanın ısı ve nem gibi özellikleri de hava yollarında bulunan kolinerjik reseptörleri etkileyerek astım bulgularının başlamasına yol açabiliyor. Sıcak hava ve yüksek nem astımda bulguların ortaya çıkmasına neden olan tetikleyici faktörler arasında yer alıyor. Astımlı hastalar için ortamdaki havanın en uygun nem miktarının yüzde 30-50 arası olması gerekiyor. Polenlerin havada uçuşmaya başlaması alerjik astımlı hastalar için olumsuz bir ortam oluşturuyor.

iŞTE YAPILMASI GEREKENLER

* Klima ortamı 22 derecenin altında olmasın: Özellikle 40 derece sıcaktan, klimanın çalıştığı 18 derecelik bir ortama ani geçiş kalp krizini tetikleyebiliyor. Bu yüzden, klimalı ortamlar 22 derecenin altında olmamalı. Ayrıca belli bir soğuk derecesinden sonra damarların spazm riski arttığı için ani soğuklardan kaçının ve klimalı ortamları tercih etmeyin.

* Soğuk havuza atlamayın: Sıcak altında uzun süre kaldıktan sonra soğuk havuza atlamak kalp krizini tetikliyor. Bunun nedeni ise soğuk suyun vücutla direkt temas etmesi nedeniyle vücut ısısının aniden değişmesi.

Haberin Devamı

* Günde 3 litre su tüketin: Sıcaklarda kış mevsimine nazaran 5-10 kat daha fazla terleyerek aşırı sıvı kaybedince vücudumuzun elektrolit dengesi bozuluyor. Bunun sonucunda sıcaklarda tansiyon düşmesi ve kalp hızının artması başta olmak üzere pek çok sağlık sorunu ortaya çıkıyor. Aşırı sıcaklarda bol bol su için ve bunun için mutlaka susamayı beklemeyin.

* Çayı açık için: Demli çay vücuttaki kan akımının dengesini bozarak çarpıntıya neden olabiliyor. Kalp sağlığınız için sıcak havalarda çayı ya açık için ya da meyve çaylarını tercih edin.

* Kahveyi 1 fincanla sınırlayın: Aşırı kahve tüketimi nabzın hızlanmasına, bunun sonucunda da kalbin yorulmasına neden oluyor. Böylelikle aritmi veya kalp krizini tetikleyen süreç başlamış oluyor.


* Alkolden kaçının: Özellikle sıcak saatlerde veya güneşlenirken alkolden kaçının. Kalp atış hızını ve tansiyonu arttırıcı etkisinden dolayı sıcakta alkol almak ciddi problemlere yol açabiliyor.

Haberin Devamı

* Açık renk kıyafetler giyin: Ultraviyole ışınlarına maruz kalmamak için açık renk kıyafetler tercih edin, çünkü koyu renk giysiler güneş ışınlarını yutarak hastalıkları tetikliyor. Gündüz 10:00 ve 16:00 saatleri arasında dışarı çıkıyorsanız, geniş şapkalar takın ve güneşten koruyucu kıyafetler giyin.

* Ağır yemekleri yasaklar listesine alın: Kalp hastalıkları riski oluşturan ancak kışın bolca tükettiğiniz hamur işi, kızart-ma ve et gibi yağlı besinleri yemeyin.


* İlaçlarınızı düzenli alın: İlaçlarınızı düzenli olarak almaya önem verin. Kendinizi kötü hissederseniz zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun.

* Egzersizleri öğle saatlerinde yapmayın: Doktorunuz tarafından tavsiye edilen egzersizlerinizi, havanın serin olduğu akşam ve sabah saatlerinde yapın.