Cadde BABAM YURi GAGARiN SANATÇI OLMAMIZI iSTEDi

BABAM YURi GAGARiN SANATÇI OLMAMIZI iSTEDi

13.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

‘Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı Sarayı’nda’ adlı sergiyi Kremlin Müzesi Müdürü Elena Gagarina ile konuştuk

BABAM YURi GAGARiN SANATÇI OLMAMIZI iSTEDi

Türkiye’ye gelecek eserlerin seçiminde neye dikkat ettiniz?
Herkesin ilgisini çekmeye dikkat ettik. Bu ilginç olabilecek şeyler de Osmanlı ve Rusya'nın müthiş tarihini ortaya çıkarabilecek eşyalardı. Özellikle seçimimizi kostümlerden yana kullandık. Kostümler taşlarla, incilerle, altınlarla bezeli ve paha biçilmez değerde. 16'ncı ve 17'nci yüzyıla odaklandık. Çünkü o dönemde Osmanlı - Rus ilişkileri çok kuvvetli. Kremlin Sarayı'nın Osmanlı eserlerinden oluşan bir koleksiyonu var. O koleksiyonda yer alan, Osmanlı'da üretilen ve çarların giydiği kıyafetleri, törenlerde kullanılan eşyaları getirdik. Aslında tüm bunlar Topkapı Sarayı’nda, yani üretildikleri mekanda, sergilenmiş olacaklar böylelikle.

Osmanlı dönemine ait eserler arasında size göre hangileri öne çıkıyor?
Osmanlı döneminden en ilginç objeler silahlar. Çünkü müthiş kıymetli taşlarla bezenmiş ve dekoratif obje gibi algılanmış silahlar. O silahlar Rusya’ya hediye olarak sunulmuş. Fakat tekstil ürünleri sadece hediye yoluyla gelmemiş Rusya'ya. İki ülke arasındaki ticaretten dolayı Osmanlı'dan satın alınan tekstil ürünleri de var.

Serginin en dikkat çeken eserleri nelerdir?
Her şey çok kıymetli. Ama en önemlileri, dünyada bir örneği daha zümrütler ve mücevherlerle bezeli kaftanlar. Bir diğer önemlisi de 'sağdak' denilen okların konulduğu kutu. Mücevherlerle kaplı 'sağdak'ları Çarlar ayinlerde kolye takar gibi boyunlarına asarlardı.

Siz 20 yıl Puşkin Müzesi'nde çalıştınız ve uzmanlığınız da İngiliz gravürleri, resimleri. Kremlin Müzesi'nin müdürlüğüyle birlikte farklı bir alana geçmiş oldunuz.
2001 yılında Putin’in teklifi üzerine Kremlin Müzesi'nin başına geçtim. Tabii bu yüzden bütün ilgi alanım değişti. Dünyanın en önemli müzesinden böyle bir teklif gelince, risklere rağmen, reddetmek mümkün değildi.Ekibimin yardımıyla her şeyin altından kalktım.

Yuri Gagarin'in kızsınız...
Ben sekiz yaşımdayken öldüğü için hiçbir hatıram yok. Ama babam işi hakkında konuşan bir adam değildi. Kız kardeşimin ve benim asla pilot ya da mühendis olmamızı istemezdi. "Çünkü insanın işi hayatıdır" derdi. Bizim daha ulvi işler olan sanat alanında olmamızı isterdi. Beni bu gün böyle bir pozisyonda görse çok mutlu olurdu. Küçükken kozmonot ailelerinin olduğu lojmanlarda otururduk, hep o küçük şehirdeydik. Moskova’ya gidince farklı alanlarda bilgisi olan insanlarla tanıştım. Artık o noktadan sonra kimin kızı olduğumun, geçmişinin de pek bir önemi kalmadı. Sergi 7 Haziran'a kadar izlenebilir.


Açılışta Günay tepkisi
'Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı Sarayı’nda' sergisi dün Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla açıldı. Günay, serginin, iki büyük imparatorluğun, iki büyük yönetim merkezinin çok önemli hatıralarının sergilendiği özel bir sergi olduğunu söyledi. Açılış konuşmaları sırasındaki gürültü karşısında Günay "Türkiye ile Rusya’nın kültür ilişkileri ve kültür zenginlikleri konusunda çok uzun süre konuşulabilirdi. Ancak bir sanat sergisi açılışına gelmiş bulunan bir topluluğun kimseyi dinlemediği bir ortamda fazla konuşmayı doğru bulmuyorum” sözleriyle tepki gösterdi. (DHA)


Topkapı'dan Moskova'ya
Moskova Kremlin Sarayı da 26 Mayıs - 15 Ağustos tarihleri arasında Topkapı Sarayı'ndan eserleri ağırlayacak. 'İstanbul Topkapı Sarayı: Osmanlı Sultanlarının Hazineleri' adlı sergide Osmanlı sultanlarının saltanat sembolleri, şahsi eşyaları, saray yaşamıyla ilgili 106 eser yer alacak.