Cadde BEBEĞiNiZiN HASSAS CiLDiNi KORUMA YOLLARI

BEBEĞiNiZiN HASSAS CiLDiNi KORUMA YOLLARI

04.12.2014 - 19:58 | Son Güncellenme:

Yetişkinlere göre daha hassas bir cilt yapısına sahip olan ve pişikten alerjiye pek çok sorun yaşayan bebeklerin bakımına özen gösterilmeli.

BEBEĞiNiZiN HASSAS CiLDiNi KORUMA YOLLARI

Bioderma Grup Pazarlama Direktörü Bayram Kaymak, bebeklerin bakımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı; anne-babalara ürün seçiminden sık yapılan hatalara kadar pek çok konuda bilgi verdi.

Bebeklerin bakımında nelere dikkat etmek gerekir?

Bebek cildinde hildrolipidik film (cildin yüzeyini kaplayan, koruyucu ince katman) oluşmadığı için, deri doğumdan itibaren kuru ve hassastır. Bu nedenle tahriş edici ürünleri kullanmaktan sakınmak gerekir. Özel formüle edilmiş ürünler tercih edilmeli. Ayrıca cilt, kullanılan ürünü hızla emeceğinden içeriğinde bulunan zararlı bir madde toksik etki gösterebilir.

Cilt alerjisi olanların bakımı nasıl yapılmalı?
Atopik dermatit, neredeyse her 4 bebekten 1’inde görülür. Son yıllardaki artışın sebebi, modern yaşamın olumsuz bir etkisi. Tabii ki genetiğin de etkisi var. Anne ya da babadan birisinin atopik olması, çocukta görülme riskini artırır.

Cilt alerjisini düşündürecek belirtiler hangileri?
Aşırı kuruluk, sert cilt yüzeyi, hafif kızarıklıklarla ortaya çıkan ilk hassasiyetler, atopi öncesi aşırı kuruluk dönemini tanımlar.

Haberin Devamı

En çok hangi yaş grubunu etkiler?
En çok 0-4 yaş aralığında gözlemlenen bu rahatsızlık, ileride şiddetini azaltır. Çocuklar 7-8 yaşına geldiğinde kaybolmaya yüz tutar. Vakaların sadece yüzde 7-8’inde yetişkinlik döneminde de devam eder.

Ürün seçiminde ailelere neler tavsiye edersiniz?

Atopi belirtisi olsun olmasın, bebek cildine özel ürünlerin kullanılması gerekir.

Pek çok ürün kimyasal madde içerebiliyor, bunları ‘sağlıklı’ olanlardan nasıl ayırt edebiliriz?

Tüketicilerin yıllar içerisinde hassasiyet geliştirdiği, öyle ya da böyle şüphe duyulan bazı içeriklerin, formülasyonda olup olmadığı incelenebilir. Mümkün oldukça az sayıda aktif madde içermesi hassasiyet riskini azaltabilir. Bebek cildinde test edilmiş olması tercih sebebi.

Haberin Devamı

UZMANA DANIŞIN!

Pediatri ya da dermatoloji uzmanları, annelerin bebek bakımında referans alabilecekleri kişi-ler. Bakım ve günlük hijyenle ilgili sorular için eczaneye danışmak, dermo kozmetik ürün tavsiye edileceği için ailenin işini kolaylaştırabilir. İnternet bilgi okyanusu ama bazı durumlarda bilgi çöplüğü de sayıla- bilir. Referans alabileceğiniz sitelerden
faydalanın.

PiŞiKTEN KORUMAK MÜMKÜN MÜ?

Pişik özellikle sıcak mevsimlerde kaçınılmaz. Sık bez değişimi, tahriş edici hijyen ürünlerinden kaçınmak ve en önemlisi ‘önleyici’ bir pişik kremi kullanmak sorunla karşılaşma riskini düşürür.
Her bez değişiminden sonra bölgenin tercihen durulamaya gerek bırakmayan bir içerikle temizlenmesi ve sonrasında önleyici bakım ürünü kullanılması gerek.

ÇOCUKTA ATOPiK DERMATiK VARSA

Bebeğinizde atopik dermatite bağlı alerjik belirtiler görülüyorsa, buna uygun hijyen ve bakım ürünleri seçilmeli. Bu ürünler, testlerle ve medikal çalışmalarla desteklendiği için genelde güvenlidir. Fakat her ürünün kullanımından sonra çocuğunuzu iyi gözlemleyin.
Aşırı soğuk ya da sıcak ortamlarda bulunmak ve alerjenlerle temas atopinin atak dönemine geçmesine sebep olur. Terle temas, sürtünme de sorunun artmasına yol açabilir.
Atopik dermatitle, geçici bir süre tedavi edici ürün ya da ilaç kullanarak mücadele edilmemeli. Tıpkı diyabet hastalarının yaptığı gibi yaşam tarzında değişikliklere gidilmeli.