Cadde Beklenen böbrek ölen abladan

Beklenen böbrek ölen abladan

14.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bursa’da beş yıldır böbrek bekleyen Ayşegül Yılmaz’a, beyin kanaması sonucu ölen ablası Nadire Kaçar’ın şartlı bağışlanan organlarından bir böbreği nakledildi.

Beklenen böbrek ölen abladan

Sağlık Bakanlığı’nın 1 Şubat 2012’de uygulamaya koyduğu ailenin dördüncü dereceye kadar yakınına nakil şartıyla organ bağışı Bursa’da ilk kez uygulandı. Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen 41 yaşındaki Nadire Kaçar’ın organlarından böbreğinin kız kardeşi 25 yaşındaki Ayşegül Yılmaz’a nakli şartıyla ailesi tarafından bağışlandı. Ailenin onayı üzerine Nadire Kaçar’dan kalp, akciğer, karaciğer, böbrekler ve korneaları alındı.

‘Toprak olacağına can olsun’
Alınan böbreklerden biri Ayşegül Yılmaz’a nakledildi. Ameliyata girmeden önce konuşan Ayşegül Yılmaz, “Ablam sayesinde birkaç kişi hayat bulacak. Onun mutluluğu da var ancak ablamın acısını yaşayamıyorum. İnsanlar organlarını bağışlasın, toprak olacağına can olsun” dedi. Uludağ Üniversitesi Organ Koordinasyon Merkezi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Rafet Oflaz da, şartlı nakil yöntemiyle organ naklinin kendileri için de bir ilk olduğunu belirterek, beyin ölümü gerçekleşen Nadire Kaçar’ın iki böbreği ve karaciğerinin Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, kalbi, akciğeri ve korneaları ise organ bekleyen hastalara nakledilmek üzere İstanbul Koşuyolu Hastanesi’ne gönderildiğini söyledi.