Berrin Pehlivan

Berrin Pehlivan

Berrinpehlivan@gmail.com

Tüm Yazıları

Terleme vücudumuzun ısıyı düzenlemek için kullandığı fizyolojik bir olaydır. Ağır bir spor sonrası ya da çok sıcak ortamda terlemek normaldir. Ancak gece yarısı terleyerek uyanmak birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu tür terleme, uyku sırasında herhangi bir efor sarf etmeden meydana gelir, ağır bir battaniye veya sıcak odadan kaynaklı değildir. Uyku kalitesini düşürdüğü gibi birçok hastalığın da belirtisi olabilir. Böyle bir şikayetiniz varsa doktorunuzla paylaşmak önemli.

Nedir?

Gece, uyku sırasında meydana gelen aşırı terleme, genellikle sırılsıklam olarak tariflenir, hafif değildir. Ani sıcak basmalarından da farklıdır (sıcak basması, ani sıcaklık değişimine bağlı hislerdir ve gün içinde herhangi bir zamanda olabilir) yanı sıra yüzün kızarmasıyla da karıştırılmamalıdır.

Haberin Devamı

Sebepleri

Menopoz: En fizyolojik olan nedenlerden biri şüphesiz menopozdur. Menopozda östrojen ve progesteron seviyelerindeki değişiklikler, gece terlemelerine sebep olur ve araştırmalara göre kadınların yüzde 85’ini de etkiler. Ancak farklı olarak menopoza bağlı terlemeler birkaç dakika sürer ve bir zaman ayrımı yoktur. 

İlaçlar: Antidepresan, kortizon, ateşi düşürmek için kullanılan aspirin, acetaminofen gibi ilaçlar, kafein, alkol terlemeye sebep olabilir. Ayrıca hormon dengesini bozan ilaçlar, örneğin meme veya prostat kanserinde kullanılanlar...

Enfeksiyon: Ateşi tetikleyen enfeksiyonlar gece terlemesi yapabilir; tüberküloz, bakteriyel-viral enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonları gibi.

Tüberküloz: Genel olarak ateş, öksürük, kanlı balgam gece terlemelerine eşlik eder. Halsiz, yorgun hissedersiniz ve iştahınız kesilir. 

HIV (AIDS): Ateş, şişmiş ve hassas lenf bezleri, eklem ağrıları ve gece terlemeleri. Bu duruma kilo kaybı ve ishal de eşlik eder. HIV virüsünün kendisi kadar ona eşlik eden diğer enfeksiyonlar da sebebi olabilir.

Tiroid bezi hastalıkları: Sıcağa hassas olma ve daha fazla terleme, tiroid bezinin fazla çalıştığı durumlarda çok görülür. Metabolizma hızlanır, metabolizma hızlanınca vücut ısısı artar ve artan ısı terleme ile düzenlenir.

Haberin Devamı

Düşük kan şekeri: Diyabetiniz varsa gece boyunca kan şekeri düşebilir; özellikle de akşam geç saatte egzersiz yaptıysanız, yemek yediyseniz, insülin veya sülfonilüre grubu ilaç kullanıyorsanız.

Uyku apnesi: Vücut yeteri kadar oksijen almadığında kaçma ya da karşı koyma durumuna geçer ve bu da terlemeye sebep olabilir. Üstelik CPAP kullananlarda gece terlemesi, kullanmayanlar kadar sık görülebilir.

Mide reflüsü: Bazı araştırmalar ilgisi olabileceğini gösteriyor.

Kanser: En sık lenfomalarda gözlemleriz. Bir tür böbrek üstü bezi tümörü olan, Feokromasitoma, karsinoidler de gece terlemesine sebep olan tümörlerdir. Ayrıca prostat, böbrek, testis veya yumurtalığı tutan kanserlerde gece terlemesine sebep olan tümörler arasında sayılabilir. 

Anksiyete: Stres, panik, üzüntü gün boyu terleme yapabilir, gece de aynı şekilde devam eder. Özellikle çocuklarda kabus daha sık görülür ve bu gece terlemesine eşlik eder.

GECE TERLEMESİ

Doktora bildirilmesi gerekir!

900 kişilik bir ankette, katılımcıların çoğunun gece terlemesi şikayetini doktora bildirmediği tespit edilmiştir. Ne sıklıkla olduğu, ne kadar sürdüğü, uykuyu bölüp bölmediği ve günlük hayatı ne kadar etkilediğinin mutlaka doktora bildirilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Tedavide en önemli nokta altta yatan bir hastalığın var olma ihtimalidir. Ancak daha soğuk bir odada uyuma, çarşaf ve gece kıyafetlerinde havalanan kumaşlar tercih etme, baharatlı yiyeceklerden, alkol ve kafeinden uyku öncesi uzak durma, soğuk su içme veya yoga yapma gibi basit hayat tarzı değişiklikleri de kişiyi rahatlatabilir. Yine menopoza veya strese bağlı durumlarda kognitif davranışsal terapi işe yarayabilir.

Sebebin ilaç olması durumunda, dozun ve gerçekten ihtiyaç olup olmadığının gözden geçirilmesi gerekebilir. Hormon preparatları da hormonal çekilmeye bağlı gece terlemelerinde işe yarayabilir. Unutulmaması gereken nokta ise bir hastalık habercisi olma ihtimalidir. Kendinizi ve doktorunuzu can kulağıyla dinlediğiniz, sağlıklı ve iyi uykular.