Cadde Bilim insanları kaş yaparken göz çıkarıyor!

Bilim insanları kaş yaparken göz çıkarıyor!

14.01.2011 - 04:07 | Son Güncellenme:

Penguenleri izlemek için bilim insanları tarafından kullanılan metal bandların hayvanların ölümüne yol açtığı ortaya çıktı.

Bilim insanları kaş yaparken göz çıkarıyor

Son on yılda penguen nüfusunu izleyebilmek için bilim insanları binlerce penguenin ayaklarına ve kanatlarına çelik halkalar takıldı.
Fakat Kral Penguenler arasında yapılan araştırma halka takılan penguenlerin hayatta kalma oranlarının takılmayanlara göre yüzde 44 daha az olduğunu ortaya koydu.
Bu halkaların, ayrıca doğum oranlarını dikkat çekici bir şekilde düşürdüğü de görüldü. Halka takılan penguenlerin takılmayanlara göre yüzde 41 daha az yavruladığı ortaya çıktı.
Fransız uzmanlar tarafından yapılan araştırma Nature dergisinde yayınlandı. Araştırma alüminyum ya da paslanmaz çelikten üretilen bu halkaların yüzerken penguenlerin hareketlerini etkilediği ve yüzmelerini zorlaştırdığını söylüyor.
Strasbourg Üniversitesi'nden Yvon Le Maho, halka takılan penguenlerin bitkin ve olduklarından daha yaşlı göründüklerini belirtiyor.
Sonuç olarak, küresel ısınmanın etkilerini izlemek için halka kullanarak yapılan bu gözlemlerin, aslında penguen yaşamını olumsuz etkilediği belirtiliyor.
Le Maho şu soruyu soruyor: "Burada etik bir soru söz konusu: Penguenleri işaretlemeye devam etmeli miyiz?"
Araştırmada on yıl boyunca 50 halkalı ve 50 halkasız penguen izlendi. Halkalı olmayanların yüzde 36'sı araştırmanın sürdüğü 10 yıl boyunca hayatta kaldı. Halkalı olanların ise sadece yüzde 20'si on yıl yaşayabildi. Penguenler genelde yaklaşık 20 yıl yaşıyor. En büyügü 90 santimetre uzunluktaki İmparator penguenler ise daha uzun yaşayabiliyor. Halkalı olmayan penguenlerin 80 yavru doğururken, halkalı olanlar yüzde 41 düşüşle 47 yavru dünyaya getirdi.
Uzmanlar, halkalara alternatif olarak deri altına yerleştirilen aktarıcıların söz konusu olduğunu belirtiyor. Ancak bunların da pahalı oldukları ve başka birtakım güçlükleri olduğu belirtiliyor. Uzmanlar ayrıca halkalar olmadan yapılan gözlemlerde küresel ısınmanın penguenler üzerindeki olumsuz etkilerinin gözlemlendiğine de dikkat çetiyor.