Cadde BÖBREK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI - TEK PORT VE NOTES’LA iZSiZ OPERASYON

BÖBREK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI - TEK PORT VE NOTES’LA iZSiZ OPERASYON

14.03.2013 - 20:38 | Son Güncellenme:

Laparoskopik yöntemin üst aşaması tek port tekniği ve kadınlarda doğal boşluktan yapılan Notes, böbrek cerrahisindeki son gelişmeler. En önemli avantajları, estetik kaygılara çözüm sunmaları

BÖBREK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI - TEK PORT VE NOTES’LA iZSiZ OPERASYON

Dünyadaki gelişmiş birçok organ nakli merkezinde, böbrek bağışlamak isteyen kişilerden organ, laparoskopik ameliyat tekniğiyle alınıyor. Üstelik laparoskopik tekniğinin bir üst aşaması tek port, bağışlayıcılara kozmetik açıdan büyük avantaj sağlıyor. Bu alanda yaşanan bir başka önemli gelişmeyse Notes yani doğal boşluktan yapılan operasyon.
Acıbadem Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı, International Hospital Organ Nakli Merkezi/Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, laparoskopik cerrahide son nokta ‘tek port’ ve ‘notes’ yöntemlerini anlattı: “Organ naklinde vericiden böbrek alınması işleminde laparoskopik cerrahi altın standart. Çünkü daha az ağrı, hastanede daha kısa kalış süresi ve normal aktiviteye daha erken dönüş gibi pek çok avantajı var. En önemlisiyse açık operasyonla kıyaslandığında komplikasyon oranları açısından aynı güvenliğe sahip olması. Tek port laparoskopik cerrahinin klasik laparoskopiden tek farkı, işlemin vücuda açılan 4-5 delik yerine tek bir delikten yapılması. Bu da hastalara kozmetik açıdan büyük bir avantaj sağlıyor.
Hiçbir sağlık sorunu bulunmayan, amacı yaşam kurtarmak olan vericinin güvenliğini tehlikeye atmamak için tek portla böbrek operasyonuna önce zayıf vericilerle başlandı. Bu sayı 10-15’lere ulaştıktan sonra artık biraz daha kilolu, 40-50’li sayılara ulaştıktan sonra daha önce operasyon geçirmiş hastalara uygulanabilecek. Yani hekimler kendi kendilerine daha üst limitler koyarak bu yöntemi her vericiye uygulamaya başlayacak.

Haberin Devamı

Doğal boşluktan müdahale
Doğal açıklık cerrahisi (Notes yöntemi), son yıllarda deneyimli merkezlerde yapılan, vücut bütünlüğünü bozmadan, hasta veya sağlam organların, vajina gibi doğal açıklıklardan çıkarılma işlemine deniyor. Böbrek çıkarılırken vücutta kesi yapılmıyor ve iyileşme çok hızlı oluyor. Organını bağışlayan kişi, çok kısa sürede normal yaşantısına dönebiliyor.
Dünyada sadece üç yıldır uygulanan bu yöntem, ülkemizde bugüne kadar 38 kadın vericiye uygulandı. Kadınların bağışladığı böbrekler, tıpkı çocuk doğurur gibi vajinadan çıkarılıyor. Bu yöntemle vajinayla rahmin yerleştiği yerdeki yumuşak dokuda 2-3 cm.’lik bir kesi yapıyor ve böbreğe buradan erişip vajina kanalından dışarı çıkarıyoruz.”

Haberin Devamı

YARIN: BÖBREK NAKLi