Cadde BOLONEZ SOSUN ŞEHRi

BOLONEZ SOSUN ŞEHRi

09.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

‘Bolonez sos’ adını bu şehirden almış. Dolayısıyla bir spagetti bolonez yemeden Bologna’dan ayrılmak, Mısır’a gidip piramitleri görmeden gelmek gibi bir şey

BOLONEZ SOSUN ŞEHRi

THY’nin, uçuş noktalarını başkentler dışındaki şehirlere doğru genişletmesiyle birlikte, kaçış için sadece hafta sonlarını ayırabilenlere gün doğdu. Başkentlerden aktarma yapma, tren veya araba ile gitme telaşıyla vakit kaybedeceğinize, ‘trak’ diye gitmek istediğiniz yere vakit kaybetmeden varıveriyorsunuz. Yaklaşık iki saat süren bir uçuşun ardından nihayet Bologna’dayız.

Haberin Devamı

498 basamaklı kule
Bologna, Avrupa’da en iyi korunmuş ortaçağ şehirlerinden biri olarak ün yapmış. Ortaçağ döneminde şehrin büyük aileleri bir kule inşa etme yarışına girişmişler. Sayısı 180’i bulan kulelerden günümüze 15 tanesi kalmış. Piazza di Porta Ravegnana’da, Bologna’nın birbirine yaslanmış gibi duran iki kulesi yer alıyor. Bunlardan yüksek olanı yani Torre Degli Asinelli 498 basamaklı.

En büyük açıkhava sineması
Bologna’nın en keyifli yanı, yürüyerek gezebiliyor olmanız. Böylece paranız cebinizde kalıyor. Şehrin kalbi sayılan Piazza Maggiore’de ortaçağ sarayları ve büyük San Petonio Kilisesi yer alıyor. Bence San Petronio, gotik tarzı ve geniş hacimli iç mekanıyla İtalya’nın en etkileyici katedrali. Dediklerine göre yaz aylarında Piazza Maggiore’de her akşam sinema oynatılıyor. Burası İtalya’nın en büyük açık hava sinemasıymış. İnsanlar dondurmaları ellerine alıyor ve tarihi taşların eşlik ettiği meydanda, kült olmuş filmleri izliyorlarmış. Maggiore Meydanı’nın en ilgi çekici eseri ise deniz tanrısı Neptün’ü simgeleyen ‘Fontana di Nettuno’ isimli olağanüstü çeşme.

Haberin Devamı

100 binin üzerinde öğrenci
Avrupa’daki en eski üniversite olan Bologna Üniversitesi de şehrin merkezinde kurulmuş. Kopernik de, Erasmus de bu üniversitenin öğrencileriymiş. Yurt dışından gelenlerle birlikte 100 binin üzerinde öğrencisi var. Ancak bu öğrencilerin hiçbirini kuleye tırmanırken göremezsiniz. Çünkü buranın batıl inancına göre, kuleye tırmanan öğrenci hiçbir zaman mezun olamazmış!
Yerin kulağı var
Şehirde gez gez bitmeyecek saraylar var. Palazzo del Re Enzo, Palazzo Comunale ve Palazzo del Podesta en ilginç olanlar. Özellikle Palazzo Del Podesta benzersiz: Çünkü sarayın altında iki pasajın kesiştiği noktada biriyle fısıldaşırsanız, inanılmaz bir akustiği olduğunu ve sesin dalga dalga yayıldığını fark edebilirsiniz. Siz siz olun, kimsenin dedikodusunu burada yapmayın.



NASIL GiDiLiR?: THY’nin uçuş kalitesinin mükemmelliği, son yıllarda sadece Türklerin değil İtalyanların da ilgisini çekmiş. Bologna’ya haftanın yedi günü uçuş var. Fiyatlar 242 euro’dan başlıyor.

Haberin Devamı

NELER YAPMALI?
Teatro Anatomico: Öğrencilere anatomi dersi verilen Teatro Anatomico’da, tavandan aşağıya doğru bakarmış gibi duran Apollo heykeli görmeye değer. Tel: 051 27 68 11 Adres: Piazza Galvani 1 Giriş ücreti yok.

NEREDE YEMELi?
Trattoria da Pietro: ‘Bolonez sos’ adını bu şehirden almıştır. Dolayısıyla bir spagetti bolonez yemeden Bologna’dan ayrılmak, Mısır’a gidip piramitleri görmeden dönmek gibi bir şey. Trattoria da Pietro, Bolonez soslu makarnaları en güzel olan restoranlardan biri. Üstelik elemanlar çok sıcak. Sanki evdeymişsiniz gibi davranıyorlar size. Tel: 051 6486240 Adres: Via Falegnami, 18/A, 40121 Bologna.
La Sorbetteria Castiglione: Ezberinizi bozup dondurmayı yeniden keşfetmek istiyorsanız o zaman adres La Sorbetteria Castiglione. Ballı dondurmaları eşsizdi. Adres: Via Castiglione, 44, Bologna.

NEREDE KALINIR:
Internazionale Hotel: Merkezde ve odalarının gayet temiz, lüks ve geniş olmasıyla kusursuz bir seçim. Kah-valtıda çeşit bol. Tel: 051 245544 Adres: Via Indipendenza 60, 40121