Cadde BOYUN KiREÇLENMESi MASA BAŞI HASTALIĞI

BOYUN KiREÇLENMESi MASA BAŞI HASTALIĞI

23.11.2011 - 20:43 | Son Güncellenme:

Özellikle uzun süreli bilgisayar başında çalışanlarda görülen boyun kireçlenmesi, tedavi edilmediğinde ameliyata kadar varan olumsuz sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor

BOYUN KiREÇLENMESi MASA BAŞI HASTALIĞI

Anadolu Sağlık Merkezi’nden fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, boyun kireçlenmesini ve tedavisini anlattı: “Boyun kireçlenmesi, boyun omurlarının ve aralarında bulunan disk yapılarının yıpranması sonucu gelişen bir tablo. Buna göre, omuriliğin geçtiği kanalı veya omurlar arasından çıkan sinirlerin geçtiği kanalları daraltarak bası oluşturuyor. Bu basıya bağlı olarak da boyunda ve kollarda ağrı, uyuşma ortaya çıkıyor. 40-50 yaş arasında ilk sinyallerini veren hastalığa yakalanma riski, yaşla artıyor.
Boyun ağrısı, hareketlerde kısıtlılık, kaslarda gerginlik kireçlenmenin en sık görülen şikayetlerinden. Ağrı, sıklıkla boyun hareketleriyle artan, dinlenince azalan nitelikte oluyor. Sinir basısına bağlı olarak kol ağrısı, uyuşma, kas güçsüzlüğü ve duyu kusurları da ortaya çıkabiliyor. Boyun ağrısı omuzlara ve sırta yayılabiliyor. Ağrı süresi uzadıkça uyku bozukluğu, depresyon şikayetleriyle karakterize kronik ağrı sendromu denilen tablo meydana geliyor.

Tedavi yollarıBoyun kireçlenmesi, öncelikle ilaç, fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarıyla giderilmeye çalışılıyor. Sıcak ve soğuk uygulamalar, elektrik tedavisiyle kas spazmı ve kola yayılan ağrının azaltılması sağlanıyor. Boyuna yapılan çekmeler, kola yayılan ağrının azaltılmasında kullanılıyor. Ağrı kontrole alındıktan sonra boyun kaslarını kuvvetlendirici, duruşu düzeltmeye yönelik egzersiz programlarına başlanıyor.
Girişimsel yöntem olarak da eklemlere ilaç uygulamaları ve sinir köküne yönelik enjeksiyonlar öne çıkıyor. Cerrahi tedaviyse; omurilik, sinir kökü, omuriliği besleyen atardamarlara olan basıları ortadan kaldırmak gerektiğinde uygulanıyor.

AĞRIDAN KORUNMAK iÇiN

Haberin Devamı

* Bilgisayarda çalışırken boynun doğal pozisyonunu bozmayacak şekilde ayarlamalar yapın. Bilgisayarın durduğu masayla oturulan sandalyenin yüksekliği orantılı olmalı. Bilgisayar göz hizasında durmalı. Sırtınızı destekleyen sandalyeyle başınızın 10-15 derece öne eğildiği bir pozisyon en ideali.
* Sık telefon görüşmesi yapıyorsanız, kulaklık tercih edin.
* Uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya özen gösterin, 30-40 dakikada bir pozisyon değiştirin.
* Uzun süre taşıt kullanmaktan kaçının.
* Çok yüksek veya alçak yastık kullanmamaya dikkat edin. Yastığın, boyun boşluğunu desteklemesi gerekiyor.
* Boyun bölgesine yönelik verilmiş egzersizleri her gün yapmaya özen gösterin.

RiSK GRUBU* İleri yaştakiler
* Fiziksel olarak ağır işlerde ve uzun süre aynı pozisyonda çalışanlar
* Monoton iş hayatı olanlar
* Aşırı kilolular
* Ciddi omurga eğrilikleri
(skolyoz) olanlar
Tanı genellikle muayeneyle konuyor. Ayrıca, bu bulguları desteklemek için boyun filmi, MRI, bilgisayarlı tomografi ve sinir ileti çalışmaları yapılıyor.

BOYUN EGZERSiZLERi
1-Başlangıç pozisyonu (Nötral Pozisyon)
Baş-boyun düz hale gelinceye kadar arkaya çekilir. Bu sırada yüz tam karşıya bakar. Egzersizler bu pozisyon korunarak yapılır.

Haberin Devamı

2-Kas güçlendirme egzersizleri
Başı öne eğmeye direnç: Eller alna konur. Baş öne doğru itilmeye çalışılırken ellerle direnç verilerek hareket engellenir. 10’a kadar sayılır ve bırakılır. Hareket üç defa tekrarlanır.
Başı arkaya eğmeye direnç: Eller başın arkasına konur. Baş arkaya doğru itilmeye çalışılırken bu, elle direnç verilerek engellenir. 10’a kadar sayılır ve bırakılır. Hareket üç defa tekrarlanır.
Başı yana eğmeye direnç: Sağ el, başın sağ tarafına konur. Baş, sağa doru itilmeye çalışılırken, sağ elle direnç verilerek engellenir. 10’a kadar sayılır ve bırakılır. Hareket üç defa tekrarlanır. Aynı hareket sol elle de yapılabilir.
Başı döndürmeye direnç: Sağ el başın arka tarafına, sol el şakağa konur. Sağ omzun üzerinden bakmaya gayret eder gibi elin direncine karşı baş, sağa dönmeye zorlanır. 10’a kadar sayılır. Hareket, el değiştirerek aksi yönde tekrarlanır.

Haberin Devamı

Boyun hareket açıklığını korumaya yönelik egzersizler
a) Baş yavaşça sağa döndürülür ve üçe kadar sayılır. Daha sonra başlangıç pozisyonuna getirilerek dinlendirilir. Aynı hareket aksi yönde yapılır. Hareket beş defa tekrarlanır.
b) Aşırı zorlanmaya sebep olmadan baş ve çene göğse değecek kadar öne eğilmeye çalışılır. Daha sonra başlangıç pozisyonuna getirilerek dinlenilir. Baş yavaşça arkaya bükülür. Tekrar başlangıç pozisyonuna getirilerek dinlendirilir. Hareket beş defa tekrarlanılır (Yaşlılara tavsiye edilmez).
c) Baş, kulak omuza değecek kadar sağa eğilmeye çalışılır. Daha sonra başlangıç pozisyonuna getirilerek dinlenilir. Hareket aksi yönde tekrarlanır. Tekrar başlangıç pozisyonuna getirilerek dinlenilir ve hareket beş defa yinelenir.
d) Baş, saat yönünde mümkün olduğu kadar geniş ve tam bir çember çizecek şekilde döndürülür. Aynı hareket saatin aksi yönünde tekrarlanır. Daha sonra başlangıç pozisyonuna getirilerek dinlenilir. Hareket üç defa yinelenir. (Yaşlılara tavsiye edilmez).

Haberin Devamı



YARIN: ELDE KiREÇLENME