Cadde ‘Bu esere sahip olmanın ayrı bir değeri var’

‘Bu esere sahip olmanın ayrı bir değeri var’

20.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Antik A.Ş.’nin önceki gün düzenlediği müzayedede Erol Akyavaş’ın “Fallen City” adlı tablosunun 1.3 milyon lira çekiç fiyatına satılmasının ardından sanat dünyasında gözler bu ünlü eseri kimin aldığına çevrildi.

‘Bu esere sahip olmanın ayrı bir değeri var’

Çok geçmeden, satış fiyatı KDV ve komisyon ücreti de eklenince 1 milyon 641 bin TL’ye yükselen Akyavaş’ın bu eserinin Hakan ve Pınar Ertaç koleksiyonuna gittiği ortaya çıktı. “Kuşatma” serisinin sonuncusu olması dolayısıyla Türk sanatında özel ve önemli bir yere sahip olan “Fallen City”de (136X264 cm.) Akyavaş, kuşatmanın ardından fethedilen şehri anlatıyor. Usta sanatçıların önemli yapıtlarını koleksiyonlarında bir araya getiren Pınar Ertaç ile bir araya geldik...

* “Fallen City” adlı tablosunu koleksiyonunuza katmak istemenizin nedeni neydi?
Koleksiyonumuz için seçtiğimiz sanatçıların belli dönemlerine ait önemli eserlerini toplamaya çalışıyoruz. Akyavaş da bu listedeki sanatçıların başında gelen isimlerden biri... Koleksiyonumuzun bir adım daha yukarı taşınmasında önemli bir rolü olacak bu parçanın müzayedeye çıktığını görünce de esere sahip olmak istedik. Ve sonuçta bunu başarmak bizi çok mutlu etti. Öte yandan eserin içeriği ve hikayesi de bizim açımızdan çok önemli. “Fallen City”i satın almamızın özel bir sebebi de var. Eşim, aile dostumuz olan çok önemli bir koleksiyonerin ofisine her gittiğinde Akyavaş’ın “Kuşatma” adlı tablosunu dakikalarca seyreder. “Fallen City” de “Kuşatma” serisinin sonuncusu ve bu serideki bir başka önemli parça. Akyavaş’ın “Kuşatma”dan sonra aynı seride bu boyutlarda bir başka eseri daha yok. Dolayısıyla bu esere sahip olabilmenin ayrı bir değeri var.

* Birkaç bayrak daha kalksaydı ve fiyat yükselseydi yine de devam eder miydiniz?
Onu Allah bilir. Müzayede psikolojisi... Tabii ki herkesin eser için ayırabileceği belirli bir bütçesi var. Devam eder miydik bilmiyorum ama “Fallen City”, bence Türk resim sanatının en önemli eserlerinden biri.

* Koleksiyonunuza ne zaman başladınız?
Eşim, 2000’li yılların başında başladı koleksiyon serüvenine. Ben de 2 yıldır koleksiyonun gelişimini devam ettiriyorum. 2000’lerden bu yana birçok eser aldık. Satın aldığımız eserleri asıp seyretmeyi çok önemsiyoruz. Eserlerin her biri evimizde ve eşimin ofisinde asılı durur.

Haberin Devamı

Ertaç koleksiyonundaki bazı sanatçılar
Erol Akyavaş, Nejad Melih Devrim, Fahr El Nisa Zeid, Burhan Doğançay, Adnan Çoker, Mehmet Güleryüz, Ömer Uluç, Ferruh Başağa, Mübin Orhon, İlhan Koman...