Cadde CiHAZLAR ARTIK ARALARINDA ‘KONUŞUYOR’

CiHAZLAR ARTIK ARALARINDA ‘KONUŞUYOR’

16.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Teknoloji yenilendikçe birkaç cihazın bir arada kullanımı gündeme geldi. Yeni teknolojilerin öncekilerle uyumlu yapıları sayesinde cihazlar artık birbirleriyle konuşabiliyor!

CiHAZLAR ARTIK ARALARINDA ‘KONUŞUYOR’

Görüntüleme teknolojilerine yapılan yatırımlarla artık insan anatomisinin haritasının hızla, daha detaylı çıkarılabilmesinin mümkün olabildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Radyoloji Uzmanı Dr. Oktay Karadeniz, yeni teknolojilerin kişiye özel doz ayarlaması gibi gelişmeleri de beraberinde getirdiğiğini belirtiyor.

Yeni CT’lerle kişiye özel radyasyon dozu ayarlama nasıl sağlanıyor?
Örneğin kanser hastalarında olduğu gibi birden fazla çekim yapılması gereken durumlarda, meme, tiroid ve göz gibi hassas organlara gelindiğinde ışın kesilebiliyor. Böylelikle hem bu organlara gelen doz azaltılıyor, hem de hastanın toplam aldığı doz miktarının da düşmesi sağlanabiliyor. Ayrıca hızlı çekim imkanı sayesinde hastanın aldığı radyasyon oranı çok düşük olduğundan, kanser gibi takip edilen hastalar veya rutin check-up yapılan kişilerde korunma sağlanabiliyor.

Bu avantajlar tedaviye nasıl yansıyor?
Artık daha önce radyasyon oranının fazla olmasından dolayı kullanamadığımız dual enerji uygulamaları sayesinde tanı keskinliği arttığı gibi tedaviyi de önceden planlama şansımız oluyor. Dual enerji sayesinde hastaya iki farklı ışın göndererek elde edilen bilgilerle damar tıkanıklığını, akciğerin kanlanmasındaki bozuklukları görebiliyor, böbrek taşlarının tiplerini belirleyebiliyoruz. Beyin kanamalarında yeni kanamalar çok daha kolay ayırt edilebiliyor, çok daha detaylı beyin anjiyosu çekilebiliyor. Aort stenti takılan hastaların takibinde de damarlarda yeni bir kaçak olup olmadığı tek bir faz çekiminde görülebiliyor. Özellikle 3 Tesla MR, Flash CT gibi cihazlar, CyberKnife teknolojimizle konuşabiliyor.

Bu hastaya ne sağlıyor?
Tüm teknolojilerin aynı çatı altında olmasından kaynaklanan avantajla, MR’daki görüntüler
CyberKnife’a uyumlu olarak özel şekilde çekiliyor. Böylece planlama aşamasının çok büyük kısmı tamamlandığı için tedavide önemli avantaj sağlanmış oluyor. Hastanın tedavi sonrası kontrolleri de aynı standart görüntülerle yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Cyberknife dönemi
Milimetreden daha hassas doğrulukta kanser tedavisi yapmak için tasarlanan robotik radyocerrahi sistemi Cyberknife, yüzlerce noktadan radyasyon vererek kanserli kütlenin küçülmesini, hatta tamamen yok olmasını sağlıyor. Cyberknife’dan artık hastalığın karaciğer ve böbreküstü bezlerine metastaz yaptığı evrede de yardım alınıyor. Böylece ileri evredeki kanser hastalarının tedavisinde başarıyı artırarak hastalara daha uzun ve kaliteli bir yaşam şansı veriyor.

MR altında biyopsi
Artık MR altında biyopsi yapılabilme şansı var. Önümüzdeki günlerde, memedeki lezyonun üç boyutlu koordinatları çıkarılarak özel cihazlarla lezyona nokta atışı yapılabilecek. Yine ayrıntılı prostat MR görüntülemesinin ardından prostatın kanlanması ve içindeki metabolitler izlenebilecek, nokta atışıyla tek seferde biyopsi yapılabilecek. Böylece olası kanseri çok daha erken evrede yakalama şansı doğabilecek.

Haberin Devamı

YARIN: ÇOCUK VE OBEZLER iÇiN BT