Cadde CSI: Meteoroloji

CSI: Meteoroloji

23.03.2010 - 10:20 | Son Güncellenme:

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, adli olayların aydınlatılmasına da yardımcı oluyor. Kayseri Bölge Müdürü Ziya Çolak, "Hazırladığımız hava raporlarıyla adli olayların aydınlatılmasında yardımcı oluyoruz. 2009 yılında mahkemeler, 11 adli olay için bizden hava raporu istedi" dedi.

CSI: Meteoroloji

Çolak, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün kamuoyu tarafından tanındığını, ancak işlevi konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadığını kaydetti.

Çevre, orman, tarım, hayvancılık, spor, ulaşım, haberleşme, şehirleşme, adliye, havacılık gibi hayatın hemen hemen her alanındaki çalışmalarda meteorolojinin ve hava şartlarının etkili olduğunu ifade eden Çolak, "Bütün bu alanlarda kaliteli, sağlıklı ve verimli çalışılabilmesi için mutlaka meteorolojik değerlendirmelere ihtiyaç duyuluyor. Meteorolojik veriler alınmadan yapılacak işlerde eksiklikler olacağını söylemek kehanet değil" diye konuştu.

Meteorolojik veriler ve hava raporları ile adliyelerin ve mahkemelerin bir araya getirilmesinin ya da bağdaştırılmasının vatandaşlar açısından anlamsız gibi algılandığını, meteoroloji ile adliyenin bir arada düşünülemediğini ifade eden Çolak, şöyle devam etti.

"Adliyelerden, mahkemelerden bize yazı geliyor, ’şu tarihte, şu bölgedeki meteorolojik hadiseler nedir’ diye, biz de istenilen gün ve yerdeki hava şartlarını rapor olarak yazıp bildiririz. Örneğin, bir kişinin beylik tabancası ya da av tüfeği var ve bu silah, bir adam öldürme ya da yaralama olayında kullanılmış. Vatandaş, mahkemede, ’hava kapalıydı, yağışlıydı, sisliydi ya da ay bile yoktu, ortalık zifiri karanlıktı ve ben o kişiyi görmedim; görerek, bilerek kasten vurmadım’ diyor. Böyle durumlarda mahkeme veya hakim bize yazı yazıyor, biz de o günkü rasat değerlendirmelerini, hava durumunu mahkemeye bildiriyoruz. O gün belirtilen yerdeki görüş mesafesini, yağış durumunu, bulutların durumunu belirtiyoruz. Ayın durumunu da ayrıca hilal, yarım ay ya da dolunay gibi tarif ediyoruz. Bütün bu verileri raporumuza yazıp mahkemeye gönderiyoruz."

Meteorolojinin, adli vakalarda bir nevi "şahitlik" yaptığını belirten Çolak, "Yani bizim verdiğimiz rasat bilgileri, hava raporu, hakimin veya mahkeme heyetinin sağlıklı karar vermesini sağlıyor. Adli olayların aydınlatılmasında yaptığımız rasatlarla, hava raporlarıyla yardımcı oluyoruz, çünkü meteorolojik şartlar, bir olayda kasıt olup olmadığını ortaya koyabiliyor" dedi.

Çolak, mahkemelere gönderdikleri raporlara bakan mahkeme heyeti ya da hakimlerin, suçun hangi doğal şartlarda işlendiğini belirleyebildiklerini ve kararlarını o raporlar ışığında verdiklerini kaydetti.

Mahkemelere sundukları meteorolojik verilerin, kişilere verilecek cezayı etkilemesi açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Çolak, "Bu nedenle, raporlarımızı tamamen bilimsel ve objektif olarak hazırlıyoruz, çünkü sonuçta, zanlı olarak mahkemeye çıkarılan kişi ya da kişiler ile karşı tarafın mağduriyeti söz konusu olacak" diye konuştu.

Çolak, 2009 yılında rapor düzenlemeleri için mahkemelerden 11 ayrı adli olay için yazı geldiğini ve kendilerinin istenilen tarih ve yeri baz alarak hava raporlarını mahkemelere ilettiklerini de bildirdi.

TARIM SİGORTASI İÇİN HAVA DURUMU

Öte yandan, son günlerde tarım sigortalarının hayli revaçta olduğunu vurgulayan Çolak, ürünlerini sigortalatan çiftçilerin de zarar görmeleri halinde sigorta şirketlerinden zararlarını tazmin etmelerini isteyebildiklerini, ancak bunun için de meteorolojik rapora ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Çolak, Mart ayının ortasına kadar havaların ısınmasıyla birlikte, meyve ağaçlarının çiçek açtığını ve son günlerde de hava sıcaklıklarının hayli düştüğünü, gece sıcaklığın eksi 7 dereceye kadar indiğini ifade ederek, şöyle devam etti.

"Özellikle Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde kayısı yetiştiriciliği geniş alanlarda yapılıyor. Buradaki bağ, bahçe ve tarlalarını sigortalatan çiftçilerimiz, sigorta şirketine müracaat ederek, soğuk hava nedeniyle ürünlerinin zarar gördüğünü ve bu zararlarının karşılanması gerektiğini söylüyorlar. Sigorta şirketi de çiftçilere Meteoroloji Müdürlüğü’nden ürünlerinin bulunduğu bölgede hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düştüğünü gösterir rapor getirmelerini istiyor. Bu durumda biz yine bilirkişi görevi yapıyoruz ve çiftçilerimizin müracaatı üzerine istenilen gündeki hava durumunu rapor halinde kendilerine veriyoruz."

Çolak, bazı durumlarda sigorta şirketi ile çiftçinin mahkemelik olduğunu belirterek, bu durumda da mahkemenin istemesi halinde hava raporunu mahkemeye sunduklarını sözlerine ekledi.