Cadde Dalgıçlar Suluin mağarasının sırrını çözecek

Dalgıçlar Suluin mağarasının sırrını çözecek

06.09.2009 - 12:40 | Son Güncellenme:

Teknik Dalış ve Derin Mağara Eğitmeni Yelis, 205 metre derinliğe dalacak

Dalgıçlar Suluin mağarasının sırrını çözecek

ANTALYA'nın Finike İlçesi sınırları içindeki Suluin Mağarası, tam olarak sınırları ve derinliği bilinmediğinden gizemini koruyor. Bu gizemi çözmek amacıyla geniş bir ekip oluşturan Teknik Dalış ve Derin Mağara Eğitmeni Hasan Hüseyin Yelis, Asya Kıtası'nın en büyük mağarası olarak bilinen mağarada 20 gün sürecek dalışlarla 205 metre derinliğe kadar ulaşmayı hedefliyor.

Antik dönemde önemli bir liman kenti olan Finike, tarihi dokusuyla her köşesinde ayrı bir güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Şehir merkezine 1 kilometre uzaklıkta bulunan ve büyük ilgi uyandıran İncirli veya Gök Mağara diye de bilinen Suluin Mağarası da bunlardan biri. Daha önce dalış yapan Amerikalı Jarrod Jablonski ve ekibinin 122 metre derinliğe ulaştığı mağara, tam olarak sınırları ve derinliği bilinmediğinden gizemini korumaya devam ediyor. Bu gizemi ortadan kaldırmak amacıyla geniş bir ekip oluşturan Teknik Dalış ve Derin Mağara Eğitmeni Hasan Hüseyin Yelis, yaklaşık 150 bin Euro tutacak masrafları karşılayarak mağaraya dalış yapacak.

DALIŞLAR BAYRAMDAN SONRA

Haberin Devamı

Suluin Mağarası'nın gizemini çözmeyi hedeflediklerini belirten Yelis, dalışlar esnasında ortaya çıkabilecek olası durumlar için ekiplerinde su altı arkeoloğu, jeolog ve biyolog da bulunacağını belirtti. Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada su altı topluluklarının merakla yapacakları bu dalışı beklediklerini belirten Yelis, “Dalışlarımızda nasıl sonuçlar ortaya çıkacağını biz de merak ediyoruz. 205 metre derinliğe kadar ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. Bayram sonrası su yüzeyi temizliği ile başlayacak dalışların 20 gün süreceğini belirten Yelis, bu süreçte değişik amaçlı yaklaşık 100 dalış gerçekleştireceklerini kaydetti.

Finike Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Suluin Mağarası'nın sırrının çözülmesini ve turizme kazandırılmasını çok arzuladığını vurguladı. Görgülüaslan, ekibiyle dalışlar gerçekleştirmek isteyen Hasan Hüseyin Yelis’in belgeleriyle 1 Eylül’de yaptığı başvuruyu Antalya Valiliği’ne gönderdiklerini, oradan gelecek resmi cevaba göre hareket edileceğini söyledi.

Daha önce mağaraya dalan iki kişinin öldüğünü bildiklerini kaydeden Kaymakam Görgülüaslan, “Bu nedenle çok titiz davranmak zorundayız. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu ile görüştük. Bize, mağarada yapılacak dalışların çok riskli olduğunu belirterek, gerekli belgeler ve teknik donanım konusunda bilgi verdiler. Biz de dalışı gerçekleştirmek isteyen Hasan Hüseyin Yelis’ten gerekli belgeleri ve izin başvurusunu 1 Eylül’de alarak, Antalya Valiliği’ne ilettik. Gerekli izinlerin verilmesi ve koordinasyonun tebliği sonrasında, yasal yükümlülüklerimiz neyse yerine getiririz ve kendilerine yardımcı oluruz” diye konuştu.